Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας από Λευκωσία: Σημαντική επιτυχία της Ευρώπης η Συμφωνία των Πρεσπών

Τσίπρας από Λευκωσία: Σημαντική επιτυχία της Ευρώπης η Συμφωνία των Πρεσπών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σημαντική επιτυχία της Ευρώπης χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της Ε.Ε. στη Λευκωσία.

Είπε ότι το σημαντικότερο είναι ότι οι 7 αρχηγοί ξαναβρίσκονται σήμερα μετά από περίπου έναν χρόνο, δίνοντας μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες, την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και το διεθνές δίκαιο και να παίξουμε ένα καταλυτικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και τις περιφερειακές εξελίξεις, τόνισε.

«Θέλουμε να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης»

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου βίωσαν με τον εντονότερο τρόπο και την οικονομική και τη μεταναστευτική κρίση και έχουμε έναν λόγο παραπάνω να παλέψουμε μαζί, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης, ιδίως όταν τα προβλήματα αυτά αφορούν το σύνολο της ΕΕ, τόνισε.

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, σε μια περίοδο που κυριαρχεί η λογική της εθνικής περιχαράκωσης, μπορούν και μέσα από την παράδοση και την στοχοπροσήλωση τους να δώσουμε μήνυμα συνεργασίας και ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Τονίσαμε στο θέμα της μεταναστευτικής κρίσης «την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, στη βάση της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού των ευθυνών».

«Δεν μπορούμε όμως να μιλάμε για αλληλεγγύη, χωρίς τη δημιουργία μηχανισμού αναδιανομής αιτούντων ασύλου μεταξύ κρατών-μελών.

»Και άρα είναι προτεραιότητα για εμάς η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου».

«Πρέπει να παλέψουμε από κοινού την προοπτική ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης»

«Πρέπει να παλέψουμε από κοινού την προοπτική ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την καταπολέμηση της ανεργίας», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Την επόμενη εβδομάδα να βρεθώ στην Κωνσταντινούπολη»

«Θα έχω την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα να βρεθώ στην Κωνσταντινούπολη, να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν.

»Πέρα από τις δικές μου σκέψεις, θα του μεταφέρω και το κλίμα της σημερινής συνάντησης γιατί και οι 7 συμφωνούμε στο ότι οι σχέσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά αλλά και της ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε απόλυτα την προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, τόνισε.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι τα όποια οφέλη από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων που είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι οφέλη που θα μοιραστούν εξίσου τόσο σε ελληνοκύπριους όσο και τουρκοκύπριους.

«Το μήνυμα που δίνουμε σήμερα εδώ είναι μήνυμα συμπόρευσης στην κατεύθυνση εξεύρεσης κοινών ευρωπαϊκών λύσεων».

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «το μήνυμα που δίνουμε σήμερα εδώ είναι μήνυμα συμπόρευσης στην κατεύθυνση εξεύρεσης κοινών ευρωπαϊκών λύσεων».

Αναφερθείς και στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι «πιστεύουμε σε μια Ευρώπη που μπορεί να δίνει λύσεις αντί να βυθίζεται στην εσωστρέφεια».

Μίλησε για «μια Ευρώπη πιο αποτελεσματική, δημοκρατική, κοινωνική, που θα μπορεί να παίζει και έναν σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γιάννης Μανιάτης: Μεγάλο ατόπημα της Κομισιόν – «Δίνει» ελληνικά νησιά στην Τουρκία

Εκτουρκισμός στη Χειμάρρα με την υπογραφή του Βαγγέλη Τάβου: ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ του ισλαμιστικού ιδρύματος «Maarif» στην ελληνική πόλη της Βόρειας Ηπείρου

Ο πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής στην Αθήνα – Τι συζητήθηκε με Γεραπετρίτη

Πρ. Παυλόπουλος: «Η Τουρκία θέλει να καταπιεί την Κύπρο» – Βλέψεις σε Αιγαίο και Θράκη

Καρυστιανού, Ράμμος και Φαραντούρης μιλάνε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Υδρίτες Μεθανίου: Στην ελληνική ΑΟΖ τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη
​Οι υδρίτες μεθανίου, γνωστοί και ως μεθανυδρίτες ή κλειθρίτες, είναι στερεές κρυσταλλικές δομές που σχηματίζονται...