Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι είπε ο Νίκος Κοτζιάς για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία στην Κύπρο

Τι είπε ο Νίκος Κοτζιάς για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία στην Κύπρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Νίκος Κοτζιάς,

Για πρώτη φορά ο Νίκος Κοτζιάς τοποθετείται δημοσίως σε ό,τι αφορά το μοντέλο της λεγόμενης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο.

Όπως προκύπτει από την απάντηση του πρώην Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», μάλλον δεν τη βλέπει ως ένα μοντέλο που θα μπορούσε να λειτουργήσει.

Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρεται σε μια παλιά του πρόταση για ένα άλλο μοντέλο, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η λεγόμενη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά δύσκολο να απεγκλωβιστεί η κυπριακή κυβέρνηση από αυτή.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, η επιμονή μας στο μοντέλο λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας θεωρείτε ότι μας έχει αυτοεγκλωβίσει; Μήπως μετά την ένταξή μας στην ΕΕ έπρεπε να επιδιώξουμε αλλαγή του στόχου ώστε να γίνει και πιο εφικτός; Θεωρείτε ότι η ΔΔΟ είναι το κατάλληλο μοντέλο;

«Κοιτάξετε, υπάρχουν πολλές και διαφορετικές σκέψεις.

»Από τα παλιά συνθήματα για την ένωση που έχουν ξεπεραστεί από τον χρόνο, που ήταν επίκαιρα πριν έναν αιώνα περισσότερο, όταν οι Βρετανοί πρότειναν στην Ελλάδα να πάρει την Κύπρο αν εισερχόταν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

»Δυστυχώς, όπως ξέρετε δεν το κάναμε, μπήκαμε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο δύο χρόνια μετά χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει την Κύπρο.

»Υπάρχει το ομοσπονδιακό και σε ένα βαθμό το συνομοσπονδιακό μοντέλο που είναι διαφορετικά στη λειτουργία τους, αλλά έχουν ορισμένα κοινά προβλήματα, όπως το τι θα γίνει με τον πρόεδρο αν θα είναι εκ περιτροπής, αν στα πιο περιορισμένα θέματα υπάρχει βέτο ή όχι.

»Επίσης, υπάρχουν και τα μοντέλα με τα οποία διασφαλίζεται η ασφάλεια του νησιού από τρίτες δυνάμεις π.χ. με την ένταξη στο ΝΑΤΟ ή κάτω από την εποπτεία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

»Υπάρχουν διάφορες σκέψεις και συζητήσεις αλλά, όπως ξέρετε, εγώ έχω αποφύγει να τοποθετηθώ επί του θέματος, θεωρώντας ότι ο τύπος του κράτους, στο οποίο θα καταλήξει η λύση του Κυπριακού είναι ένα εσωτερικό θέμα.

»Ανήκει στην εσωτερική πτυχή του Κυπριακού και εγώ δεν διατυπώνω σκέψεις.

»Ήθελα να πω απλώς, όπως έχω γράψει παλιά και σε ένα βιβλίο για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, ότι θα μπορούσε να υπάρξει και ένα άλλο μοντέλο με περισσότερα από δύο καντόνια ή κρατίδια ή πολιτείες στην Κύπρο.

»Να υπήρχαν λόγου χάρη τρία ελληνοκυπριακά, δύο τουρκοκυπριακά και η Λευκωσία ένα κοινό state, να μην είναι δηλαδή οι διαχωρισμοί σε απευθείας αντιστοίχιση με τις δύο κοινότητες.

»Αλλά η διζωνικότητα είναι ένα θέμα που ιστορικά έχει προκύψει, είναι η κατεύθυνση του ΟΗΕ και νομίζω ότι δικαιολογημένα η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει μια δυσκολία να το εγκαταλείψει γιατί πού θα πάει και ποιος θα το στηρίζει;

»Γενικά όμως δεν θέλω να εκφέρω γνώμη στα εσωτερικά θέματα της Κύπρου», κατέληξε ο Νίκος Κοτζιάς.

Τι είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία;

Ο Κύπριος δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Λουκαΐδης, σε παλαιότερη συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή», έχει πει:

«Η επιδιωκόμενη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που είναι η επίσημη γραμμή της ελληνικής πλευράς, αποτελεί μορφή διχοτόμησης».

Προσθέτει δε, σε ερώτηση αν υπάρχει τέτοια ορολογία στο Διεθνές Δίκαιο:

«Δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο, ούτε η νομική επιστήμη δέχεται τέτοια τερατώδη ρατσιστικά κατασκευάσματα, διότι είναι αντίθετα με βασικές αρχές του δικαίου, όπως έχουν εξελιχθεί μετά από πικρές εμπειρίες συγκρούσεων και πολέμων».

Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο αρκεί για να σας πείσει ότι δεν υπάρχει ορισμός της λεγόμενης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, η οποία περιγράφεται ως κάτι ασαφές, που αλλιώς εννοείται από την ελληνοκυπριακή πλευρά και αλλιώς από την τουρκοκυπριακή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Ο Σκωτικός Τύπος (ΑΑΣΤ) δια την Ελλάδα σύναψε σχέσεις φιλίας με τον Σκωτικό Τύπο δια την Κύπρο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...