Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προστατευόμενος μάρτυρας: Ο Λοβέρδος προειδοποίησε τη Novartis για το PSI και δωροδοκήθηκε!

Προστατευόμενος μάρτυρας: Ο Λοβέρδος προειδοποίησε τη Novartis για το PSI και δωροδοκήθηκε!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Προστατευόμενος μάρτυρας «καίει» τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, καταθέτοντας μεταξύ άλλων ότι όχι μόνο ήξερε για το PSI αλλά προειδοποίησε την Novartis για να προλάβει να ρευστοποιήσει προκειμένου να έχει μικρότερη «ζημία».

Την ώρα δηλαδή που το κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα επρόκειτο να «πατώσει» ασφαλιστικά ταμεία και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και να προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά σε μικροομολογιούχους, ο Ανδρέας Λοβέρδος, σύμφωνα με τη δικογραφία, έκανε την «πρώτη του σημαντική εξυπηρέτηση» στη Novartis γλιτώνοντάς την από τεράστια ζημία λόγω της εφαρμογής του περιβόητου PSI.

Τι αναφέρουν οι εισαγγελείς

Οι εισαγγελείς, όπως αναφέρει το documentonews.gr, παραθέτουν την από 27-11-2018 ένορκη κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» σύμφωνα με την οποία, ο Λοβέρδος δωροδοκήθηκε γιατί ενημέρωσε κρυφά από την υπόλοιπη αγορά τη Novartis για την έκδοση ομολόγων για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Από την ενέργειά του αυτή, η Novartis ρευστοποίησε ομόλογα προκειμένου να αποφύγει υψηλότερο κούρεμα σε αυτά.

Από την «προειδοποίηση» αυτή του Λοβέρδου, όπως καταθέτει ο μάρτυρας, αφού ο Φρουζής έδωσε στον Μανιαδάκη 58.000 ευρώ και αφού ο τελευταίος παρακράτησε «κάποιο ποσοστό 10-20%», απέδωσε τα υπόλοιπα χρήματα στον Λοβέρδο. Για όσα συνέβησαν μάλιστα, ο Φρουζής ενημέρωσε εγγράφως τον πρέσβη της Ελβετίας.

«Καυτή» κατάθεση

Καταθέτει συγκεκριμένα ο μάρτυρας:

«Η πρώτη σημαντική εξυπηρέτηση του Λοβέρδου προς τη Novartis για την οποία δωροδοκήθηκε, αφορούσε την αποπληρωμή των χρεών του ελληνικού δημοσίου προς τη Νοβάρτις Ελλάς για την τριετία 2007-2009.

»Συγκεκριμένα, την 6-12-2010 ο Βουλκίδης μέσω του μηχανισμού ξεπλύματος επέστρεψε στο Φρουζή, τον οποίο συνάντησε στο γραφείο του στη Νοβάρτις Ελλάδας το ποσό των 58.000 ευρώ.

»Αυτό το γνωρίζω από τον ίδιο το Φρουζή ο οποίος μου ανέφερε ότι χρειάστηκε να δώσει κάποιο δώρο στο Λοβέρδο μέσω του Μανιάδακη».

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στη δικογραφία, τα «χρήματα έλαβε ο Λοβέρδος ως αντάλλαγμα επειδή προειδοποίησε κρυφά και σε προηγούμενο -σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά– χρόνο την εταιρεία Νοβάρτις Ελλάς για τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία θα της δίνονταν προς αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού δημοσίου.

»Εκμεταλλευόμενη αυτήν την προνομιακή ενημέρωση η Νοβάρτις εγκαίρως είχε προβεί σε συνεννοήσεις με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ώστε να ρευστοποιήσει τα ομόλογα και να αποφύγει τη ζημία από το επερχόμενο τότε κούρεμα».

Μάλιστα, ο Φρουζής, ενημέρωσε για το τι έγινε τον Πρέσβη της Ελβετίας στην Ελλάδα.

«Στην επιστολή ο Φρουζής ενημέρωνε τον Πρέσβη ότι τα ομόλογα που παρέλαβε η Νοβάρτις κουρεύτηκαν σε ποσοστό μόνο 2% σε αντίθεση με άλλες εταιρίες, τα ομόλογα των οποίων κουρευτήκαν σε ποσοστό 20% τουλάχιστον».

«Το ποσό των 58.000 ευρώ δόθηκε από το Φρουζή στο Μανιαδάκη, ο οποίος αφού παρακράτησε κάποιο ποσοστό 10-20% απέδωσε το υπόλοιπο στο Λοβέρδο».

Ο Μανιαδάκης δεν ήταν φυσικά τυχαίο πρόσωπο.

Διατηρούσε στενότατες σχέσεις με το Λοβέρδο ο οποίος τον όρισε ως σύμβουλό του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δικογραφία γίνεται ξεκάθαρη αναφορά πως ο ίδιος ο Λοβέρδος ζήτησε μέσω Μανιαδάκη τα δώρα που θα ελάμβανε για να αποφασίζει ευνοϊκά υπέρ της εταιρείας να του δίνονται μέσω του τελευταίου (Money-dakis).

Πώς έγινε το ξέπλυμα

Σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, που δημοσιεύει το documentonews.gr, για το ξέπλυμα χρησιμοποιήθηκε ο μηχανισμός ξεπλύματος «δώρων», δηλαδή μαύρου χρήματος που είχε στηθεί από τον Ιούλιο του 2009 στο πρόσωπο του Εμμανουήλ Βουλκίδη και εταιρειών συμφερόντων του.

Αναφέρει συγκεκριμένα ο μάρτυρας:

«Το πρώτο τιμολόγιο αξίας 52.000 ευρώ με αριθμό 46 εκδόθηκε στις 24-9-2010 και αφορούσε δημιουργία, έκδοση, lay out και εκτύπωση 5000 αντιτύπων του περιοδικού ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ.

»Το συγκεκριμένο τιμολόγιο ήταν εικονικό ως προς το ύψος του τιμήματος.

»Το δεύτερο τιμολόγιο αξίας 9.000 ευρώ με αριθμό 49 εκδόθηκε στις 15-11-2010 και αφορούσε επανεκτύπωση 5000 τευχών (malaria reprint).

»Το συγκεκριμένο τιμολόγιο ήταν εξολοκλήρου εικονικό καθώς τέτοια εργασία (επανεκτύπωση) δεν έλαβε ποτέ χώρα.

»Το τρίτο τιμολόγιο αξίας 47000 ευρώ με αριθμό 50 εκδόθηκε στις 16-11-2010 με αιτιολογία επανεκτύπωση τευχών ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ και με θέμα rare diseases orphan drugs.

»Το συγκεκριμένο τιμολόγιο ήταν εξ’ ολοκλήρου εικονικό καθώς τέτοια εργασία δεν έλαβε ποτέ χώρα».

Ο μηχανισμός ξεπλύματος μαύρου χρήματος

Όπως περιγράφεται στη δικογραφία, τον Ιούλιο του 2009 αποφασίστηκε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Νοβαρτις Ελλάδας, Αντώνη Σαρλικιώτη και από τον αντιπρόεδρο Κωνσταντίο Φρουζή να χρησιμοποιηθεί ως μηχανισμός ξεπλύματος των δώρων που θα δίνονταν σε κρατικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχος ο Εμμανουήλ Βουλκίδης και εταιρείες συμφερόντων του, αρχικά ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ και εν συνεχεία οι ΝΕΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ».

Σύμφωνα με την καυτή κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα, στην οποία παραθέτει το τί του είπε ο πρώην πρόεδρος της Νοβάρτις Ελλάς, «έπρεπε να επιλεγεί για το ξέπλυμα κάποιος “εχέμυθος”, “έμπιστος”, και “φίλος της εταιρείας”. Ο Βουλκίδης ήταν μέχρι τότε ο προμηθευτής της ΝΟΒΑΡΤΙΣ ΕΛΛΑΣ για πολλά χρόνια».

Τα «κόλπα» Λοβέρδου με τα σκευάσματα

Τα επίμαχα φάρμακα της Novartis που υπερτιμολογήθηκαν ήταν το Tasigna των 200 mg, το Tasigna Caps Hard των 150 mg, το Gilenya των 0,5 mg και το Lucentis των 2,3 mg. Ειδικά για το Lucentis, η Ελ. Τουλουπάκη σημείωσε ότι παρά την εισήγηση του τότε γενικού γραμματέα Δημόπουλου, ο Αν. Λοβέρδος δεν εξέδωσε απόφαση για έγκριση του ανταγωνιστικού και φθηνότερου Avastin για την αντιμετώπιση της ωχράς κηλίδας.

Αναλυτικά, το Tasigna των 200 mg έλαβε χονδρική τιμή 4.210 ευρώ αντί για την χονδρική τιμή 3.362,38 ευρώ την οποία έπρεπε να λάβει με βάση τον νόμο για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Το Tasigna Caps Hard των 150 mg έλαβε χονδρική τιμή 3.753,68 ευρώ αντί για την χονδρική τιμή 2.659,05 ευρώ την οποία έπρεπε να λάβει.

Το Gilenya των 0,5 mg έλαβε χονδρική τιμή 1.920 ευρώ αντί για την χονδρική τιμή 1.782,35 ευρώ την οποία έπρεπε να λάβει.

Τέλος, το επίμαχο Lucentis των 2,3 mg έλαβε χονδρική τιμή 914,66 ευρώ αντί για την χονδρική τιμή 887,3 ευρώ την οποία έπρεπε να λάβει.

Πηγή: Ντοκουμέντο

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση: Μειώνεται η ψαλίδα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Καταλληλότερος πρωθυπουργός ξανά ο Κανένας

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές – Όχι σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Μόλις στο 26,6% η ΝΔ – Ο «Κανένας» έπιασε τον Μητσοτάκη στην καταλληλότητα

Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη και για ένα αδίστακτο σχέδιο χειραγώγησης της κοινής γνώμης για τα Τέμπη

ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης έθεσε εκτός Κ.Ο. τον βουλευτή Ξάνθης Μπαράν Μπουρχάν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...