Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Καιρίδης: Δεν είμαι αρνητής της Γενοκτονίας των Ποντίων

Καιρίδης: Δεν είμαι αρνητής της Γενοκτονίας των Ποντίων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την Κουμουνδούρου «δείχνει» ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Καιρίδης, αναφορικά με τον σάλο που δημιουργήθηκε με αφορμή το βίντεο που κυκλοφόρησε -απόσπασμα παλαιότερης διάλεξής του – και στο οποίο ακούγεται να χαρακτηρίζει «μύθο» τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Ο καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τις ανακοινώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος:

«Είναι απολύτως έξω από εμένα κάθε απόπειρα αμφισβήτησης των τραγικών γεγονότων της εξόντωσης και της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

»Αυτό δε, σε ό,τι με αφορά, ισχύει ακόμα παραπάνω εξαιτίας της ποντιακής μου καταγωγής και της οικογενειακής μνήμης των διωγμών και της προσφυγιάς, με την οποία μεγάλωσα.

»Τρέφω απεριόριστο σεβασμό μνήμης προς τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα συμπατριωτών μας Ποντίων και μοιράζομαι βιωματικά και οικογενειακά τα τραγικά γεγονότα».

«Αυτό που έθεσα, στην πανεπιστημιακή μου διάλεξη» διευκρίνισε, «ήταν το ζήτημα της πολιτικής διαχείρισης και εκμετάλλευσης αυτών των τραγικών γεγονότων.

»Αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αμφισβήτηση της ιστορικής πραγματικότητας της ποντιακής Γενοκτονίας.

»Πιστεύω σταθερά ότι τα ιστορικά γεγονότα, όταν κρίνονται υπό το πρίσμα πολιτικών σκοπιμοτήτων, όχι μόνο διαστρεβλώνονται, αλλά και αδικούνται».

«Ειδικά στη σημερινή εποχή, είναι κρίσιμο να διαφυλάξουμε το εθνικό αίσθημα από την παγίδα των fake news και της εύκολης λάσπης, όταν μάλιστα αυτά συνδέονται καθαρά με την πολιτική διαχείριση αντιπαραθέσεων και αναμετρήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η πατριωτική μου ευαισθησία είναι δημοσίως καταγεγραμμένη και δεν μπορεί να βάλλεται στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων» τόνισε ο κ. Καιρίδης, παραθέτοντας ταυτόχρονα και ένα σύντομο απόσπασμα από την εκπομπή του «Ω, τι κόσμος μπαμπά!» στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 της 8ης Μαρτίου 2019, όταν αναφέρθηκε διεξοδικά στη Γενοκτονία των Ποντίων και προανήγγειλα ένα μεγάλο αφιέρωμα γι’ αυτήν τον προσεχή Μάιο.

«Η Ποντιακή Γενοκτονία είναι ιστορική πραγματικότητα»

Ο κ. Καιρίδης μίλησε για το θέμα αυτό και στον ραδιοφωνικό σταθμό 98,4 της Κρήτης, τονίζοντας τα εξής:

«Αναφέρομαι απολύτως στα τραγικά, δραματικά γεγονότα της εξόντωσης των Ποντίων (στα γεγονότα περιλαμβάνω και τους προγόνους τους δικούς μου, φυσικά), αλλά ερωτώ και ομιλώ για την πολιτική χρήση της Ιστορίας -προσέξτε το τώρα αυτό- και γιατί άργησε τόσο η αναγνώριση της Γενοκτονίας (το 1994 μόλις η ελληνική Βουλή), τι καριέρες στήθηκαν γύρω ενδεχομένως από την πολιτική εκμετάλλευση, γιατί το πολιτικό σύστημα λειτούργησε με τον συγκεκριμένο τρόπο, τι έχει κάνει έκτοτε και πώς χτίζεται μια ιστορία-μύθος, όχι με την έννοια “δεν είναι το πραγματικό γεγονός”».

Σχετικά με τη φράση «ξαφνικά εμφανίζεται η Ποντιακή Γενοκτονία στα τέλη της δεκαετίας του ’80 για πολύ συγκεκριμένους λόγους» που χρησιμοποίησε, ο καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής εξήγησε ότι η Γενοκτονία είναι ένας νομικός όρος και σημείωσε ότι οι επιστήμονες οφείλουν στις πανεπιστημιακές διαλέξεις να αναρωτιούνται και να προβληματίζονται για τα πάντα, χωρίς παρωπίδες και χωρίς το άγχος να δώσουν εξηγήσεις στην όποια κοινή γνώμη.

«Σας λέω, όμως, μιας και το θέτετε, ότι η Γενοκτονία των Ποντίων δεν αναγνωρίστηκε το ’84, ούτε το ’74. Αναγνωρίστηκε το ’94 για συγκεκριμένους λόγους και μέσα σε ένα συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο.

Σε αυτό αναφέρομαι, αλλά το βίντεο δυστυχώς είναι κομμένο και ραμμένο και δεν επεκτείνεται για να δώσει στον ακροατή τη δυνατότητα να καταλάβει τι λέω.

Και έτσι δίνεται μια εντύπωση ότι εγώ αρνούμαι την εξόντωση, ενώ ο ίδιος είμαι απόγονος εξοντωθέντων και κατατρεγμένων Ποντίων στη Δράμα, Καβάλα και Θεσσαλονίκη, και ενώ το λέω ξεκάθαρα και στο ίδιο το βίντεο. Αυτή είναι η αλήθεια» συμπλήρωσε.

Ο Δημήτρης Καιρίδης θεωρεί ότι το θέμα που δημιουργήθηκε (η ΠΟΕ και η ΠΟΠΣ ζήτησαν την απομάκρυνσή του από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ) είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να βρει αδύναμους κρίκους με τη βοήθεια και μέσων που βρίσκονται στα άκρα της ΝΔ, και μάλιστα αποκάλυψε ότι δέχεται απειλές «από τα σκυλιά του Διαδικτύου».

«Είμαι ένας σοβαρός άνθρωπος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο 20 χρόνια, και 30 χρόνια στο χώρο των διεθνών σχέσεων, δεν λέω ανοησίες» σημείωσε ο Δημήτρης Καιρίδης, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης έδωσε απαντήσεις και για ένα ακόμα κομμάτι της εισήγησής του, που απομονώθηκε και αφορά στο ότι οι Έλληνες είναι τεχνητό έθνος.

Όπως τόνισε, «είναι παντελώς αστείο και γελοίο να κόβονται και να ράβονται τέτοια αποσπάσματα, για να δημιουργούνται εντυπώσεις.

»Ως προς το τεχνητό ελληνικό κράτος, είπα ότι τα έθνη, σύμφωνα με την επιστημονική ορολογία, στην πολιτική τους διάσταση, δηλαδή στη θέλησή τους να αποκτήσουν κράτος, όχι ως ιστορία και λαοί με δική τους ξεχωριστή ταυτότητα, αλλά έθνη-κράτη, είναι δημιουργήματα -λέει η επιστήμη- των τελευταίων 300 χρόνων και έχουν να κάνουν με πολιτικές εξελίξεις».

Θέλετε να δείτε τον πατριωτισμό του κ. Καιρίδη; Πατήστε εδώ: ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου κρίνεται η κυβερνητική αλαζονεία

Δημοσκόπηση: Χαμηλές πτήσεις για τα μεγάλα κόμματα – Πρωτιές για Αυτιά και Μπεκατώρου

Ο Νίκος Δένδιας τιμά τη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή

ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζει την επίθεση που δέχτηκε η βουλευτής της ΝΔ Αγγ. Δεληκάρη

Καβάλα: Χαστούκισαν τη βουλευτή της Ν.Δ., Αγγελική Δεληκάρη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...