Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τσίπρας δίνει «στους πολλούς» ελαφρύνσεις 2 δισ. ευρώ και κρατά τον άσο στο μανίκι του

Ο Τσίπρας δίνει «στους πολλούς» ελαφρύνσεις 2 δισ. ευρώ και κρατά τον άσο στο μανίκι του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε διπλό ταμπλό συνεχίζει να ξεδιπλώνει τη στρατηγική του ενόψει των ευρωεκλογών ο Αλέξης Τσίπρας.

Την ώρα που στο στρατηγείο του καταστρώνουν σειρά δημόσιων παρεμβάσεων και περιοδειών ανά την Ελλάδα με ανοιχτές και πολυπληθείς συγκεντρώσεις, το οικονομικό επιτελείο προχωρά την επεξεργασία όλων των δημοσιονομικών δεδομένων για την αποκρυστάλλωση του νέου πακέτου θετικών μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να συνδυάσει τις δημόσιες προεκλογικές εμφανίσεις του και το θετικό κλίμα που φαίνεται να έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής σε Γαλάτσι, Καλαμάτα και Πάτρα, με το νέο κύμα φορολογικών ελαφρύνσεων και στήριξης του κοινωνικού κράτους.

Με τον τρόπο αυτόν «δένει» ακόμη περισσότερο το σαφές δίλημμα που θέτει σε κάθε ευκαιρία ο Αλέξης Τσίπρας «με τους πολλούς ή με την ελίτ», αφού τα μέτρα εκτιμάται ότι θα αφορούν εκ νέου κάποια εκατομμύρια πολιτών.

Υπενθυμίζεται σχετικά ότι τα μέτρα ελάφρυνσης της ΔΕΘ αφορούσαν συνολικά σχεδόν 3,5 εκατ. πολίτες (μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 35%, μείωση ΕΝΦΙΑ 50% για μικρές ιδιοκτησίες, επίδομα ενοικίου ως 200 ευρώ σε 230.000 νοικοκυριά, αναδρομικά 1 δισ. ευρώ σε ειδικά μισθολόγια κλπ)

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο φόντο των χθεσινών ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα του πρωτογενούς πλεονάσματος που έκλεισε στο 4,4% για το 2018 υπερβαίνοντας τον στόχο κατά 0,9%, δημιουργεί ένα δημοσιονομικό χώρο σχεδόν 2 δισ. ευρώ, ο οποίος αναμένεται να διοχετεθεί σε πολλές κοινωνικές και εισοδηματικές ομάδες από τα μεσαία στρώματα και κάτω.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή μετά και το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και τις αποφάσεις για την νομοθέτηση των ρυθμίσεων των 120 δόσεων για χρέη σε Εφορίες και Ασφαλιστικά Ταμεία, που θα έρθουν πιθανότατα αμέσως μετά το Πάσχα στη Βουλή, είναι αναγκαίο και εφικτό να ληφθούν νέα άμεσα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και σταδιακής αποκτάστασης των αδικιών της μνημονιακής περιόδου προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Διόλου τυχαία, συνεργάτες του Πρωθυπουργού επιμένουν σε τρία βασικά σημεία αναφορικά με το νέο «πακέτο», το οποίο εντάσσουν στη Νέα Οικονομική Πολιτική που ξεκίνησε την επομένη της εξόδου από τα Μνημόνια με τις δεσμεύσεις της ΔΕΘ:

– Θα εμπεριέχει εκτός από εφάπαξ ενισχύσεις και μόνιμες φοροελαφρύνσεις (φορολογικοί συντελεστές, ΦΠΑ στην εστίαση)

– Δε μπορεί να λογίζεται ως προεκλογικό, αφού το νέο δόγμα οικονομικής πολιτικής έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβρη (μέτρα ΔΕΘ) και επεκτείνεται μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα, αφού οριστικοποιήθηκε το υπερπλεόνασμα από τη Eurostat.

– Θα αποτελεί το βασικό άξονα οικονομικής πολιτικής, πάνω στην οποία προσδοκά να κινηθεί στη δεύτερη τετραετία που διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ, απαγκιστρωμένος πλέον από τις αναγκαστικές μνημονιακές πολιτικές.

Άσος στο μανίκι

Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη στρατηγική της κυβέρνησης παρουσιάζει η χθεσινή αναφορά αξιωματούχου του Υπουργείου Οικονομικών στο «δομικό πρόβλημα» που εδώ και τρία χρόνια επαναλαμβάνεται αναφορικά με τον προσδιορισμό του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο ίδιος αξιωματούχος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο στόχος για το εφετινό πρωτογενές πλεόνασμα τελεί υπό αναθεώρηση προς το θετικότερο, κάτι το οποίο αν και μεγαλεπίβολο πλάνο εάν επιτευχθεί, θα αποτελέσει έναν πραγματικό άσο στο μανίκι του Αλέξη Τσίπρα, καθώς θα εξουδετερώσει πλήρως και την τελευταία επιχειρηματολογία Μητσοτάκη για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Και τούτο, διότι θα έχει μπορέσει να το πράξει όχι με ένα νέο «μνημόνιο», όπως αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί τον κ. Μητσοτάκη ότι οραματίζεται με βαθιές περικοπές σε επιδόματα, μισθούς και απολύσεις, αλλά έχοντας παράλληλα καταφέρει να στηρίξει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία μέσα από διαδοχικά πακέτα φορολογικών ελαφρύνσεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τσίπρας: Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα ευδοκιμήσουν – Η κυβέρνηση παρακάμπτει το Σύνταγμα

Αλέξης Τσίπρας για ιδιωτικά πανεπιστήμια: Άλλο ένα σκαλοπάτι στο κατήφορο της συστηματικής απαξίωσης του Συντάγματος

Αλέξης Τσίπρας: Εκλέχθηκε πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια

Ποιοι φορολογούμενοι δεν θα αναγκαστούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις

Κασσελάκης: Επίθεση στη Δικαιοσύνη για στοχοποίηση του και μεροληψία υπέρ της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...