Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Σαμαράς φοβήθηκε την Τουρκία και σιώπησε για την ΑΟΖ – Τον «κάρφωσε» ο Αγγ. Συρίγος

Ο Σαμαράς φοβήθηκε την Τουρκία και σιώπησε για την ΑΟΖ – Τον «κάρφωσε» ο Αγγ. Συρίγος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Η Τουρκία κατέθετε συντεταγμένες διεκδικώντας την ΑΟΖ από Ρόδο έως Πάφο και εμείς δεν θέλαμε να χαλάσουμε το καλό κλίμα» – «Έχουμε οικονομική κρίση δεν αντέχουμε πολεμικές εντάσεις». Αυτή ήταν η στάση του μακεδονοκάπηλου Σαμαρά, ως πρωθυπουργού της χώρας.

Του «τζάμπα μάγκα», που ενώ το έπαιζε -και το παίζει- σκληρός και ανένδοτος απέναντι στα Σκόπια, είχε πέσει στα… τέσσερα απέναντι στην Τουρκία.

Ηχηρό ήταν το άδειασμα του Αντώνη Σαμαρά αλλά και συνολικά της κυβέρνησης Σαμαρά–Βενιζέλου από τον γνωστό διεθνολόγο Άγγελο Συρίγο, με αφορμή τη στάση της χώρας απέναντι στην Τουρκία την περίοδο 2012-2013, όταν η Άγκυρα προχωρούσε στην κατάθεση των συντεταγμένων για την υφαλοκρηπίδα με την οποία διεκδικούσε όλη την περιοχή από την Ρόδο έως και την Πάφο.

Εκεί που σήμερα δηλαδή προσπαθεί εκ νέου να δημιουργήσει ένταση.

Όπως εξήγησε το πρωί της Τρίτης στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής και υποψήφιος της ΝΔ, στις 30 Απριλίου 2012 η Τουρκία προχώρησε στην κατάθεση συντεταγμένων για την υφαλοκρηπίδα χαρακτηρίζοντας δική της όλη την περιοχή από τον 28ο έως τον 32ο μεσημβρινό, δηλαδή όλη την περιοχή από την Ρόδο έως την Πάφο.

«Εμείς διαμαρτυρηθήκαμε λέγοντας ότι δεν είναι σωστό αυτό, αλλά δεν εξηγήσαμε για ποιον λόγο δεν είναι σωστό… ή ποιες περιοχές είναι δικές μας» εξήγησε ο καθηγητής και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ.

Και στην συνέχεια έκανε την απίστευτη αποκάλυψη ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις την εποχή εκείνη δεν προχώρησαν σε αυτό που έπρεπε να κάνουν γιατί δεν ήθελαν να προκαλέσουν ένταση με την Τουρκία και να μην ρίξουν λάδι στην φωτιά.

Δηλαδή η Τουρκία προχωρούσε, ανακηρύσσοντας όλη την περιοχή από την Ρόδο έως την Τουρκία ως δική της, και η κυβέρνηση το 2012 και το 2013 είπε «ας μην δημιουργήσουμε ένταση».

Στις 30 Απριλίου 2012 που η Τουρκία κατέθεσε τις συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας πρωθυπουργός ήταν ο Λουκάς Παπαδήμος κι από το Ιούλιο 2012 έως τον Ιανουράριο 2015 ο Αντώνης Σαμαράς.

Ήταν δεδομένο όμως ότι η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου ασχολιόταν με τα οικονομικά θέματα και ήταν γνωστό ότι οι σοβαρές πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονταν από τον αρχηγό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ήταν και οι δύο βασικοί πυλώνες της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Δηλαδή η Τουρκία προχωρά σε μια επιθετική κίνηση και στο τιμόνι άτυπα για την μικρή περίοδο Παπαδήμου και τυπικά από τον Ιούλιο του 2012 είναι ο Αντώνης Σαμαράς, ο πολιτικός που διεκδικεί για τον εαυτό του το υψηλότερο πατριωτικό φρόνημα σε όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας.

Προς τιμήν του ο Άγγελος Συρίγος αποκάλυψε σήμερα ότι τα γνωρίζει αυτά γιατί εκείνη την περίοδο συμμετείχε στις επιτροπές που λάμβαναν τις αποφάσεις και υπογράμμισε ότι τότε αυτός πρότεινε να προχωρήσει η Ελλάδα στην κατάθεση των συντεταγμένων.

Όμως επικράτησε η άλλη άποψη. Και το σκεπτικό πίσω από την απόφαση αυτή ήταν ακόμη χειρότερο.

Διαβάστε τι είπε ο Α. Συρίγος:

«Συμμετείχα στον σχεδιασμό τότε, οπότε έχω άποψη. Ήμουν σε εκείνη την ομάδα που πίστευε ότι έπρεπε να κατατεθούν οι συντεταγμένες.

»Επικράτησε εκείνη η ομάδα που έλεγε ότι σε αυτή τη φάση που έχουμε χαμηλούς τόνους με την Τουρκία κι έχουμε σοβαρότατη οικονομική κρίση μην ρίξουμε λάδι στην φωτιά γιατί δεν έχουμε το περιθώριο να τρέχουμε με πολεμικές κρίσεις και με όλα αυτά… για τις συντεταγμένες!».

Δηλαδή οι Τούρκοι προκαλούσαν και η κυβέρνηση Σαμαρά έλεγε ας μην είμαστε προκλητικοί αφού έχουμε… «καλό κλίμα».

Καλό κλίμα με το να διεκδικεί η Τουρκία όλη την υφαλοκρηπίδα ανατολικά της Ρόδου φυσικά απλά δεν..υπάρχει

Ακόμη όμως πιο εξοργιστική είναι η ομολογία ότι τα δύο κόμματα δεν μας οδήγησαν απλά στην χρεοκοπία αλλά μας οδήγησαν σε μια πλήρη και ολοκληρωτική απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας.

Σε οικονομικό επίπεδο που την βιώσαμε στο πετσί μας αλλά και σε καθαρά γεωστρατηγικό.

Δεν αντιδρούσαμε γιατί είχαμε κρίση. Δεν αντέχαμε να αντιδράσουμε.

Ποτέ ξανά στην σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε ακούσει πιο κυνική παραδοχή για έναν πολιτικό μάλιστα που υψώνει την σημαία του πιο ακραίου εθνικισμού και σύμφωνα με τους πολιτικούς του αντιπάλους ακόμη και μέσα του στο κόμμα έκανε καριέρρα πάνω στα εθνικά θέματα.

Και το ξεμπρόστιασμα αυτό δεν έγινε από κάποιον τυχαίο. Αλλά από έναν υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ.

Φυσικά στην συνέχεια της συνέντευξής του ο Α. Συρίγος προσπαθεί να μειώσει την ένταση της αποκάλυψης αυτής σημειώνοντας ότι τώρα η Τουρκία είναι προκλητική και ότι πρέπει τώρα τέλος πάντων να καταθέσουμε συντεταγμένες, αλλά ή πολιτική ζημιά είχε ήδη συντελεστεί με όσα είχε πει νωρίτερα…..

Διαβάστε το απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από την συνένετυξη του Α. Συρίγου στον ΣΚΑΪ και τον Παύλο Τσίμα:

Συρίγος: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να καταθέσουμε συντεταγμένες στην ΑΟΖ για την περιοχή εκείνη της ανατολικής Μεσογείου που θεωρούμε ότι είναι μέρος της δικής μας υφαλοκρηπίδας.

Τσίμας: Η Κύπρος το έκανε, εμείς δεν το έχουμε κάνει ακόμη.

Συρίγος: Ακριβώς. Στις 30 Απριλίου του 2012, η Τουρκία κατέθεσε συντεταγμένες και είπε ότι όλη η περιοχή από την Ρόδο, 28ος μεσημβρινός έως την Πάφο 32Ος μεσημβρινός είναι δική της η υφαλοκρηπίδα.

Εμείς διαμαρτυρηθήκαμε λέγοντας ότι δεν είναι σωστό αυτό, αλλά δεν εξηγήσαμε για ποιον λόγο δεν είναι σωστό… ή ποιες περιοχές είναι δικές μας, διότι οι περιοχή αυτή από τον 28ο έως τον 32ο μεσημβρινό περιλαμβάνουν σαφώς και περιοχές της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Πρέπει λοιπόν εμείς να προσδιορίσουμε ποιες είναι αυτές οι περιοχές, που θεωρούμε καλώς ή κακώς ότι είναι δικές μας. Έτσι κάνουν όλα τα κράτη του κόσμου.

Τσίμας: Και γιατί δεν το κάνουμε ή γιατί δεν το έχουμε κάνει έως τώρα;

Συρίγος: Το 2012, 2013 δεν το είχαμε κάνει, διότι τότε οι σχέσεις μας με την Τουρκία ήταν καλές και δεν υπήρχε ιδιαίτερη ένταση και θεωρήθηκε ότι θα ήταν υπερβολικό.

Δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη αλλά σας λέω ποια ήταν η κυρίαρχη αντίληψη που υπήρχε … που έλεγε … Εγώ τότε ήμουν σε εκείνη την ομάδα που έλεγε ότι θα πρέπει να κατατεθούν οι συντεταγμένες…

Διευκρινίζω, συμμετείχα στον σχεδιασμό τότε, οπότε έχω άποψη.

Ήμουν σε εκείνη την ομάδα που πίστευε ότι έπρεπε να κατατεθούν οι συντεταγμένες.

Επικράτησε εκείνη η ομάδα που έλεγε ότι σε αυτή τη φάση που έχουμε χαμηλούς τόνους με την Τουρκία κι έχουμε σοβαρότατη οικονομική κρίση μην ρίξουμε λάδι στην φωτιά γιατί δεν έχουμε το περιθωριο να τρέχουμε με πολεμικές κρίσεις και με όλα αυτά… για τις συντεταγμένες!

Τσίμας: Μάλιστα

Συρίγος: Τώρα όμως είναι διαφορετική η περίπτωση γιατί η Τουρκία το τραβάει στα άκρα .. τότε δεν το τραβούσε… οπότε πλέον είναι υποχρεωτικό… να προχωρήσουμε σε κατάθεση συντεταγμένων.

Το TRIBUNE σχολιάζει:

Θαυμάστε ένα… «μακεδονομάχο» Σαμαρά! Στα Σκόπια το παίζει «Τομ» και στην Τουρκία έκανε τον «Τζέρι». Σαμαράς! Ο μόνος πρωθυπουργός που ήταν από μόνος του «Τομ και Τζέρι».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Ευρωκοινοβούλιο: Νέο χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την τραγωδία στα Τέμπη

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: «Είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη» – «Η κυβέρνηση προσβάλει τη μνήμη των θυμάτων στα Τέμπη»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...