Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κατρούγκαλος: Νίκη ελληνικής και κυπριακής διπλωματίας η απόφαση για την Τουρκία

Κατρούγκαλος: Νίκη ελληνικής και κυπριακής διπλωματίας η απόφαση για την Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τη σημασία του μηνύματος της ΕΕ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και την Ανατολική Μεσόγειο, θέμα το οποίο συζητείται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ανέδειξε σε συνεντεύξεις του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Έχει προετοιμαστεί το κείμενο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

»Αυτή η προεργασία γίνεται από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, και ξέρουμε ότι έχουμε για πρώτη φορά ένα κείμενο που μιλάει για μέτρα σε βάρος της Τουρκίας σε περίπτωση που συνεχίσει τις παράνομες και προκλητικές αυτές ενέργειές της.

»Πρόκειται δηλαδή για μια συνέχεια που ξεκίνησε από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Μάρτιο του 2018 που για πρώτη φορά χαρακτήρισε ως αντίθετες στο διεθνές δίκαιο τις ενέργειες αυτές της Τουρκίας και τώρα στέλνεται ένα συγκεκριμένο πια μήνυμα όχι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα, ότι εάν συνεχίσει την τακτική αυτή θα έχει συνέπειες.

»Στο υψηλότερο επίπεδο που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το επίπεδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατρούγκαλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο».

Υπογραμμίζοντας ακόμα περαιτέρω τη διάσταση της θέσης αυτής της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως το ότι είναι θετική και νίκη της ελληνικής και της κυπριακής διπλωματίας η απόφαση αυτή, «αντανακλάται από το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση επί της απόφασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, μια ανακοίνωση στην οποία λέει ότι με τέτοιου είδους αποφάσεις γίνεται όμηρος η Ευρωπαϊκή Ένωση της Ελλάδας και της Κύπρου».

Προφανώς, διαπίστωσε ο κ. Κατρούγκαλος, υπάρχει ενόχληση από τη μεριά της γείτονος που μεταφράζεται στο ότι έπιασε τόπο το μήνυμα αυτό, ακούστηκε και εισπράχτηκε.

Ερωτηθείς αν η Τουρκία θα συνεχίσει σε αυτή την τακτική της, απάντησε πως εάν συνεχίσει θα χάσει. Αναλυτικότερα, εξήγησε πως εάν συνεχίσει για ένα διάστημα αυτό θα σημαίνει ότι η απομόνωσή της θα εντείνεται και θα εξασθενεί ακόμη περισσότερο η θέση της στη διεθνή κοινότητα.

Στη συνέχεια, ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για τη «γενικότερη αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας», κάνοντας ειδική μνεία στη Συμφωνία των Πρεσπών και στη σύνοδο των 7 του Ευρωπαϊκού Νότου.

«Έχουμε στείλει παντού τα αναγκαία σήματα ότι δεν θα πρέπει κανείς να διανοηθεί να έρθει στα δικά μας τα νερά».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Οι Ιρακινοί εξάρθρωσαν μεγάλο δίκτυο λαθρεμπορίας πετρελαίου

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...