Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΚΙΝΑΛ: Με την βούλα Μητσοτάκη η κομματικοποίηση του Δημοσίου

ΚΙΝΑΛ: Με την βούλα Μητσοτάκη η κομματικοποίηση του Δημοσίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Έντονη κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί «με το ΠΔ84/2019 κατάργησε θέσεις διοικητικών γραμματέων, κάνοντας ένα βήμα 10 χρόνια πίσω», ασκεί με ενημερωτικό του σημείωμα το ΚΙΝΑΛ.

Και προσθέτει αναφορικά με την πρόσφατη τοποθέτηση γενικών γραμματέων κατ’ επιλογή της κυβέρνησης:

«Με την βούλα του κ. Μητσοτάκη, παύει όλη η διαδικασία για την αξιοκρατική επιλογή των γραμματέων από το ΑΣΕΠ και αυτοί πλέον τοποθετούνται ως αποκλειστικές κομματικές επιλογές του ίδιου».

Αναλυτικά το Ενημερωτικό σημείωμα του Κινήματος Αλλαγής

Το ΠΑΣΟΚ ήδη από το 2009 είχε επισημάνει την ανάγκη αποκομματικοποίησης της διαδικασίας επιλογής και τοποθέτησης γραμματέων στα υπουργεία, και είχε τότε επιλέξει γραμματείς μέσω του Opengov, με ανοιχτή πρόσκληση για κάθε θέση και επιλογή βάσει προσόντων και βιογραφικού.

Επτά χρόνια αργότερα, το 2016 η ανάγκη αξιοκρατικής κι όχι κομματικής επιλογής των γραμματέων των υπουργείων αποτυπώθηκε ως μνημονιακή υποχρέωση:

Θα έπρεπε οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων που επιλέγονται με πολιτικά κριτήρια να αντικατασταθούν από διοικητικούς και τομεακούς γραμματείς οι οποίοι θα επιλέγονται από το ΑΣΕΠ, βάσει προκήρυξης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να ελέγξει τη διαδικασία αυτή, βγάζοντας φωτογραφικές προκηρύξεις ώστε να τοποθετήσει δικά του στελέχη στις θέσεις των νέων διοικητικών γραμματέων, τα οποία θα κληρονομούσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τότε παρενέβη η Τρόικα (θεσμοί) και αφού ήλεγξε τις φωτογραφικές προκηρύξεις για τις θέσεις των γραμματέων ανάγκασε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να επαναπροκηρύξει τις 22 από τις 69 θέσεις.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσει η διαδικασία, και μέχρι τις εκλογές να έχει τοποθετηθεί μόνο ένας νέος γραμματέας επιλεγμένος από το ΑΣΕΠ.

Στις 16/7 η κυβέρνηση ανακοίνωσε την τοποθέτηση 28 Γενικών Γραμματέων, ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής των διοικητικών και τομεακών γραμματέων από το ΑΣΕΠ, κι ενώ σύμφωνα με τον νόμο (άρθρο 13 Ν4369 όπως ισχύει), οι γενικοί γραμματείς πρέπει να παυθούν μέσα σε ένα τρίμηνο από την τοποθέτηση των νέων γραμματέων που θα επιλέξει το ΑΣΕΠ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 3 ημέρες μετά την ανακοίνωση των πρώτων 28 γραμματέων στα ΜΜΕ δεν έχει γίνει η επίσημη τοποθέτησή τους με ΦΕΚ.

Κι αυτό γιατί δεν θα μπορούσαν να τοποθετηθούν επίσημα.

Με το ΠΔ84/2019 ο κ. Μητσοτάκης κατάργησε θέσεις διοικητικών γραμματέων, κάνοντας ένα βήμα 10 χρόνια πίσω:

Με την βούλα του κ. Μητσοτάκη, παύει όλη η διαδικασία για την αξιοκρατική επιλογή των γραμματέων από το ΑΣΕΠ και αυτοί πλέον τοποθετούνται ως αποκλειστικές κομματικές επιλογές του ίδιου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση MEGA: «Τραυματισμένη» πρωτιά για ΝΔ – Εδραίωση στη δεύτερη θέση για ΣΥΡΙΖΑ

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Νίκος Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης «τροχονόμος της ακρίβειας»

ΣΥΡΙΖΑ: Με απειλές περί αστάθειας και χάους ξεκινά η ΝΔ την εκστρατεία φόβου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...