Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μητσοτάκης στο ναρκοπέδιο του Βερολίνου – «Περασμένα ξεχασμένα» τα πλεονάσματα

Ο Μητσοτάκης στο ναρκοπέδιο του Βερολίνου – «Περασμένα ξεχασμένα» τα πλεονάσματα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για το δύσβατο μονοπάτι που οδηγεί στο Βερολίνο και την Καγκελαρία της Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται πυρετωδώς το Μέγαρο Μαξίμου, με τα φώτα όλα να επικεντρώνονται στα ζητήματα της οικονομίας, σε μία συνάντηση που όμως όλα δείχνουν πως θα είναι περισσότερο εθιμοτυπικού χαρακτήρα.

Αν και το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων έχει αποτελέσει κορωνίδα της πολιτικής της ΝΔ τα τελευταία τρία χρόνια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας χθες επιχείρησε να χαμηλώσει τον πήχη, τονίζοντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως δεν βρίσκεται στην ατζέντα, καθώς θα τεθεί αφού «ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας, από το 2021 και μετά».

Με τον τρόπο αυτό το Μαξίμου επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στο εσωτερικό, αλλά και να στείλει ένα σαφές μήνυμα «συμμόρφωσης» στο Βερολίνο δύο μέρες πριν την έλευση του κ. Μητσοτάκη, πως η ρητορική εσωτερικής κατανάλωσης τόσων ετών δεν συμβαδίζει με τους realpolitik, την οποία τώρα υιοθετεί.

Σαφές μήνυμα για τις προθέσεις της κας Μέρκελ εξάλλου είχε φροντίσει να στείλει το Βερολίνο προχθές μέσα από δημοσίευμα του γερμανικού κρατικού πρακτορείου, DW, στο οποίο σκιαγραφήθηκε η στάση της Καγκελαρίας απέναντι στη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το βασικό μελανό σημείο, πέραν της ξεκάθαρης άρνησης οποιασδήποτε συζήτησης για τα πλεονάσματα, ήταν η απορριπτική στάση της ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία η κυβέρνηση μετά τη διασφάλιση της εκλογικής νίκης έχει κάνει στροφή 180 μοιρών και πλέον διαβεβαιώνει πως θα τηρηθεί στο ακέραιο.

Πέραν τούτου, έχοντας επίγνωση πως η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει καμία «έκπτωση» στο θέμα των πλεονασμάτων προς τον ομοϊδεάτη της, με τον τρόπο αυτό το πρωθυπουργικό επιτελείο θέλει να «κάψει» την όποια συζήτηση για μείωση των πλεονασμάτων, προκειμένου να μην βρεθεί υπόλογο μετά τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ για ένα προδιαγεγραμμένο ναυάγιο.

Η ομολογία Πέτσα προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τονίζει πως ο «κ. Μητσοτάκης “ξέχασε” τα πλεονάσματα, λίγο πριν πάει στο Βερολίνο», ενώ αναφέρει πως «με τον πλέον επίσημο τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Πέτσας, επιβεβαίωσε σήμερα την απάτη της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη».

«Ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει σημαία του για τρία ολόκληρα χρόνια τη μείωση των πλεονασμάτων. Αφού απέρριψε, χωρίς καμία διαπραγμάτευση, την μείωση που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον καταπιστευτικό λογαριασμό, έφθασε σήμερα στο σημείο να βάλει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να παραδεχθεί στο πανελλήνιο πως “θα θέσουμε το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά”, μήπως και κατεβάσει τον πήχη ενόψει του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο, μετά την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς πριν λίγες μέρες στο Παρίσι», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Όσο και να προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, η κυβέρνηση θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με τα ψέματά της», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Στον προϋπολογισμό δεν χωρούν ούτε ψεύτικες υποσχέσεις, ούτε ναι μεν αλλά. Εκεί θα αναγκαστεί ο κ. Μητσοτάκης να αποκαλύψει το πραγματικό του σχέδιο περικοπών και επιβαρύνσεων, προκειμένου να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο επίκεντρο και η αποπληρωμή του ΔΝΤ

Στην ατζέντα της συζήτησης αναμένεται να τεθεί και η πρόωρη αποπληρωμή των ακριβώς δανείων του ΔΝΤ, επιχείρηση η οποία ωστόσο είχε ήδη προαναγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και η οποία δεν ολοκληρώθηκε λόγω των πρόωρων εκλογών του Ιουλίου.

Τότε μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος είχε συζητήσει το θέμα και με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τον ενθάρρυνε διότι το Ταμείο προκρίνει γενικώς την πρόωρη αποπληρωμή δανείων καθώς θεωρεί ότι συνδέεται όχι μόνο με την επιστροφή των κεφαλαίων του αλλά αποτελεί απόδειξη ότι το πρόγραμμα του ήταν επιτυχές αφού σημείωσε πρόοδο η οικονομία της χώρας που δάνεισε

Αυτό αναμένεται να επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί ως «κέρδος» το Μέγαρο Μαξίμου, δεδομένου ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είχε ήδη αποσπάσει θετική γνώμη για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και το Βερολίνο δεν φαίνεται να αλλάζει τη θέση του, προιδεάζοντας για θετική εισήγηση προς τον ESM.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Πιστόριους λέει ότι η Ρωσία γεμίζει τις αποθήκες της με όπλα – Μπορεί να ετοιμάζει κάτι μεγαλύτερο;

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου κρίνεται η κυβερνητική αλαζονεία

Δημοσκόπηση: Χαμηλές πτήσεις για τα μεγάλα κόμματα – Πρωτιές για Αυτιά και Μπεκατώρου

Γερμανία: Συνελήφθη συνεργάτης Ευρωβουλευτή του AfD για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...