Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσακαλώτος: Το επίσημο αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση Τσίπρα

Τσακαλώτος: Το επίσημο αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση Τσίπρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Θετική κίνηση, «η οποία όμως είχε απόλυτα δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση» χαρακτηρίζει το επίσημο αίτημα της χώρας για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως τονίζει: «Συγκεκριμένα, στο EWG της 2/5 είχε παρουσιαστεί η πρόθεση της ελληνικής πλευράς και καμία χώρα δεν είχε εκφράσει αντίρρηση.

»Αυτό ήταν άλλωστε αναμενόμενο καθώς η κίνηση αυτή χαρακτηριζόταν ως “win-win” αφού και η Ελλάδα είχε – προφανώς – συμφέρον να αντικαταστήσει ακριβότερο χρέος με φθηνότερο και οι πιστωτές μας είχαν συμφέρον να έχουμε καλύτερη διάρθρωση χρέους.

»Ο μόνος λόγος που είχε καθυστερήσει το επίσημο αίτημα της πρόωρης αποπληρωμής, η οποία κατέστη δυνατή χάρη στο μαξιλάρι ασφαλείας, ήταν ότι η χώρα εισήλθε σε προεκλογική περίοδο».

«Άρα τα όσα γράφονται για την αξιοπιστία και το κύρος της Ν.Δ. που έκαναν την πρόωρη αποπληρωμή δυνατή ανήκουν στους ευσεβείς πόθους των γραφόντων», καταλήγει ο κ. Τσακαλώτος.

Το μεσημέρι τη Δευτέρας ο Χρήστος Σταϊκούρας υπέγραψε τις επιστολές προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Eurogroup για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ (2,9 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,13%, από συνολικό υπόλοιπο 8,8 δισ. ευρώ).

Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες και μετά την ολοκλήρωσή της το μεσοσταθμικό επιτόκιο του δανεισμού από το ΔΝΤ αναμένεται να μειωθεί κάτω από το 3%.

Πηγές τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφεραν πως «οι κινήσεις της κυβέρνησης γίνονται σε πλήρη συνεννόηση με τους θεσμούς».

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΥΠΟΙΚ, η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα και την οικονομία της γιατί:

«Ενισχύει την αξιοπιστία και την αυτοπεποίθηση της χώρας.

»Διασφαλίζει άμεσα κέρδη για το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι προεξοφλούνται δάνεια υψηλού κόστους, ετήσιου επιτοκίου 4,91%, όταν τόσο το τρέχον κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου για 10-ετή διάρκεια όσο και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους διαμορφώνονται κοντά στο 1,6%.

»Βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, ενώ επιτυγχάνεται και σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων αγοράς που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διασφαλίζοντας έτσι την αναγκαία προβλεψιμότητα για τις μελλοντικές δαπάνες.

»Αναμένονται έμμεσες θετικές επιδράσεις και στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας».

«Το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να εργάζεται, μεθοδικά και τεκμηριωμένα, για την προώθηση της οικονομίας και της χώρας», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση MEGA: «Τραυματισμένη» πρωτιά για ΝΔ – Εδραίωση στη δεύτερη θέση για ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Παπανώτας: Εκτός Ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση Κασσελάκη

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

ΣΥΡΙΖΑ: Με απειλές περί αστάθειας και χάους ξεκινά η ΝΔ την εκστρατεία φόβου

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...