Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ταχιάος «έδωσε» την οικογένεια Μπακογιάννη: Αυτοί λέει είπαν να αλλάξει ονόματα στους σταθμούς

Ο Ταχιάος «έδωσε» την οικογένεια Μπακογιάννη: Αυτοί λέει είπαν να αλλάξει ονόματα στους σταθμούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η οικογένεια του Παύλου Μπακογιάννη, με γραπτή ανακοίνωσή της, πήρε αποστάσεις από τη μετονομασία του σταθμού «Ευαγγελισμός» σε «Παύλος Μπακογιάννης».

Ο Νίκος Ταχιάος όμως, ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό», που τον έφεραν από τη Θεσσαλονίκη να αλλάξει τα… φώτα στην Αθήνα, με ανάρτησή του στο Facebook δηλώνει κατηγορηματικά ότι η μετονομασία είχε μεθοδευτεί σε συνεννόηση με την οικογένεια Μπακογιάννη.

Στη συνέχεια, ως ένας άνθρωπος άσχετος με το Μετρό ως μέσο μαζικής μεταφοράς, αφού ήρθε από τη Θεσσαλονίκη, μια πόλη δίχως Μετρό, να παριστάνει το πρόεδρο του Μετρό της Αθήνας, αναπτύσσει διάφορες θεωρίες περί ονοματοδοσίας, αγνοώντας ή ακόμα χειρότερα μην μπορώντας να αντιληφθεί, αυτός ο επαρχιώτης τοπικοαυτοδιοικητικός που «χάθηκε» στη μεγαλούπολη, ότι οι σταθμοί και οι στάσεις ονοματίζονται από τις περιοχές που βρίσκονται, ώστε να μπορούν να προσανατολίζονται οι επιβάτες και να μην επικρατεί χάος.

Αυτός όμως, με νοοτροπία βλαχοδήμαρχου, τέτοιος είναι, νομίζει ότι οι σταθμοί είναι πλατείες και ό,τι μπορεί να τους ονοματίζει διαφορετικά από τα σημεία που βρίσκονται. Ο άσχετος.

Έχουν δει, από τα χωριά τους, να συμβαίνουν τέτοιες «καινοτομίες» στο Μετρό του Λονδίνου;

Που να τα δουν; Από τα χωριά τους, οι άριστοι με τα τσαρούχια, που μας τους έφερε ο Μητσοτάκης να βυθίσουν στο χάος τις ζωές μας.

Ή μήπως ο Κώστας Μπακογιάννης, ο πρίγκιπας-δήμαρχος, έχει μπει ποτέ στη ζωή του στο Μετρό;

Πάντως ο Νίκος Ταχιάος δεν πήρε την ευθύνη πάνω του.

«Έδωσε» κανονικά την οικογένεια ότι γνώριζε τα πάντα και πως όλα έγιναν σε συνεννόηση μαζί της.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Ταχιάος έγραψε στο Facebook:

«Έχω αποφύγει να σχολιάσω το θέμα της μετονομασίας των σταθμών του Μετρό της Αθήνας, πριν να έχω εικόνα της κατάληξής του.

»Τώρα, μετά την ανακοίνωση της οικογένειας Μπακογιάννη, οφείλω να το κάνω:

»1. Δεν μου ήρθε ξαφνικά θεία επιφοίτηση και με το «καλημέρα» ένας Θεσσαλονικιός πρόεδρος της Αττικό Μετρό αποφάσισε να βαφτίσει ξανά τους σταθμούς της Αθήνας.

»Το θέμα έφτασε σ’ εμένα απολύτως ώριμο και σε πλήρη γνώση όσων η ανάμειξη είναι προφανής και άγγιζαν οι συνέπειες της απόφασης.

»Άλλωστε, για κανέναν στη σημερινή διοίκηση της Αττικό Μετρό, ο Παύλος Μπακογιάννης δεν θα μπορούσε να είναι ένα όνομα σε μία ταμπέλα, όπως το ίδιο ισχύει αυτονόητα και για την οικογένειά του με την οποία υπήρξε διαρκής συνεννόηση στις λίγες αυτές ημέρες που έπρεπε να προλάβουμε την 30η επέτειο της δολοφονίας, αφού πέραν της πατρότητας της ιδέας, αυτή είχε αναλάβει και την δαπάνη της τιμητικής εκδήλωσης.

»2. Ξέρω καλά τις περιπλοκές μιας μετονομασίας, αφού έχω 20 χρόνια προϊστορίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

»Μπορούσα να γνωρίζω και τις πολιτικές και τις τεχνικές παραμέτρους του εγχειρήματος.

»Δεν συμφώνησα να εισηγηθώ κάτι που δεν μπορούσα να υποστηρίξω σε πολλαπλά επίπεδα.

»Όσοι με γνωρίζουν, αντιλαμβάνονται ότι δεν θα το έκανα ποτέ.

»3. Στο πολιτικό επίπεδο πιστεύω ότι ο Μπακογιάννης έχει καταγραφεί ως συνώνυμος της εθνικής συμφιλίωσης, όπως και ο Παναγούλης ως σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα.

»Σε μία εποχή που όλα αυτά μοιάζουν σε πολλούς «ψιλά γράμματα» και στους δρόμους έφτασαν να αλωνίζουν ελεύθερα οι νοσταλγοί των ναζί, ενώ και ο δολοφόνος Κουφοντίνας έκανε αυτοψία στα ματωμένα ίχνη που ο ίδιος έσπειρε στους αθηναϊκούς δρόμους, η εμφατική ανάδειξη θετικών συμβόλων της πολύ σύγχρονης ιστορίας είναι επιτακτική.

»4. Γιατί στο Μετρό, λοιπόν; Πιστεύω ότι σε μία σύγχρονη πόλη και μάλιστα με τις ευκολίες που παρέχουν σήμερα τα smartphones, οι ονομασίες των σταθμών μπορούν κάλλιστα να ιντριγκάρουν τον πολίτη και ιδανικά κάθε χρήστη που έχει κάτι να αποκομίσει από αυτές, χωρίς δογματική προσκόλληση στην αναφορά στον χώρο.

»Προφανώς, κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το «Σύνταγμα» ή το «Πανεπιστήμιο», όσο κι εάν για τον δεύτερο θα έβρισκα πιο ευρηματικό το «Αθηναϊκή Τριλογία» (σ.σ. Ακόμα δεν έχει καταλάβει ο άσχετος πώς και γιατί ονομάζονται οι σταθμοί).

»Όμως «Ευαγγελισμός»; Εάν η χωρική ονομασία είναι η σημαντικότερη, γιατί όχι «Εθνική Πινακοθήκη» που αφορά και τους επισκέπτες της πόλης; (σ.σ. είπε ο άσχετος που ήλθε από άλλη πόλη να μας πει πώς θα ονομάζουμε τη δικιά μας).

»Ας μην υπερβάλλουμε! «Botzaris» λέγεται η παρισινή στάση που αποτίει φόρο τιμής στον Μάρκο Μπότσαρη κι εκεί πέφτει το μάτι κάθε Έλληνα που χτενίζει τον χάρτη του Μετρό.

[σ.σ. Είναι «εγκληματικά» άσχετος. Ο σταθμός «Botzaris» του παρισινού Μετρό δεν είναι προς τιμήν του Μάρκου Μπότσαρη, όπως νομίζει ο δεξιός κοτζαμπάσης, αλλά ονομάστηκε έτσι από τη «Rue Botzaris», από την οδό δηλαδή που έχει ονομαστεί προς τιμήν του Μάρκου Μπότσαρη, από την οποία ονομάστηκε και η στάση του Μετρό! Είναι η στάση Μετρό στην Οδό Μπότσαρη, δηλαδή, όχι ότι ο σταθμός ονομάστηκε Μάρκος Μπότσαρης όπως νομίζει ο «άριστος» της Νέας Δημοκρατίας. Δείτε και τον χάρτη:

…αφού είδατε στον χάρτη την Οδό Μπότσαρη στο Παρίσι, επιστρέφουμε στην τρικυμιώδη σκέψη του Νίκου Ταχιάου:]

»Γιατί όχι, «Παύλος Μπακογιάννης» ως ένα νέο τοπωνύμιο; Άλλωστε, κανείς δεν ξεκινά για ένα νοσοκομείο, χωρίς να ξέρει την στάση που θα κατεβεί. (σ.σ. δεν έχει μπει ποτέ ο ανόητος σε Μετρό).

»Σε κάθε περίπτωση, λυπούμαι που έγινα και ο ίδιος, άθελά μου, μέρος μιας συζήτησης που έβαλε στο «κάδρο» έναν σπουδαίο απόντα που θα πρέπει να συζητιέται μόνο ως σύμβολο της Ελλάδας που χρειαζόμαστε. Και λυπούμαι που αυτό συμβαίνει λίγες ημέρες πριν την 30η επέτειο της δολοφονίας του.

»Υ.Γ.: Με αυτήν μου την ανάρτηση εξαντλώ το θέμα. Δεν πρόκειται να απαντήσω σε τίποτε και κανέναν για το γεγονός, ούτε να μπω σε θεωρητική συζήτηση για τις ονοματοδοσίες».

Τι είχε ανακοινώσει η οικογένεια Μπακογιάννη:

«Ευχαριστούμε θερμά την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ για την τιμητική πρόταση μετονομασίας του σταθμού «Ευαγγελισμός» σε «Παύλος Μπακογιάννης», την οποία όμως δεν μπορούμε να αποδεχθούμε.

»Η απόφαση έχει προκαλέσει συζητήσεις. Για ευνόητους λόγους δεν θέλουμε το όνομα του Παύλου Μπακογιάννη να μπει σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση.

»Άλλωστε κάτι τέτοιο θα προσέβαλε την μνήμη ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε για την συμφιλίωση και την ενότητα.

»Η σύζυγος, τα αδέλφια του, τα παιδιά και τα εγγόνια του τον θέλαμε στο σπίτι κι όχι σε μια ταμπέλα.

»Το ότι η μνήμη του είναι ζωντανή και οι ιδέες του εξακολουθούν να εμπνέουν 30 χρόνια μετά, μας αρκεί. Και πάλι ευχαριστούμε πάρα πολύ».

Για να μαθαίνουν ο άσχετος Ταχιάος και ο πρίγκιπας-δήμαρχος Μπακογιάννης:

Οι σταθμοί ονοματίζονται από τα χαρακτηριστικά τοπωνύμια της περιοχής που βρίσκονται, όπως συνηθίζεται παγκοσμίως.

Έτσι διευκολύνονται οι επιβάτες και περιορίζονται τα μπερδέματα.

Πόσο μάλλον όταν το Μετρό της Αθήνας το χρησιμοποιούν πολίτες, ερχόμενοι από κάθε γωνιά της χώρας.

Αλλά και δεκάδες χιλιάδες τουρίστες όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η απόφαση της διοίκησης της «Αττικό Μετρό» να αλλάξει όνομα σε δύο εκ των πιο γνωστών σταθμών λέγεται ότι αιφνιδίασε ακόμα και την κυβέρνηση.

Αυτό όμως το διαψεύδει ο Νίκος Ταχιάος.

Να τα πούμε απλά:

«Οι σταθμοί δεν είναι πλατείες ή δρόμοι να τους δίνονται ονόματα προσωπικοτήτων», έγραψε την Τετάρτη στο προφίλ του στο Facebook ο δημοσιογράφος Στέφανος Μυτιληναίος.

«Σταθμοί και στάσεις ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ονομάζονται από τα σημεία (περιοχές, δρόμους, πλατείες) όπου βρίσκονται, για να γνωρίζουν οι επιβάτες που κατεβαίνουν, που ανεβαίνουν και ΚΥΡΙΩΣ που πάνε.

»Πραγματικά θέλω να μάθω ποιος ανόητος της «Αττικό Μετρό» είχε την ιδέα να μετονομάσει τους σταθμούς και ποιοι ανόητοι το συμφώνησαν θεωρώντας το και σπουδαία ιδέα.

»Ο τουρίστας, ο επισκέπτης, ανόητε της «Αττικό Μετρό», όταν του λες να κατέβει στη στάση «Παναγούλης», που στην ευχή είναι αυτή στον χάρτη;

»Που αντιστοιχεί ανόητε στην επιφάνεια; Δεν αντέχω άλλο τους ανόητους, που νομίζοντας ότι καταλύοντας τα αυτονόητα θα κάνουν εντύπωση».

Τελικά η απάντηση δόθηκε. Ήταν ο Νίκος Ταχιάος από τη Θεσσαλονίκη, που ανέλαβε πρόεδρος του Μετρό και κατά δήλωσή του ό,τι έκανε το γνώριζε ο πρίγκιπας-δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης, που δεν πρέπει να έχει μπει ποτέ στη ζωή του στο Μετρό.

Αυτά τα «ξεφτέρια» ψήφισες ελληνικέ λαέ, να τους «χαίρεσαι». Αυτοί μην ανησυχείς, μέσα στην καλή χαρά είναι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

19χρονος εισέβαλε σε σχολείο στην Αθήνα με σφυρί και μαχαίρι – Τραυμάτισε τον διευθυντή και έναν μαθητή

Μπήκαν σε μπαρ στην Ομόνοια κι άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα

Νίκος Δένδιας: «Τιμάμε τις εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας που έπεσαν μέσα σ’ αυτά τα 203 χρόνια για να είναι η πατρίδα μας ελεύθερη»

Η στρατολόγηση των ανήλικων θυμάτων και τα ραντεβού – Πού στρέφονται οι έρευνες για το κύκλωμα μαστροπείας

«Ήθελε να μας δει γυμνές, έδωσε σε εμένα 350 και στη φίλη μου 450 ευρώ»: Σοκάρει 16χρονη θύμα του κυκλώματος μαστροπείας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...