Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τασούλας σε Τσίπρα: Αντικατάσταση Πολάκη-Τζανακόπουλου αλλιώς συνέχεια με λιγότερα μέλη

Τασούλας σε Τσίπρα: Αντικατάσταση Πολάκη-Τζανακόπουλου αλλιώς συνέχεια με λιγότερα μέλη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δεύτερη επιστολή μέσα στην ίδια μέρα απέστειλε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Βουλής, ζητώντας από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης την αντικατάσταση των Δ. Τζανακόπουλου και Π. Πολάκη.

Κατά τη δεύτερη επιστολή του Κ. Τασούλα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει προθεσμία τριών ημερών να αναπληρώσει τους δύο βουλευτές του στην Προανακριτική Επιτροπή.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση -επίσημη ή μη- από την πλευρά της Κουμουνδούρου.

«Αν δεν αντικατασταθούν, η Επιτροπή θα συνεχίσει με λιγότερα μέλη»

Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Κ. Τασούλας υποστήριξε ότι στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας αρνηθεί να αντικαταστήσει τους δύο βουλευτές του, τότε οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής θα συνεχίσουν με λιγότερα μέλη.

Τόνισε δε ότι δεν μπορεί να παρέμβει στη λειτουργία της Επιτροπής, η οποία -κατά τα λεγόμενά του- λειτουργεί ανεξάρτητα.

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε περαιτέρω πως εν προκειμένω δεν υπάρχει «υπερκείμενη δικαστική Αρχή» και ως εκ τούτου «μοιραία» οι αποφάσεις λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας.

Επίσης, σημείωσε πως εάν ο Αλ. Τσίπρας δεν αντικαταστήσει τους δύο βουλευτές, τότε αυτό ο ίδιος θα το εκλάβει ως πείσμα.

«Σε αυτήν την περίπτωση, η Επιτροπή θα συνεχίσει με λιγότερα μέλη» δήλωσε, ενημερώνοντας παράλληλα πως η συνεδρίαση της Προανακριτικής θα διεξαχθεί την Πέμπτη κι όχι Τρίτη ακόμα κι αν απαντήσει εντός της ημέρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώτη επιστολή Τασούλα στον Τσίπρα

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Βουλής προχώρησε στην απαντητική του επιστολή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της Βουλής θεωρεί ότι δεν παραβιάστηκε σε καμία περίπτωση η απόφαση της Ολομέλειας, καθώς αυτή αφορούσε τη συγκρότηση και όχι τη σύνθεση της Προανακριτικής, για την οποία κρίνει ως μόνη υπεύθυνη την Επιτροπή.

«Ασκώντας το έργο της η Επιτροπή οφείλει να μεριμνά για τη νομιμότητα των ενεργειών της, διασφαλίζοντας και το ότι ενεργεί υπό νόμιμη σύνθεση, ως προϋπόθεση της νομιμότητας κάθε περαιτέρω ενέργειάς της» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κ. Τασούλας.

Διαβεβαιώνει δε τον Αλέξη Τσίπρα πως το μόνο που τον απασχολεί είναι η διατήρηση της κοινοβουλευτικής τάξης, παραδεχόμενος πως πρόκειται για μία «όντως δύσκολη υπόθεση η οποία και θα πρέπει να εξελιχθεί με την συμπαράσταση όλων μας με βάση τις νόμιμες διαδικασίες και την ευταξία, που σε καμμία περίπτωση δεν δακαιούμαστε να αφήσουμε ανυπεράσπιστες και προς τούτο προσβλέπω και στην δική σας συμβολή».

Η επιστολή Τασούλα

«Ελαβα και διάβασα με προσοχή την από 30/10/2019 επιστολή σας με την οποία μου ζητάτε να εφαρμόσω απόφαση της Ολομελείας της Βουλής της Οκτωβρίου 2019 για συγκρότηση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής με την οποίαν ορίστηκαν κατά τρόπο δεσμευτικό τα μέλη της.

»Μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Πολάκης και Τζανακόπουλος, δεδομένου ότι όπως γράφετε, η απόφαση που έλαβε η Επιτροπή για την εξαίρεση μελών της είναι «ευθέως παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη».

»Αν εννοείτε την απόφαση της Ολομελείας της Βουλής της 8ης Οκτωβρίου 2019 με την οποία αποφασίστηκε η σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικης Επιτροπής για την διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Δ. Παπαγγελόπουλου, τότε πρόκειται για απόφαση που έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τη σύσταση-δημιουργία αυτής της Επιτροπής που συμφωνήθηκε στην ίδιο συνεδρίαση να είναι 26μελής.

»Τα μέλη της εν λόγω επιτροπής, δηλαδή η σύνθεσή της, ορίστηκαν, όχι από την Ολομέλεια. όπως γράφετε, αλλά από την υπ’ αριθμ. πρωτ. 17090,19777/14-10-2019 απόφασή μου, έπειτα από υποδείξεις ονομάτων βουλευτών από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

»Μάλιστα η απόφαση της Ολομέλειας για 26μελή συγκρότηση δεν ετηρήθη εκ των πραγμάτων χωρίς αυτό να υπονομεύει το κύρος της Επιτροπής, γιατί η Κοινοβουλευτική ομάδα του Μερα25 επέλεξε να μην εκπροσωπηθεί.

»Η Επιτροπή αυτή ως γνωστόν έχει κατά τον Κανονισμό της Βουλής όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέως Πρωτοδικών όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και τα μέλη της αποκτούν την ιδιότητα του Εισαγγελέως- προανακριτικού υπαλλήλου, άρα απολαύουν του συνταγματικού προνομίου της λειτουργικής και της ανεξαρτησίας ενόψει των νέων καθηκόντων τους.

»Η Επιτροπή αυτή αν και αποτελείται από βουλευτές δεν λειτουργεί ως πολιτικό σώμα αλλά ως δικαστικό, δηλαδή λειτουργεί ανεξάρτητα. Είναι ένας πολυπρόσωπος Εισαγγελέας που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση.

»Στην αρμοδιότητα του Προέδρου ανήκει, όπως μαρτυρεί και η ακολουθούμενη πρακτική, η απόφαση ως προς τη σύνθεση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που προβαίνει στη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

»Στην ευθύνη του Προέδρου της Βουλής ανήκει επομένως, η διασφάλιση του ότι η σύνθεση της Επιτροπής αντανακλά την εκπροσώπηση σε αυτή όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων κατ’ αναλογία της δύναμής τους (άρθρα 156 παρ. 2 και 31 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής), τα μέλη της οποίας, άλλωστε υπέδειξαν μετά από σχετική πρόσκληση που απέστειλα, οι αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Ομάδων κατά την αναλογία της δύναμης κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

»Ασκώντας το έργο της η Επιτροπή οφείλει να μεριμνά για τη νομιμότητα των ενεργειών της, διασφαλίζοντας και το ότι ενεργεί υπό νόμιμη σύνθεση, ως προϋπόθεση της νομιμότητας κάθε περαιτέρω ενέργειάς της.

»Επισημαίνω και πάλι επ’ αυτού ότι η Ολομέλεια αποφάσισε τη συγκρότηση της Επιτροπής, όχι όμως και τη σύνθεσή της όπως και ότι η Επιτροπή εξαιρώντας δύο μέλη της, αποφάσισε επί της νομιμότητας της σύνθεσής της και όχι της συγκρότησής της.

»Επομένως. δεν μου είναι κατανοητό κατά τί παραβιάσθηκε η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής από την απόφαση της Επιτροπής περί εξαίρεσης δύο μελών της.

»Με καλείτε τέλος βάσει του άρθρου 11 του Κανονισμού της Βουλής να φροντίσω για την κοινοβουλευτική τάξη στο ίδιο ζήτημα.

»Σας διαβεβαιώ πως μόνο αυτό με συνέχει στον όλο χειρισμό αυτής της όντως δύσκολης υπόθεσης η οποία και θα πρέπει να εξελιχθεί με την συμπαράσταση όλων μας με βάση τις νόμιμες διαδικασίες και την ευταξία, που σε καμμία περίπτωση δεν δακαιούμαστε να αφήσουμε ανυπεράσπιστες και προς τούτο προσβλέπω και στην δική σας συμβολή».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Παπανδρέου προς Ν.Δ.: Υπονομεύετε τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας

Αντιπαράθεση του Φαραντούρη με τον Πορτοσάλτε στον «αέρα» του ΣΚΑΪ

Νίκος Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Φαραντούρης: «Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί – Η δημοκρατία θα νικήσει»

Κασσελάκης για «μικρό» Καραμανλή: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε» – Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ συνυπεύθυνοι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...