Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μιλτ. Βαρβιτσιώτης: Ο αραβικός κόσμος αποτελεί μείζονα γεωοικονομικό χώρο για την Ελλάδα

Μιλτ. Βαρβιτσιώτης: Ο αραβικός κόσμος αποτελεί μείζονα γεωοικονομικό χώρο για την Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τον Πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο 8ο Αραβο-ελληνικό Οικονομικό Φόρουμ.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Βαρβιτσιώτης, αναφερόμενος στο Αραβο – Ελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης που συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια ζωής, τόνισε πως «παραμένει ορόσημο για την Αραβο – Ελληνική συνεργασία», η οποία αποφέρει σημαντικά αμοιβαία οφέλη σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, γιγαντώνουμε την οικονομική συνεργασία με τον αραβικό κόσμο, δίνοντας έμφαση στο ευνοϊκό περιβάλλον που δημιουργείται για την προσέλκυση επενδύσεων με την νέα κυβερνητική πολιτική.

Εξάλλου, κατά τον Αναπληρωτή Υπουργό, ο αραβικός κόσμος αποτελεί όχι μόνο πρόσφορο πεδίο επιχειρηματικών ευκαιριών αλλά και χώρο μείζονος γεωοικονομικής συνεργασίας για την Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρβιτσιώτης προχώρησε στην προαναγγελία μιας νέας μορφής θεώρησης εισόδου, επιχειρηματικής φύσεως (Business visa).

Η συγκεκριμένη visa θα δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσκαλούν τον συνεργάτη, τον εταίρο, τον προμηθευτή ή τον εισαγωγέα των προϊόντων τους στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας παράλληλα την ευθύνη για τη φιλοξενία, τη διαμονή και την επιστροφή του.

«Είμαστε η δεύτερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα καθιερώσει κάτι τέτοιο, μετά την Ιταλία, με στόχο να διευκολύνουμε αυτές τις περιπτώσεις», πρόσθεσε.

Εξάλλου, η χώρα μας φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τους ιστορικούς στενούς και προνομιακούς δεσμούς που διατηρεί με τον αραβικό κόσμο, ώστε να συνεισφέρει, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός, «στη διαμόρφωση μιας αμφίδρομης σχέσης ανάμεσα στην Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο.

»Μιας σχέσης, που θα σέβεται τις αξίες, παραδόσεις και ιδιαιτερότητες της κάθε πλευράς, συμβάλλοντας σε ένα μέλλον συνεργασίας και κατανόησης».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις στη Νοτιανατολική Μεσόγειο, όπου η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης, αντιμετωπίζοντας με υπευθυνότητα και ψυχραιμία τις εντεινόμενες προκλήσεις.

Συνεχίζει δε να ενεργεί με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, σε αντίθεση με τον νευρικό της γείτονα, που δρα ως ταραξίας στην περιοχή, υπογράμμισε.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Ελλάδα έχει αναπτύξει από κοινού με την Κύπρο σχήματα τριμερούς συνεργασίας με εταίρους της Ανατολικής Μεσογείου, όπως η Αίγυπτος, ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Παλαιστίνη και, προσφάτως, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα σχήματα αυτά τα χαρακτήρισε, μάλιστα, πολύ επιτυχημένα, αφού προάγουν κατά τρόπο καινοτόμο και συστηματικό τη συνεργασία σε πολιτικό αλλά και οικονομικό επίπεδο σε όλη την περιοχή.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το Κατάρ για τη συμβολή του στην αποκατάσταση των πυρόπληκτων στο Μάτι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Γιάννης Χρυσουλάκης: Έλληνες και Ινδοί συγκροτούν δύο έθνη που συναντιούνται, με αδιάλειπτες και γόνιμες επαφές και ανταλλαγές, στα βάθη της Ιστορίας

ΥΠΕΞ: Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ

Χρυσουλάκης: Οι κοινότητες της ελληνικής Διασποράς συνιστούν διακριτή μορφή «ήπιας ισχύος»

Χρυσουλάκης: «Υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της ομογένειας» – Τσούνης: «Χρειαζόμαστε ηγεσία και η ηγεσία λείπει»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...