Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παπαδημούλης: Σημαντικό ο Μητσοτάκης να αποσπάσει σαφή δήλωση-καταδίκη των σχεδίων Ερντογάν στο Αιγαίο

Παπαδημούλης: Σημαντικό ο Μητσοτάκης να αποσπάσει σαφή δήλωση-καταδίκη των σχεδίων Ερντογάν στο Αιγαίο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Να υπάρξει «κλίμα εθνικής ομοψυχίας» όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά θέματα κάλεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποσπάσει ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, μια «σαφή δήλωση για την καταδίκη ή έστω το φρενάρισμα των ‘νέο-οθωμανικών’ σχεδίων του Ερντογάν στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο» κατά την συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδο, Ντ. Τράμπ, σημείωσε και την ιδιαίτερη σημασία του «να υπάρξει κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο».

«Προσωπικά κρατώ μικρό καλάθι για αυτή τη συνάντηση.

»Αυτό που έχει σημασία και θέλω να υπογραμμίσω είναι, αν υπάρξει μια τέτοια δήλωση καταδίκης, να την ακούσουν όλοι.

»Είναι σημαντικό, δηλαδή, το αν θα υπάρξει, μετά τη συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη, συνέντευξη Τύπου.

»Στις δύο προηγούμενες συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, του Τσίπρα με τον Ομπάμπα και του Τσίπρα με τον Τραμπ, υπήρξαν κοινές δηλώσεις στον Τύπο», είπε χαρακτηριστικά ο Δημ. Παπαδημούλης.

Στο μεταξύ, επανέλαβε την πρόταση για τη «δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας» που θα χαράσσει εθνικό σχέδιο για ζητήματα όπως οι σχέσεις με την Τουρκία, ενώ αναφέρθηκε και στο θεσμό του Προέδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «ο Προκόπης Παυλόπουλος στις δύσκολες στιγμές έκανε παραπάνω από όσα απορρέουν από τις αρμοδιότητές του με βάση το Σύνταγμα υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων».

Ο Δημ. Παπαδημούλης υπενθύμισε, τέλος, πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που δεν ψήφισε τον Παυλόπουλο όταν εξελέγη ΠτΔ», αλλά όπως είπε, «δεν νομίζω ότι σε αυτά τα θέματα πρέπει κανείς να το κρατάει μανιάτικο».

Ακολουθεί η πλήρης απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης:

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Πριν 15 περίπου ημέρες έγινε μια κορυφαία κοινοβουλευτική συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Εκεί υπήρξε μια έντονη αντιπαράθεση όπως συνηθίζεται στις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό, ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μου έκανε εντύπωση το ότι, παρά την αντιπαράθεση -πράγμα σπάνιο ή μοναδικό για τον Κ. Μητσοτάκη- ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε το ρήμα «προσυπογράφω» για τα όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας στη βουλή σε σχέση με την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας και ενός εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας. Ας το κρατήσουμε αυτό.

Λόγια ήταν, αλλά πρέπει να γίνουν πράξη και να μεταφραστούν σε ένα εθνικό σχέδιο με ευρύτερη συνεννόηση και οπωσδήποτε με συνεννόηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θα έβλεπα αυτή την ώρα χρήσιμη και τη δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ενός θεσμού που υπάρχει σε άλλες χώρες και τον χρειαζόμαστε.

Για τη συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Ντ. Τραμπ

Από την συνάντηση του Τραμπ με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα ήθελα να αποσπάσει μια σαφή δήλωση του προέδρου Τραμπ για την καταδίκη ή έστω το φρενάρισμα αυτών των ‘νεο-οθωμανικών’ σχεδίων Ερντογάν στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Προσωπικά κρατώ μικρό καλάθι για αυτή τη συνάντηση.

Αυτό που έχει σημασία και θέλω να υπογραμμίσω είναι, αν υπάρξει μια τέτοια δήλωση, να την ακούσουν όλοι.

Είναι σημαντικό το αν θα υπάρξει μετά τη συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη συνέντευξη Τύπου.

Στις δύο προηγούμενες συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, του Τσίπρα με τον Ομπάμπα και του Τσίπρα με τον Τραμπ, υπήρξαν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Επί του παρόντος, όμως, τέτοια συνέντευξη Τύπου στο αμερικανικό πρόγραμμα δεν υπάρχει, εκτιμώ ότι θα ήταν χρήσιμο να υπάρξει.

Έχει κυλήσει πολύ νερό στο ποτάμι, έχει αυξηθεί η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα, υπάρχει το άκυρο σύμφωνο της Τρίπολης με την Άγκυρα, γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή τη στιγμή να υπάρξει μια απόσπαση δήλωσης από τον Τράμπ.

Γιατί μέχρι τώρα ο Τραμπ, σε αντίθεση με το Κογκρέσο, κάνει συχνά πλάτες στον Ερντογάν.

Να υπάρξει, λοιπόν, μια δήλωση που να λέει «στηρίζουμε το διεθνές δίκαιο, στηρίζουμε το δίκαιο της θάλασσας», και να κρατά απόσταση -αν όχι να καταδικάζει- από την τουρκική επιθετικότητα.

Η σχετική ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών είναι χρήσιμη και καλοδεχούμενη.

Κάλιο αργά παρά ποτέ, αλλά πιστεύω ότι θα ήταν χρησιμότερο αυτή η συζήτηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, και ιδιαίτερα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να είχε ήδη γίνει, για να αρχίζει να χτίζεται μια ομοψυχία γύρω από ένα σχέδιο εθνικό για την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων.

Για την εκλογή ΠτΔ

Χρειαζόμαστε την ευρύτερη δυνατή εθνική ομοψυχία για τα εθνικά μας θέματα και ένα κλίμα ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης, μακριά από εμφυλοπολεμιακούς διχασμούς.

Έχουμε διαφορές αλλά ζούμε στην ίδια πατρίδα, οι ρόλοι εναλλάσσονται, χθες ήταν ο Τσίπρας πρωθυπουργός, σήμερα ο Μητσοτάκης, αύριο μπορεί να είναι πάλι ο Τσίπρας, η Τουρκία θα παραμένει, τα εθνικά μας θέματα θα παραμένουν. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες το ότι έχουμε έναν πετυχημένο ΠτΔ, τον Προκόπη Παυλόπουλο, δεξί χέρι του ιδρυτή της ΝΔ -του Κωνσταντίνου Καραμανλή- και όχι μπολσεβίκο ή φιλοΣΥΡΙΖΑίο όπως τον εμφανίζει μια μερίδα φανατικών στον Τύπο, δίνει μια ευκαρία να εκλεγεί ένας ΠτΔ με 280, 290 ψήφους στη βουλή. Αυτή η ευκαιρία θα ήταν ιστορικό λάθος να χαθεί.

Απευθύνω έκκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη να αφήσει τα «καλλιστεία» περί Προέδρου της Δημοκρατίας που αναπτύσσονται με την ανοχή του -αν όχι με την έμπνευσή του- από μερίδα του Τύπου, και να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του έγκαιρα.

Είναι τουλάχιστον άκομψο και για τον ΠΤΔ που είναι κορυφαίος θεσμός, να βλέπει όλα αυτά τα ρεπορτάζ.

Σημειώνω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που δεν ψήφισε τον Παυλόπουλο όταν εξελέγη ΠτΔ, αλλά δεν νομίζω ότι σε αυτά τα θέματα πρέπει κανείς να το κρατάει μανιάτικο.

Και ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τυχαίνει να γνωρίζω περισσότερα πράγματα για τη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων.

Θέλω να σας βεβαιώσω ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος στις δύσκολες στιγμές έκανε παραπάνω από όσα απορρέουν από τις αρμοδιότητές του με βάση το Σύνταγμα υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων.

Για τον εκλογικό νόμο

Επειδή ένα από τα βασικά συνθήματα της ΝΔ είναι το «μένουμε Ευρώπη» θέλω να σας πω ότι η μεγάλη πλειοψηφίων των κρατών-μελών της ΕΕ έχει σύστημα απλής αναλογικής, κυβερνήσεις συνεργασίας εδώ και δεκαετίες και τα έχουν καταφέρει πολύ καλύτερα από την Ελλάδα. Την Ελλάδα την χρεοκόπησαν αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου κρίνεται η κυβερνητική αλαζονεία

Πάρος: Τρεις συλλήψεις για την χθεσινή πυρκαγιά

Δημοσκόπηση: Χαμηλές πτήσεις για τα μεγάλα κόμματα – Πρωτιές για Αυτιά και Μπεκατώρου

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...