Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μεγάλα λόγια, πράξεις «μηδέν» από τον Μηταράκη για το μεταναστευτικό

Μεγάλα λόγια, πράξεις «μηδέν» από τον Μηταράκη για το μεταναστευτικό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε μαραθώνιο υποσχέσεων και δηλώσεων μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης αρέσκεται ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, την ώρα που τα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα αυτά του βόρειου Αιγαίου έχουν στην κυριολεξία βουλιάξει από πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ οι κάτοικοι τους και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης πνέουν τα μένεα για την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο κ. Μηταράκης λοιπόν για μια ακόμη φορά έκανε δηλώσεις υποστηρίζοντας ότι «η αποσυμφόρηση των νησιών μας είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας», εμπαίζοντας προφανέστατα τους κατοίκους τους που βλέπουν καθημερινά να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο υπουργός υποστήριξε ότι «η διαδικασία των επιστροφών θα επιταχυνθεί» προς την Τουρκία και τις χώρες προέλευσης, θέτοντας ως αναγκαία προϋπόθεση, οι ελληνικές υπηρεσίες ασύλου να εκδίδουν γρηγορότερα αποφάσεις, πράγμα βέβαια που μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί, παρά το γεγονός ότι η ΝΔ έθεσε σε ισχύ από τον Ιανουάριο νέα νομοθεσία.

Μάλιστα και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνει ότι η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη επικρίθηκε έντονα από μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά ο κ.Μησταράκης δηλώνει:

«Πιστεύω ότι θα ήταν εύλογο να διεκπεραιώνουμε τις υποθέσεις μέσα σε τρεις μήνες».

Επίσης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνέντευξή του στον τ/σ «Σκάϊ» το πρωΐ του Σαββάτου ανέφερε πως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των υπηρεσιών ασύλου, οι νέες αποφάσεις βγαίνουν μέσα σε 24 ημέρες σε πρώτο βαθμό και συμπλήρωσε ότι «στόχος η παραμονή στα νησιά να είναι κάτω από έξι μήνες.

»Έχουμε κάνει 9 αποστολές μέχρι στιγμής. Αυτός ο αριθμός δεν είναι μεγάλος, ωστόσο δείχνει πως οι επιστροφές γίνονται με απόλυτη συστηματικότητα».

Ακόμα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» υπογραμμίζει ότι «προέχει η ασφάλεια των νησιών, άρα δεν μπορεί να καθυστερήσει η δημιουργία των κλειστών ελεγχόμενων κέντρων».

Προσθέτει ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε επιτάξεις χώρων στην ηπειρωτική Ελλάδα επειδή υπάρχει πληθώρα επιλογών σε εκτάσεις οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Τονίζει ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μείωση των ροών και των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες και αναφέρει ότι «αποσυμφόρηση των νησιών θα γίνει συστηματικά και ουσιαστικά μέσα στο 2020» προσθέτοντας ότι «το μέγεθος των σχεδιαζόμενων δομών είναι κάτω από το μισό του πληθυσμού που υπάρχει σήμερα στα νησιά».

Σημειώνει, επίσης, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση των επιστροφών, με σκοπό «να φθάσουμε τις 200 ανά εβδομάδα».

Στην ίδια συνέντευξη, αναφέρει ακόμα ότι «με το νέο νόμο του ασύλου δίνεται προτεραιότητα στην εξέταση της αίτησης όσων έρχονται από 1ης Ιανουαρίου 2020 και υπάρχει ήδη ο κατάλογος των ασφαλών χωρών, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις συγκεκριμένων εθνικοτήτων να κρίνονται ως απαράδεκτες μέσα σε σύντομο διάστημα και αυτοί να επιστρέφονται στην Τουρκία».

Άγνωστος ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών

Το μεγάλο ζήτημα για την ίδια την χώρα είναι ότι δυστυχώς έχει μια κυβέρνηση που δεν γνωρίζει πόσοι ακριβώς πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στο έδαφός της γεγονός που καταδεικνύει και την ανικανότητά της.

Γιατί ναι με η κυβέρνηση υπολογίζει χοντρικά ότι αυτή την στιγμή οι έχοντες και οι αιτούντες άσυλο είναι περίπου 150.000.

Ωστόσο δεν μας λέει επισήμως ποιος είναι ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται συνολικά στην χώρα, γιατί είναι χιλιάδες που έχουν μπει χωρίς να καταγραφούν σε καμία δομή ή κέντρο υποδοχής.

Η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να ξεχωρίσει ούτε καν τις οικογένειές και τα ανήλικα, για να τα προστατέψει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΠΟΕΔΗΝ: Τρομακτικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, νοσηλευτές και ασθενοφόρα στα νοσοκομεία των νησιών

Κασσελάκης: Δεν μπορεί να μένουν απομονωμένοι οι νησιώτες – Ακτοπλοϊκή διασύνδεση των Κυκλάδων

Φωτά στην Πάρο – Καίει κοντά σε σπίτια – Εστάλη μήνυμα από το 112

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Μυστήριο με τον θάνατο βρέφους ενός έτους στην Κω – Το παιδί έφερε τραύματα, προσήχθησαν οι γονείς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...