Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στεφανής: Η Τουρκία έχει εκπλαγεί από τη στάση μας – Είμαστε έτοιμοι για όλα

Στεφανής: Η Τουρκία έχει εκπλαγεί από τη στάση μας – Είμαστε έτοιμοι για όλα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής μίλησε στο MEGA και στην εκπομπή LIVE NEWS, για την κατάσταση στον Έβρο και όπως επεσήμανε «ούτε μία στο εκατομμύριο δεν έχουμε πυροβολήσει εμείς μετανάστη».

Ο κύριος Στεφανής μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στον Έβρο, όπως δήλωσε:

«Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μία πολιτική, πληροφοριακές επιχειρήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, ανακοινώνοντας διάφορα πράγματα και στη συνέχεια διαπιστώνουμε ότι δεν είναι αλήθεια.
Κάποια από τα fake news, ότι οι μετανάστες ξεκίνησαν από το Ιντλίμπ και έχουν φτάσει στα σύνορά μας ελάχιστες ώρες μετά το γεγονός στη Συρία, ενώ διαπιστώσαμε τελικά ότι δεν είχαν καμία σχέση με τη Συρία. Έχοντας εμφανιστεί στα σύνορα μας ελάχιστες ώρες μετά το γεγονός στη Συρία.

Μίλησαν για 135.000 που έχουν εισέλθει στα σύνορά μας, ενώ δεν υπήρξαν ποτέ αυτά τα νούμερα. Μίλησαν για νεκρούς, για πυροβολισμούς, και όλα αυτά αποδεικνύεται ότι δεν ισχύουν. Τώρα λένε για 1000 αστυνομικούς των Ειδικών Δυνάμεων. Το παρακολουθούμε, βλέπουμε, σχεδιάζουμε για αυτό, και θα το αντιμετωπίσουμε όταν έρθει η ώρα».

Ακόμα ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στάθηκε στην προετοιμασία της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση, πολύ πριν γίνει το συμβάν αυτό, το είχε σχεδιάσει. Στην ανάλυση της τακτικής κατάστασης που κάνουμε συνεχώς, σε στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο, το είχαμε δει να έρχεται από τον Νοέμβριο. Είχαμε κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες.
Τον Δεκέμβριο, και συγκεκριμένα στις 16 Δεκεμβρίου ξεκινήσαμε να χτίζουμε τη διαφορετική αντιμετώπιση της κατάστασης στον Έβρο και όταν ήρθε ήμαστε έτοιμοι. Και αυτό απεδείχθη από τα αποτελέσματα: 24.000 αποτροπές, ελάχιστοι εισήλθαν μέσα κι αυτοί που εισήλθαν αντιμετωπίστηκαν ως κοινοί εγκληματίες με ανάλογες αυστηρές ποινές»

Αναφορικά με την κλιμάκωση της έντασης από την μεριά της Τουρκίας, ανέφερε.

«Δεν φοβόμαστε. Ξέρουμε τι κάνουμε, εκπαιδευόμαστε για αυτό, και το αντιμετωπίζουμε ανάλογα. Εμείς εκτιμούμε, αναλύουμε την κατάσταση και σχεδιάζουμε. Δεν θέλουμε να ασχοληθούμε με τις προθέσεις του Ερντογάν. Εμείς εξετάζουμε τι δυνατότητες έχει η Τουρκία και βάσει αυτών των δυνατοτήτων σχεδιάζουμε τη δική μας αντίδραση. Περιμένουμε ότι θα κλιμακώσει την κατάσταση.

Είμαστε έτοιμοι για αυτό. Και συνεχώς ενισχυόμεθα, σε πολλαπλά επίπεδα. Καλύπτουμε το θέμα νομικά. Προωθούμε την όλη αντιμετωπίσιμη, ενισχυόμενοι σε μέσα. Από τον Νοέμβριο μέχρι τώρα 32 εκατ. ευρώ έχουν απελευθερωθεί και ευρωπαϊκά και κάποια εθνικά κονδύλια για την ενίσχυση της άμυνάς μας, και για συνεισφορά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι ροές στα νησιά, αν το σχέδιο του Ερντογάν για τον Έβρο αποτύχει, ο κ. Στεφανής απάντησε ότι «έχουμε προετοιμαστεί για αυτό. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται περίπου 68 πλοία στο σύνολο των νησιών. Είναι πλοία του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού και σ’ αυτά συμμετέχουν και τα πλοιάρια των Ειδικών Δυνάμεων, καθώς και δυνάμεις της Frontex και του ΝΑΤΟ. Τα πλοία έχουν ένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό, παράλληλα τα έχουμε ενισχύσει με νέα όργανα, τα οποία μας δίνουν τη δυνατότητα να επιτηρήσουμε καλύτερα και βεβαίως με ελικόπτερα και drones».

«Το κυριότερο, όμως, είναι ότι έχει αλλάξει η νοοτροπία του προσωπικού μας. Έχουμε μία πιο επιθετική επιτήρηση. Πλέον δείχνουμε σε όλους ότι δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να περάσει τα σύνορά μας. Κάνουμε αποτροπές, όπως και στον Έβρο. Έχουμε πλοιάρια τα οποία πλησιάζουν και βλέποντας τη στάση μας, τα πλοιάρια επιστρέφουν πίσω. Πολλές φορές έρχονται και με τη συνοδεία της τούρκικης ακτοφυλακής, η οποία κάθεται και παρακολουθεί», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Στεφανής.

«Η στάση μας αποτελεί έκπληξη για τους Τούρκους. Οι Τούρκοι έχουν εκπλαγεί από τη διαφορετικότητα της αντιμετώπισής μας, και στον Έβρο και στα νησιά. Δεν ήταν συνηθισμένοι σε αυτή τη στάση», πρόσθεσε για το ίδιο θέμα.

Σε ό,τι αφορά την τουρκική προπαγάνδα, ο κύριος Στεφανής τόνισε ότι «ούτε μία στο εκατομμύριο δεν έχουμε πυροβολήσει εμείς μετανάστη.

Δεν είμαστε ρατσιστές, δεν είμαστε ξενοφοβικοί. Είμαστε Έλληνες και αγαπάμε την πατρίδα μας και το πλαίσιο της άμυνας που ασκούμε είναι συνταγματικό μας δικαίωμα και κανένας δεν μπορεί να μας το αφαιρέσει. Το κάνουμε με βάση το πλέγμα που έχει φτιάξει πολύ σωστό ο κύριος Γεραπετρίτης που καλύπτει όλα τα νομικά μέτωπα».

«Εύκολα μπορεί να γίνει μία κλιμάκωση κρίσης στον Έβρο. Εμείς δεν την θέλουμε. Έχουμε και γνώση, και ψυχραιμία, και αποφασιστικότητα. Με σταθερά βήματα δείχνουμε ότι δεν είμαστε εμείς αυτοί που προκαλούν, και αυτό φαίνεται από τη στάση μας. Είμαστε με σταθερότητα εκεί, χωρίς να κλιμακώνουμε», σημείωσε ακόμη ο κ. Στεφανής.

Σχετικά με την πιθανότητα κάποιας μορφής προβοκάτσιας από την πλευρά της Τουρκίας, σχολίασε, «Δεν μπορώ να κάνω τέτοια εκτίμηση, το αναλύουμε και αυτό και σχεδιάζουμε ανάλογα».

Ακόμα δήλωσε ότι «ο Έλληνας συνειδητοποίησε ξανά την ανάγκη να δείξει την αγάπη του για την πατρίδα έξω από ακραίες καταστάσεις, είναι μία αγνή αγάπη προς όλους τους Έλληνες που θέλουν να δείξουν τη στήριξη στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας και βεβαίως να δηλώσουν ότι είναι εκεί. Δερν κάνουμε ούτε βήμα πέρα από τη λελογισμένη, σωστή, ψύχραιμη και αποφασιστική στάση μας».

«Έχουμε δεσμεύσει όλες τις περιοχές μεταξύ των δικών μας νησιών και της τουρκικής πλευράς για να κάνουμε ασκήσεις. Είναι περιοχές στις οποίες θέλουμε να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό μας στη χρήση των οπλικών συστημάτων», ανέφερε ακόμη.

«Κάθε κυβέρνηση και ειδικά η συγκεκριμένη κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να πάει τη χώρα μπροστά, να φέρει ευημερία, αισιοδοξία, να βελτιώσει την οικονομία, είναι δεδομένο ότι θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Η χώρα στέκεται απέναντι σε αυτά με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα. Σημασία έχει πώς θα σταθείς απέναντι σε αυτά τα προβλήματα και η δύναμη με την οποία θες τα νατα επιλύσεις», κατέληξε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Ο Δένδιας ήταν σαφής: Δεν θα δοθούν S-300 στην Ουκρανία

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Νέα κρίση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις; – Ο Ερντογάν ανέβαλε τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...