Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επιχείριση «Ειρήνη» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη – Ο ρόλος της Ελλάδας

Επιχείριση «Ειρήνη» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη – Ο ρόλος της Ελλάδας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ηχηρή απάντηση στην Τουρκία και στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στη Λιβύη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από επίμονες προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας.

Η σύσταση της νέας ευρωπαϊκής Επιχείρησης «EUNAVFOR MED ΕΙΡΗΝΗ» («IRINI») για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη συνιστά μια πολύ σημαντική εξέλιξη, για την οποία η Ελλάδα κατέβαλε πολλές προσπάθειες, ήδη από τα τέλη του παρελθόντος έτους.

Πρόκειται να σημάνει την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στη διασφάλιση της σταθερότητας σε μια περιοχή αμέσου γειτονίας της, αναδεικνύοντας το σημαντικό ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας σε μια εστία παρατεταμένης αστάθειας, με ειδικό βάρος στις εξελίξεις στη Λιβύη.

Αφενός, η ενεργοποίηση της αποστολής θα διευρύνει την παρουσία ευρωπαϊκών δυνάμεων σε μια περιοχή όπου παρατηρείται αυξημένη αστάθεια λόγω και της συνεχιζόμενης τουρκικής παραβατικότητας.

Επιπλέον, θα διακοπεί μια πολύ σημαντική θαλάσσια οδός για την παράνομη μεταφορά όπλων στη Λιβύη κατά παραβίαση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει το ΣΑΗΕ (Αποφάσεις (1970, 2292 2473 και 2510), με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τις προοπτικές επίτευξης πολιτικής λύσης στη Λιβύη και, κατ’επέκταση, για την περιφερειακή σταθερότητα.

Στο πλαίσιο της νέας Επιχείρησης, η Ελλάδα θα διαθέσει αεροπορικές και ναυτικές διευκολύνσεις στην Κρήτη, όπως εξάλλου έκανε και με την προηγούμενη ευρωπαϊκή Επιχείρηση «EUNAVFOR MED Sophia».

Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο διάθεσης ναυτικών και αεροπορικών μέσων.

Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Θα διαθέσει, επίσης, έναν ελληνικό λιμένα για την αποβίβαση τυχόν μεταναστών που θα διασωθούν από τα πλωτά μέσα που θα επιχειρούν στο πλαίσιο της επιχείρησης.

Συναφώς, έχουν προβλεφθεί όλες οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας προκειμένου η πτυχή αυτή να μην οδηγήσει σε νέα μεταναστευτική δίοδο.

Οι εν λόγω διασωθέντες θα διανέμονται στις χώρες που συμμετέχουν στην αποστολή, με το σχετικό κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Σε κάθε περίπτωση υφίσταται δυνατότητα αναθεώρησης, κάθε τέσσερις μήνες, της επιχείρησης και ενδεχόμενου τερματισμού της εάν κατάσταση εκφύγει του πεδίου εφαρμογής της εντολής της.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Αδιανόητο ξύλο στον αγώνα Τραμπζονσπόρ-Φενέρμπαχτσε μεταξύ ποδοσφαιριστών και οπαδών στο γήπεδο (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...