Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

60 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης για τις απευθείας αναθέσεις

60 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης για τις απευθείας αναθέσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ερώτηση προς όλους τους υπουργούς κατέθεσαν η γραμματέας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, και 60 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητώντας αναλυτικά στοιχεία σε σχέση με το ποιες και πόσες απευθείας αναθέσεις έχει κάνει η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού covid-19.

Όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση, με επανειλημμένες διατάξεις σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου εκτός της τυπικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας, εισήγαγε ρυθμίσεις για απευθείας αναθέσεις κάθε είδους, κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων, αλλά και ύπαρξης απορρήτου για δαπάνες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ανεξαρτήτως ύψους ποσού και είδους προμήθειας/έργου/υπηρεσιών.

«Αναμφίβολα, σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιες εγκρίσεις δαπανών είχαν κατεπείγοντα χαρακτήρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

»Όμως, αποτελεί κοινό τόπο ότι σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε η υγειονομική κρίση ως μανδύας για τη νομιμοποίηση απευθείας αναθέσεων και χρηματοδοτήσεων που δεν είχαν τον χαρακτήρα του επείγοντος.

»Η υπόθεση με τα vouchers και ο εμπαιγμός χιλιάδων επιστημόνων για την κατάρτιση τύπου “σκοιλ ελικικού” είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα: εν μέσω πανδημίας εκατομμύρια ευρώ αντί να δοθούν για να στηρίξουν τους πληττόμενους κλάδους, θα διοχετεύονταν σε 7 πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης με το υλικό τηλεκπαίδευσης να είναι τέτοιου επιπέδου που κατέληξε να διαπομπευθεί άδικα ολόκληρος ο κλάδος των Κέντρων επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) και των Κέντρων Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.)».

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, «δυστυχώς, η περίπτωση των vouchers δεν είναι η μόνη.

»Διαρκείς χρηματοδοτήσεις προς τα ΜΜΕ χωρίς διαφάνεια, δωράκια στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, σκανδαλώδεις υπερκοστολογημένες αναθέσεις για την προμήθεια υγειονομικού υλικού είναι μερικές μόνο από τις περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας».

Όπως υπογραμμίζουν, «οι Έλληνες πολίτες που βιώνουν για μια ακόμη φορά, συνθήκες εργασιακής και οικονομικής ανασφάλειας, έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν πού κατευθύνθηκε μέχρι και το τελευταίο ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί από το σύνολο των υπουργών να καταθέσουν στοιχεία και να ενημερώσουν αναλυτικά ποιο είναι το σύνολο των εγκεκριμένων δαπανών κάθε είδους που δόθηκαν με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, χρηματοδοτήσεων επιχορηγήσεων και οικονομικών ενισχύσεων που έχουν χορηγηθεί από κάθε υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς του, από τις 25-02-2020 και μετά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης: Ικανοποίηση για την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για το δυστύχημα των Τεμπών

ΣΥΡΙΖΑ: Να δώσει εξηγήσεις ο Μητσοτάκης για Τέμπη, υποκλοπές, e-mails αποδήμων και χρήση πρωθυπουργικού αεροσκάφους

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης έχει μετατρέψει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος σε ΙΧ

Πρώτη αγωγή κατά του υπ. Εσωτερικών από απόδημη Ελληνίδα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων στην Ασημακοπούλου

Ιωάννης Κεφαλογιάννης: «Ο κ. Κασσελάκης υπηρετεί τη θητεία του χωρίς να έχει το παραμικρό προνόμιο»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...