Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χαρδαλιάς: Που φοράμε όλοι μάσκα υποχρεωτικά – 52 νέα κρούσματα

Χαρδαλιάς: Που φοράμε όλοι μάσκα υποχρεωτικά – 52 νέα κρούσματα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Επιπλέον 52 κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων μόλις τα 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4279, εκ των οποίων το 54.5% αφορά άνδρες.

Από τα συνολικά κρούσματα, 1195 (27.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2139 (50.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οκτώ συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 56 ετών.

2 (25.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 203 θανάτους συνολικά στη χώρα.

66 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Που είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Υποχρεωτική θα είναι από την Τετάρτη για όλους η χρήση της μάσκας σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες, δημοτικά καταστήματα και λοιπούς χώρους εξυπηρέτησης κοινού, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατόπιν εισήγησης των ειδικών, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία, πάντως είναι «πλήρως διαχειρίσιμα».

Η μάσκα είναι υποχρεωτική για όλους και σε σούπερ μάρκετ και λοιπά καταστήματα τροφίμων, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ταξί, στα νοσηλευτικά ιδρύματα και στα διαγνωστικά κέντρα, στα καταστήματα λιανικής, στα κομμωτήρια και στα κέντρα αισθητικής και στα ασανσέρ.

Μάσκα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά και οι εργαζόμενοι στην εστίαση, ενώ απευθύνεται σύσταση για χρήση της από όλον τον πληθυσμό, ειδικά σε κλειστούς χώρους, όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις.

«Θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε με τη χρήση μάσκας», διευκρινίζοντας πως στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, η αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων δεν πρέπει να δημιουργεί πανικό, αλλά ούτε και εφησυχασμό.

Όπως εξήγησε, ο σχετικός δείκτης, σε συνδυασμό με την ιχνηλάτηση και τις νοσηλείες Covid-19, είναι τώρα «σχετικά μικρός, στο 0,4».

Σε κάθε περίπτωση, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως «ο ιός είναι ακόμα εδώ και τρέφεται, από εμάς εξαρτάται να ανακόψουμε την πορεία του.

»Με τήρηση των μέτρων υγιεινής κι αποφυγή συναθροίσεων-άσκοπου συγχρωτισμού».

Ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως από τα συνολικά 4.193 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα, σήμερα ενεργά είναι τα 429.

Εξιτήριο από νοσοκομείο πήραν 1.061 ασθενείς, ενώ άλλοι 2.501 ανάρρωσαν κατ’ οίκον.

Όσο για την προέλευση των εισαγόμενων κρουσμάτων, επανέλαβε πως οι τέσσερις από τις πέντε πρώτες χώρες είναι βαλκανικές.

«Η προσοχή μας τώρα είναι και στην Ισπανία, λόγω αλλαγής στα επιδημιολογικά δεδομένα εκεί.

»Γι’ αυτό και διπλασιάσαμε τα τεστ που αφορούν πολίτες που φθάνουν στην Ελλάδα από τη συγκεκριμένη χώρα» είπε ο υφυπουργός.

Όπως σημείωσε, στο διάστημα από 1-26 Ιουλίου έγιναν σε πύλες εισόδου της χώρας 171.138 τεστ Covid-19, σε 1.294.798 εισερχόμενους ταξιδιώτες.

Βρέθηκαν συνολικά 344 θετικά κρούσματα, εκ των οποίων τα 70 είναι τώρα ενεργά, 213 επέστρεψαν στις χώρες τους και άλλα 61 είναι εδώ, αλλά μη ενεργά πια.

Ο υφυπουργός προανήγγειλε πως θα ενταθούν από τις επόμενες ημέρες και οι έλεγχοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ωστόσο, απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο νέου γενικού lockdown, επισημαίνοντας πως τοπικά lockdown θα γίνουν αν έχουν ληφθεί σωρεία μέτρων που δεν έχουν αποδώσει.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε μακριά από οποιοδήποτε τοπικό lockdown σε σχέση με την εικόνα που εμείς παρατηρούμε καθημερινά σε όλη τη χώρα».

Σχετικά με τη λήψη νέων μέτρων στους χώρους λατρείας, υπογράμμισε πως «έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα.

»Η συντριπτική πλειοψηφία των εκκλησιών τηρεί όλους τους κανόνες στο ζήτημα αυτό.

»Σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδας, αν προκύψει η ανάγκη για οποιοδήποτε περαιτέρω μέτρο, προφανώς θα είναι αποτέλεσμα μιας συνεννόησης μαζί τους και μιας πρότασης πολύς συγκεκριμένης της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων».

Είπε, επίσης, πως τις επόμενες μέρες, τέλος του μήνα, θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τα πανηγύρια, ο ίδιος πάντως τάσσεται υπέρ της πλήρους απαγόρευσής τους το φετινό καλοκαίρι.

«Προσωπικά, πιστεύω ότι πρέπει να αναστείλουμε λίγο, να απομακρυνθούμε από όλα αυτά τα πανηγύρια.

»Δεν είναι μονάχα να μη γίνουν τα πανηγύρια, αλλά πρέπει ο καθένας από εμάς να αποφύγει να συμμετέχει σε τέτοιου είδους ή ανάλογες συναθροίσεις, άσκοπους συνωστισμούς.

»Είναι θέμα συλλογικής και ατομικής ευθύνης» επανέλαβε.

Ερωτηθείς για το εάν ο επικείμενος τελικός του κυπέλλου ποδοσφαίρου θα γίνει με κόσμο, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι «είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για κάτι τέτοιο», ενώ παρέπεμψε στο υφυπουργείο Αθλητισμού.

«Κατ’ εμέ, είναι μακριά ακόμα ο χρόνος που θα ξεκινήσει ο αθλητισμός με γεμάτα γήπεδα» σημείωσε.

Δύο παιδιά με κορωνοϊό

Δύο παιδιά με κορωνοϊό, ηλικίας 10 και 11 ετών αντίστοιχα, νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα παιδιά είναι καλά στην υγεία τους και εμφανίζουν ελαφρά συμπτωματολογία.

Τι λέει η Εκκλησία

«Η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως έπραξε από την αρχή της υγειονομικής κρίσεως, συνεχίζει να τηρεί υπεύθυνη θέση έναντι του ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού Της, ενδιαφερόμενη τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για την εξασφάλιση της ακωλύτου τελέσεως της Θείας Λατρείας» αναφέρει σε τοποθέτησή της την Τρίτη η Ιερά Σύνοδος.

Όπως ενημερώνει, σήμερα απέστειλε εγκύκλιο σημείωμα προς την αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις μητροπόλεις, με υπενθύμιση των σχετικών αποφάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ως προς την ακριβή και συνεπή τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων προφύλαξης για την προστασία της δημόσιας υγείας στους ιερούς ναούς, με την προτροπή προς όλους τους κληρικούς, τους μοναχούς και τις μοναχές και τα μέλη των εκκλησιαστικών συμβουλίων και ηγουμενοσυμβουλίων, για την πιστή και μετά προσοχής τήρησή τους.

Και αυτό, ενόψει των επικειμένων μεγάλων εορτών της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κατά τις στις οποίες παρουσιάζεται μεγάλη συμμετοχή πιστών στις ιερές Ακολουθίες και με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, ιδιαίτερα στο Λεκανοπέδιο Αθηνών.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι της Ιεράς Συνόδου κάνουν γνωστό ότι υπάρχει σύσταση εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος – όχι κατ’ εντολήν – στους υπευθύνους των ιερών ναών οι πιστοί να εισέρχονται στις εκκλησίες φορώντας μάσκα, να κάνουν χρήση αντισηπτικών και να κρατούν τις απαιτούμενες αποστάσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση ακόμα δεν εξήγησε γιατί κατήργησε τις μάσκες στα πολυκαταστήματα

«Εδώ και έναν μήνα περιμένουμε μία εξήγηση από την κυβέρνηση για ποιο λόγο κατήργησε την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα πολυκαταστήματα» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ανακοίνωση Χαρδαλιά για επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης της.

Όπως σημειώνει, σήμερα, αφού τα κρούσματα έχουν αυξηθεί ραγδαία, «η κυβέρνηση τρέχει άρον άρον να επιβάλλει εκ νέου την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε μία σειρά από κλειστούς χώρους και καταστήματα λιανικής».

Η αξιωματική αντιπολίτευση διερωτάται «για ποιο λόγο, και παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των ειδικών, η κυβέρνηση δεν προχωρά στην υποχρεωτική χρήση μάσκας και στις εκκλησίες, όπως κάνει εκ των υστέρων σε μια σειρά από χώρους μαζικής συνάθροισης;»

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω πανδημίας, το εξαιρετικά σοβαρό θέμα της δημόσιας Υγείας «δεν μπορεί να μετατρέπεται σε πεδίο πειραματισμών, παλινωδιών και πολιτικών τακτικισμών της κυβέρνησης».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: «Τρέμει» την προκαταρκτική και λέει όχι – Δικαιολογίες για τα Τέμπη

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

Αντιπαράθεση του Φαραντούρη με τον Πορτοσάλτε στον «αέρα» του ΣΚΑΪ

Φαραντούρης: «Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί – Η δημοκρατία θα νικήσει»

Κασσελάκης για «μικρό» Καραμανλή: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε» – Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ συνυπεύθυνοι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...