Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γεωργιάδης: Η Τουρκία θέλει να ανακατεύεται παντού

Γεωργιάδης: Η Τουρκία θέλει να ανακατεύεται παντού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Τουρκία έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι για να προχωρήσει μπροστά δεν μπορεί να προκαλεί και να ανακατεύεται παντού, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Η Ανατολική Μεσόγειος προβάλλει τώρα ως η περιοχή στην οποία αν επενδύσει κάποιος τα χρήματά του, μπορεί να προσδοκά σε αυξημένη κέρδη τα χρόνια που έρχονται», σημείωσε στην τοποθέτησή του, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, στο «The New York – Eastmed Summit» του Economist.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, ο υπουργός ανέφερε την αισιοδοξία του, ότι «μετά από μεγάλη προσπάθεια αρχίζει να καταλαβαίνει ότι το να προκαλεί και να ανακατεύεται παντού, δεν είναι ο ενδεικνυόμενος τρόπος γι’ αυτούς να προχωρήσουν μπροστά».

«Αν, λοιπόν, συνέχισε ο υπουργός, τους κάνουμε να συνειδητοποιήσουν ότι η ειρήνη και η αναζήτηση κοινών λύσεων είναι και προς το δικό τους συμφέρον, θα καταφέρουμε να οικοδομήσουμε μια σταθερή γειτονιά, με σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες».

«Αν η Τουρκία συνειδητοποιήσει ότι η ειρήνη είναι προς το συμφέρον της, τότε θα οικοδομήσουμε μία σταθερή γειτονιά»

Συγκεκριμένα ο υπουργός στην τοποθέτησή του τόνισε τα εξής:

«Η Ανατολική Μεσόγειος βρέθηκε πρόσφατα για μια σειρά από λόγους στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

»Ο πιο βασικός απ’ αυτούς είναι η πρόσφατη ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που προκάλεσε πολύ μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον γύρω απ’ αυτές τις χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο) καθώς και προσδοκίες για πολύ μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν συνολικά τις πηγές ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης τις επόμενες δεκαετίες.

»Καθώς είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση για λόγους ενεργειακής ασφάλειας, να έχει εναλλακτικές πηγές ενεργειακού εφοδιασμού με φυσικό αέριο, η Ανατολική Μεσόγειος απέκτησε ξαφνικά πολύ μεγαλύτερη σημασία.

»Όσον αφορά στις σχέσεις μεταξύ των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου -με εξαίρεση την Τουρκία- αυτές γίνονται διαρκώς καλύτερες όσο περνά ο καιρός.

»Πολύ περισσότερο απ’ όσο κάποιος θα μπορούσε να φανταστεί μερικά χρόνια πριν.

»Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν εγκαθιδρύσει μια στέρεη συμμαχία στην περιοχή, ενώ η Αίγυπτος έρχεται το τελευταίο διάστημα πιο κοντά σ’ αυτές.

»Όλες μαζί αποτελούν μια συμπαγή ομάδα που προσπαθεί να βρει λύσεις.

»Πιο χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της υπογραφής της συμφωνίας ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου -ένδειξη του πως οι χώρες μπορούν να προχωρήσουν σ’ αυτό το νέο περιβάλλον βελτιώνοντας τις οικονομικές προοπτικές τους.

»Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο: οι δύο χώρες εξήλθαν από την οικονομική κρίση με πιο σταθερές και πιο ανταγωνιστικές οικονομίες, ώστε σήμερα να μπορούν πράγματι να ανταπεξέλθουν στις πιέσεις που υφίσταται η ευρωπαϊκή οικονομία λόγω του Covid-19.

»Είναι χώρες με στέρεες δημοκρατίες, σταθερό πολιτικό περιβάλλον -κάτι που δεν είναι πάντοτε ο κανόνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση- ανταγωνιστικές οικονομίες και ως εκ τούτου οι προσδοκίες είναι εξαιρετικά υψηλές για το μέλλον.

»Υπάρχει όμως ένα μεγάλο αν: αν καταφέρουμε να βρούμε τρόπο για επαναφέρουμε την Τουρκία στη λογική, γιατί η Τουρκία θέλει στην παρούσα φάση να ανακατεύεται παντού και να προσπαθεί να αλλάξει τις ισορροπίες ισχύος.

»Είμαι αισιόδοξος ότι μετά από μεγάλη προσπάθεια αρχίζει να καταλαβαίνει ότι το να προκαλεί και να ανακατεύεται παντού, δεν είναι ο ενδεικνυόμενος τρόπος γι’ αυτούς να προχωρήσουν μπροστά.

»Αν, λοιπόν, τους κάνουμε να συνειδητοποιήσουν ότι η ειρήνη και η αναζήτηση κοινών λύσεων είναι και προς το δικό τους συμφέρον, θα καταφέρουμε να οικοδομήσουμε μια σταθερή γειτονιά, με σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες.

»Η Ανατολική Μεσόγειος προβάλλει τώρα ως η περιοχή στην οποία αν επενδύσει κάποιος τα χρήματά του, μπορεί να προσδοκά σε αυξημένη κέρδη τα χρόνια που έρχονται.

»Γι’ αυτό είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι μόλις βρεθεί το εμβόλιο για τον Covid-19 και ελεγχθεί η πανδημία, οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου θα έχουν εξαιρετικές επιδόσεις στον οικονομικό τομέα».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Αδιανόητο ξύλο στον αγώνα Τραμπζονσπόρ-Φενέρμπαχτσε μεταξύ ποδοσφαιριστών και οπαδών στο γήπεδο (βίντεο)

Ιωάννης Κεφαλογιάννης: «Ο κ. Κασσελάκης υπηρετεί τη θητεία του χωρίς να έχει το παραμικρό προνόμιο»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...