Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μητσοτάκης: Σκοπεύουμε να δαπανήσουμε πάνω από 3 δισ. ευρώ στην εργασία

Μητσοτάκης: Σκοπεύουμε να δαπανήσουμε πάνω από 3 δισ. ευρώ στην εργασία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Στην Ελλάδα, έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε την ανεργία στο επίπεδο όπου βρισκόταν προ πανδημίας, κάτι που θεωρώ ότι συνιστά επιτυχία δεδομένης της φύσης της ελληνικής αγοράς εργασίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στην θεματική συνεδρίαση για την απασχόληση και τα εργασιακά στην Κοινωνική Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πόρτο.

Και συνέχισε υπογραμμίζοντας:

«Αλλά καθώς προχωράμε προς την μεταπανδημική φάση γνωρίζουμε ότι η δημιουργία νέων θέσεων δεν θα έρθει μόνο μέσω της κατανάλωσης, αλλά πρέπει να έρθει μέσω επενδύσεων».

«Μιλώντας ως εκπρόσωπος μιας χώρας που γνωρίζει το πρόβλημα της ανεργίας, έχω να κάνω τρεις σύντομες παρατηρήσεις, είπε ο πρωθυπουργός: καταρχάς, το να δαπανάς χρήματα για την προστασία θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποτελεί καλή επένδυση.

»Είναι η σωστή επιλογή, όσο κι αν σημαίνει μικρή αύξηση του χρέους και ότι θα πρέπει να εφαρμόσουμε μια διαφορετική μακροοικονομική πολιτική.

»Αλλά η μετάβαση από την προστασία θέσεων εργασίας στην δημιουργία τους είναι μία διαφορετική άσκηση, η οποία είναι πολύ πολυπλοκότερη.

»Για να καταστεί αυτό εφικτό, θα πρέπει να γίνουμε πιο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και ταυτόχρονα να αξιοποιήσουμε τους σημαντικούς πόρους που είναι στη διάθεσή μας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έδωσε έμφαση στα χρήματα που αναμένει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 32 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκ των οποίων τα 19 δισ. θα προέλθουν από άμεσες επιχορηγήσεις», είπε.

«Πολλά από αυτά τα χρήματα θα διατεθούν για επενδύσεις που κοιτάζουν το μέλλον, οι οποίες θα προάγουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

»Ένα σημαντικό κομμάτι των κεφαλαίων θα διοχετευθεί για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, την αναβάθμιση δεξιοτήτων και σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

»Στην Ελλάδα σκοπεύουμε να δαπανήσουμε περισσότερα από 3 δισ. ευρώ σε αυτές τις πολιτικές, ένα πολύ σημαντικό ποσό δεδομένου του μεγέθους της χώρας.

»Κάποιες από αυτές τις πολιτικές είναι οριζόντιες, όπως η αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων, και μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η συνεργασία με ηγέτες στην καινοτομία σε παγκόσμια κλίμακα και με τον ιδιωτικό τομέα για να υλοποιήσουμε τέτοιου είδους πολιτικές».

Ωστόσο ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε «εργασιακές πολιτικές», που θα πρέπει να έχουν τοπικά χαρακτηριστικά.

«Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, χθες βάλαμε τέλος στη λειτουργία μιας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας λιγνίτη, που λειτουργούσε στη Βόρεια Ελλάδα επί σχεδόν 50 χρόνια.

»Αν θέλουμε να απομακρυνθούμε από τον άνθρακα και να μεταβούμε σε ένα μέλλον με πιο καθαρές πηγές ενέργειας, θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα αυτές τις λιγνιτοπαραγωγές περιοχές.

»Έχουμε ένα ειδικό σχέδιο μετάβασης για αυτή την περιοχή της Ελλάδας, τη Δυτική Μακεδονία, όπου σκοπεύουμε να επενδύσουμε σχεδόν 5 δισεκ. ευρώ, ώστε να κάνουμε τη μετάβαση ηπιότερη».

Και ο Πρωθυπουργός κατέληξε: «Μια τελευταία παρατήρηση: νέα εργασιακά δικαιώματα για την οικονομία περιστασιακής απασχόλησης (gig economy).

»Έγιναν κάποιες αναφορές σε αυτό. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ιδίως για τους νέους που είναι ενεργοί σε αυτού του τύπου την οικονομία, να διασφαλίσουμε πως χαίρουν επαρκούς προστασίας.

»Εφαρμόζουμε νέα εργασιακή νομοθεσία: για παράδειγμα το δικαίωμα της αποσύνδεσης, να μην είναι ο εργαζόμενος διαθέσιμος 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, για τον εργοδότη του.

»Το δικαίωμα σύστασης συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργαζόμενους σε πλατφόρμες, και να έχουν πρόσβαση σε βασικό εξοπλισμό για την υγεία και την ασφάλειά τους, ανεξάρτητα από τον τύπο της σύμβασής τους.

»Αυτές, πιστεύω, είναι σημαντικές πρόνοιες που ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα εφαρμοστούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Να δώσει εξηγήσεις ο Μητσοτάκης για Τέμπη, υποκλοπές, e-mails αποδήμων και χρήση πρωθυπουργικού αεροσκάφους

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

ΠΑΣΟΚ: «Ο Μητσοτάκης κρύβει κουτοπόνηρα το ταξίδι στην όαση Σίβα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος»

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης έχει μετατρέψει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος σε ΙΧ

Στο Κάιρο την Κυριακή έξι Ευρωπαίοι ηγέτες μεταξύ των οποίων και ο Κ. Μητσοτάκης – Συνάντηση με Σίσι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...