Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Νίκος Δένδιας συμμετείχε από το Ισραήλ στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ – Τι δήλωσε στους δημοσιογράφους

Ο Νίκος Δένδιας συμμετείχε από το Ισραήλ στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ – Τι δήλωσε στους δημοσιογράφους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Νίκος Δένδιας συμμετείχε από τη Μέση Ανατολή -από το Ισραήλ– στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το μεσανατολικό. Και έχει μεγάλη σημασία και αυτονόητο συμβολισμό ότι ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος ΥΠΕΞ που βρισκόταν στο θέμα της συζήτησης.

Προηγουμένως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσει με τη σειρά τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό.

Ο Νίκος Δένδιας είναι ο πρώτος Ευρωπαίος υπουργός, επικεφαλής διπλωματίας, που επισκέπτεται την εμπόλεμη ζώνη, μια περιοχή με αδιάκοπη ισχυρή ελληνική παρουσία τους τελευταίους 23 αιώνες, δηλαδή από τα ελληνιστικά χρόνια και μετά, ενώ είναι κοινά αποδεκτό ότι και οι αρχαίοι Φιλισταίοι ήταν Έλληνες άποικοι της εποχής του Χαλκού από την Κρήτη και τις Μυκήνες.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνδέεται ιστορικά και πολιτισμικά με τη Μέση Ανατολή, με το Λεβάντε, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, ενώ ακόμα και σήμερα στην περιοχή, σε Συρία, Λίβανο, Ισραήλ, παλαιστινιακά εδάφη και Ιορδανία κατοικούν περισσότεροι από 2 εκατ. ελληνικής καταγωγής Ελληνορθόδοξοι και Μελχίτες αραβόφωνοι.

Οι Έλληνες είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό και συνάμα ντόπιο έθνος στην περιοχή.

Για αυτό και οι Έλληνες είναι η γέφυρα και η συγκολλητική ουσία μεταξύ των λαών και εθνών της περιοχής. Έλληνες, οι ηγέτες ειρηνοποιοί.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, που συνεδρίασαν την Τρίτη εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης, αναμένεται να ζητήσουν την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, θα προσφέρουν περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και θα προσπαθήσουν να επανεκκινήσουν την ειρηνευτική διαδικασία, δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Μάλτας, Εβαρίστ Μπαρτόλο, στο πρακτορείο Reuters.

Ο Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη και την τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του της ΕΕ, δήλωσε σε Έλληνες δημοσιογράφους:

«Συναντήθηκα σήμερα το πρωί στα Ιεροσόλυμα με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, για να δηλώσω με τον πιο καθαρό τρόπο το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ένα από τα πιο ιερά καθιδρύματα του Χριστιανισμού.

»Αμέσως μετά συναντήθηκα με τον Ισραηλινό συνάδελφό μου, τον Gabi Ashkenazi, πήγα στη Ραμάλα, όπου συναντήθηκα με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό Mohammad Shtayyeh και μετά ενημέρωσα μέσω τηλεδιάσκεψης το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επαφές μου αυτές.

»Σε λίγη ώρα μετακινούμαι στο Αμμάν για να συναντηθώ με τον Ιορδανό συνάδελφό μου, τον κ. Safadi.

»Κατέστησα σαφές ότι απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασία της ανθρώπινης ζωής.

»Καταδίκασα με τον πιο καθαρό τρόπο την εκτόξευση χιλιάδων ρουκετών από την Χαμάς κατά του Ισραήλ.

»Είναι ενέργεια απολύτως και καθολικά καταδικαστέα.

»Δήλωσα, επίσης, ότι το Ισραήλ, όπως και κάθε χώρα του κόσμου, έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

»Από εκεί και πέρα, δήλωσα ότι οφείλει να αναληφθεί πρωτοβουλία για το μεσανατολικό.

»Το κενό, δηλαδή η μη ύπαρξη πρωτοβουλίας, δημιουργεί ζητήματα τα οποία βλέπουμε μπροστά μας. Ανθρώπινες τραγωδίες.

»Η λύση στην οποία πρέπει να καταλήξουμε είναι σαφής.

»Είναι η λύση, την οποία προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

»Δύο κράτη στα σύνορα του 1967 με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο κρατών».

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ από τις επαφές που είχατε εδώ, ποια είναι η εικόνα που έχετε αποκομίσει για την κατάσταση αυτή τη στιγμή στη Γάζα;

Νίκος Δένδιας: «Νομίζω ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι απολύτως προβληματική και χρειάζεται να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε.

»Επαναλαμβάνω, όμως, η Χαμάς είναι απολύτως καταδικαστέα για την εκτόξευση των χιλιάδων ρουκετών εναντίων αμάχων πολιτών».

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ ποια είναι η εικόνα που αποκομίσατε για το ρόλο της Τουρκίας, η οποία λειτουργεί ως σαν να κρατάει ένα φιτίλι σε μπαρουταποθήκη;

Νίκος Δένδιας: «Αυτό που έχω να πω είναι ότι οι εμπρηστικές δηλώσεις και οι μονομερείς τοποθετήσεις σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κατάσταση, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή δεν βοηθούν».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ισραήλ: Έπληξε 40 στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο με αεροσκάφη και πυροβολικό

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Ο Νίκος Δένδιας τιμά τη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...