Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μητσοτάκης: Ο ΒΟΑΚ, ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος που θα κατασκευασθεί στην Ευρώπη

Μητσοτάκης: Ο ΒΟΑΚ, ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος που θα κατασκευασθεί στην Ευρώπη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κρήτη, Κυριάκος Μητσοτάκης,

«Η δέσμευση που ανέλαβα προεκλογικά για τον ΒΟΑΚ γίνεται πράξη. Ο δρόμος θα γίνει και η Κρήτη θα αποκτήσει επιτέλους το δρόμο που της αξίζει», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση που έγινε στο παλιό λιμάνι των Χανίων για το έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως τώρα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του με απόλυτη βεβαιότητα.

Ανέφερε πως εκείνος πήρε το δίπλωμά του το 1986 και 35 χρόνια μετά ένα μεγάλο κομμάτι του ΒΟΑΚ είναι ακριβώς ίδιο, ενώ η υπόλοιπη χώρα κατάφερε και απέκτησε ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο.

Αναφερόμενος σε όσα είχε πει προεκλογικά για τον ΒΟΑΚ υπενθύμισε ότι δεν μπήκε τότε σε λεπτομέρειες για τον τρόπο που επρόκειτο να υλοποιηθεί, ενώ είπε ότι ο δρόμος θα έχει διόδια όπως έχουν όλοι οι αντίστοιχοι αυτοκινητόδρομοι.

«Γνώριζα ότι υπήρχε παντελής μελετητική μελέτη», συνέχισε και μιλώντας για τις κατά καιρούς εξαγγελίες μέχρι τότε, έκανε λόγο για λόγια του αέρα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ίδιος προσωπικά και το υπουργείο Μεταφορών κατάβαλαν μεγάλη προσπάθεια ώστε μέρος της χρηματοδότησης να εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Δεν ήταν καθόλου εύκολο καθώς αυτό το Ταμείο χρηματοδοτεί υποδομές του μέλλοντος και ο ΒΟΑΚ είναι εκκρεμότητα που έρχεται από το παρελθόν.

»Καταφέραμε όμως και για τον βόρειο άξονα του Ε65 να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης», σημείωσε προσθέτοντας ότι θα υπάρχει πρόσθετη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το συνολικό κόστος του έργου θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

«Σήμερα είναι ο μεγαλύτερος νέος αυτοκινητόδρομος που θα κατασκευαστεί στην Ευρώπη.

»Δεν υπάρχει άλλο αντίστοιχο έργο.

»Για τη σημασία και την ανάγκη του δεν χρειάζεται να σας πείσω.

»Αρκεί να πω ότι αν δεν προχωρήσουμε σε αυτό η Κρήτη θα παραμείνει αναπτυξιακά ακρωτηριασμένη.

»Για μένα αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αναπτυξιακή προτεραιότητα», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Τον ΒΟΑΚ τον προχωράμε και για ένα ακόμη λόγο πιο προσωπικό και ανθρώπινο κυρίως για τους συντοπίτες μας που έχουν θρηνήσει θύματα».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι γνωρίζει πως στην πορεία κατασκευής του θα υπάρχουν δυσκολίες και πως ένα από τους λόγους που δεν προχωρούσε ήταν και το γεγονός ότι υπήρχαν τοπικές αντιδράσεις και συμφέροντα.

«Η χάραξη έχει κλείσει. Μπορεί να υπάρχουν δυνατότητες για μικρές αλλαγές.

»Όταν με ρώτησαν για τη χάραξη είπα ότι δεν θέλω να ξέρω, εσείς θα μου πείτε», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως «θα δουλέψουμε όλοι μαζί ωστε το έργο να γίνει».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι θα γίνουν επίσης το αεροδρόμιο στο Καστέλι, η αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου για να μην γίνει δεύτερο «Ελληνικό», η μικρή και η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης με ηλεκτρικά καλώδια, τα μεγάλα αντιπλημμυρικά αρδευτικά έργα.

Από το νέο ΕΣΠΑ θα απορροφηθούν, είπε, 8,2 δισ. για τις περιφέρειες και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα το ολοκληρώσει.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι στην Κρήτη βρίσκονται στον υπερθετικό βαθμό όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και τώρα ανοίγονται τεράστιες ευκαιρίες.

«Μας ενώνει το ίδιο κοινό όραμα για τον τόπο και το μέλλον του.

»Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι καθώς τελειώνουμε με την περιπέτεια του κορωνοϊού, ανοίγεται ένας νέος μεγάλος αναπτυξιακός κύκλος για όλη τη χώρα και την Κρήτη.

»Καθώς ξεκινάμε να υποδεχθούμε επισκέπτες για τη φετινή τουριστική περίοδο θέλω να ζητήσω να επιμείνουμε στο τρίπτυχο εμβολιαστείτε, προετοιμαστείτε, υποδεχτείτε», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ακόμη δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό και πως τα βασικά μέτρα προστασίας πρέπει να τηρούνται.

«Παρακαλώ, ειδικά τους τοπικούς άρχοντες να κάνουμε αυτή την επιπρόσθετη προσπάθεια, να υποδεχτούμε τους επισκέπτες με ασφάλεια, να προστατευτούμε οι ίδιοι και να ξεπεράσουμε αυτό το τείχος του φόβου που μπορεί να υπάρχει για τους εμβολιασμούς για να φτάσουμε στο τείχος ανοσίας όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Θα τα καταφέρουμε», υπογράμμισε.

Επίσης έκανε αναφορά στις συζητήσεις που έκανε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για τη μεγάλη σημασία του έργου.

«Ο ίδιος έβαλε τη δική του σφραγίδα όσο του το επέτρεπαν οι συνθήκες.

»Ήξερε ότι χωρίς αυτόν τον δρόμο η Κρήτη δεν θα μπορέσει ποτέ να εκπληρώσει τη μεγάλη της αναπτυξιακή δυναμική.

»Στο πρόσωπό του τιμούμε όλους όσους οραματίστηκαν και έβαλαν ένα λιθαράκι για τη συνολική πορεία της Κρήτης ώστε να βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση», ανέφερε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση μου με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Κρήτη: Silver Alert για την εξαφάνιση 17χρονης από το Ηράκλειο

Ευρωεκλογές: Αυτοί είναι οι εκλεκτοί του Μητσοτάκη για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

Βουλευτής ΝΔ Κυριαζίδης: Ομοφοβικό σχόλιο κατά Κασσελάκη – Την απομάκρυνση του ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Κασσελάκης: «Βεβαίως και πάμε για πρώτο κόμμα» – «Ο Γιώργος Αυτιάς ή η αξιοκρατία που βλέπετε;»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...