Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το ιρακινό Κουρδιστάν με Έλληνες επιχειρηματίες

Ο Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το ιρακινό Κουρδιστάν με Έλληνες επιχειρηματίες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρωθυπουργός της περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασρούρ Μπαρζανί, συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Έλληνα ομόλογό του, στην Αθήνα, μεταδίδει το ιρακινοκουρδικό BasNews.

Συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και τρόποι περαιτέρω ανάπτυξης του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ Ερμπίλ και Αθήνας, ιδίως στον τομέα της γεωργίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG).

Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη ως «παραγωγική», ο πρωθυπουργός Μπαρζανί έγραψε στο Twitter ότι επιβεβαίωσαν τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ του ελληνικού και κουρδικού λαού, συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και τη διερεύνηση εμπορικών και επενδυτικών ευκαιριών και συμφώνησαν να ξεκινήσουν τη γεωργική συνεργασία.

Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης χαρακτήρισε την επίσκεψη του ομολόγου του στην Αθήνα ως «ιστορική» και αποκάλυψε τον προγραμματισμό του να επισκεφθεί την περιοχή του Κουρδιστάν με μια μεγάλη ομάδα επενδυτών στο εγγύς μέλλον.

Οι σχέσεις μεταξύ Ερμπίλ και Βαγδάτης, η τρέχουσα κατάσταση ασφάλειας στο Ιράκ, καθώς και ο συνεχιζόμενος πόλεμος ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος ήταν επίσης στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης.

Ο πρωθυπουργός Μπαρζανί έφτασε στην Αθήνα το απόγευμα της Πέμπτης, μεταδίδει το BasNews, αφού ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στο Βέλγιο όπου συναντήθηκε με κορυφαίους αξιωματούχους για παρόμοια θέματα.

O Μπαρζανί τόνισε τις φιλικές και ιστορικές σχέσεις μεταξύ της περιοχής του Κουρδιστάν και της Ελλάδας, και εξέφρασε την προθυμία της Έρμπιλ να αναπτύξει περαιτέρω δεσμούς, ειδικά στις επενδύσεις και στο εμπόριο, μεταδίδει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Kurdistan24.

Ο Κούρδος πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επισκεφθεί σύντομα την περιοχή του Κουρδιστάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της KRG, χαρακτηρίζοντάς την ως «ιστορική», ανέφερε το γραφείο του Μπαρζανί.

Ήταν η πρώτη φορά που ένας Κούρδος πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Ελλάδα, σημείωσε.

Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να αναπτύξει δεσμούς με την περιοχή του Κουρδιστάν, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι μια ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία και επενδυτικές Αρχές θα επισκεφθούν την περιοχή Κουρδιστάν και το Ιράκ στο μέλλον, γράφει το Kurdistan24 και συνεχίζει:

Ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Σταύρος Κυρίμης, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στην κουρδική πρωτεύουσα τον Απρίλιο. Η Αθήνα αναβάθμισε τις διπλωματικές της σχέσεις με την περιοχή του Κουρδιστάν το 2018 με τα εγκαίνια του ελληνικού Γενικού Προξενείου στην Ερμπίλ, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι ήθελε να ενισχύσει τους διμερείς δεσμούς με την αυτόνομη περιοχή.

Ο Έλληνας πρέσβης στο Ιράκ Λεωνίδας Κοντοβουνήσιος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η Ελλάδα ήταν πρόθυμη να αναπτύξει δεσμούς με την περιοχή του Κουρδιστάν στους τομείς της γεωργίας και του τουρισμού.

Από το 2017, οι επενδύσεις της Ελλάδας στην περιοχή του Κουρδιστάν ήταν περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε το KRG με ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και τους Πεσμεργκά στον αγώνα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος με όπλα και πυρομαχικά, αναφέρει το Kurdistan24.

Ο Κούρδος πρωθυπουργός κατά την παραμονή του στην Αθήνα επισκέφθηκε το Μουσείο Ακροπόλεως, το οποίο ανέφερε με μεγάλο ενθουσιασμό στο Twitter, αναρτώντας και σχετικό βίντεο.

Στο γεύμα εργασίας με τον Νίκο Δένδια, όπως ανέφερε ο ίδιος στο Twitter, συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της περιφερειακής σταθερότητας και συνεργασίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νίκος Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Φάμελλος για Φλωρίδη: «Πολιτικός γενίτσαρος, … ακροδεξιός, … χωρίς ηθική»

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Πέταξε και πάλι τη μπάλα στην εξέδρα για την τραγωδία στα Τέμπη

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που ομνύει στην απόδοση δικαιοσύνης εκτίθεται καθημερινά όλο και περισσότερο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...