Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μακρόν σε Μέρκελ: Προτεραιότητα τα συμφέροντα Ελλάδας-Κύπρου στην Αν. Μεσόγειο

Μακρόν σε Μέρκελ: Προτεραιότητα τα συμφέροντα Ελλάδας-Κύπρου στην Αν. Μεσόγειο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται ενώπιον μεγάλων προκλήσεων σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Τουρκία και την Ρωσία, συμφώνησαν η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

«Και οι δύο συνομιλήσαμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

»Βρισκόμαστε ενώπιον μεγάλης πρόκλησης: από τη μία πλευρά είναι οι διαφορετικές απόψεις και από την άλλη εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλον, αν θέλουμε να συνδιαμορφώσουμε κάποια συγκεκριμένα θέματα, όπως η μετανάστευση, το μέλλον της Λιβύης, το μέλλον της Συρίας», δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή με τον κ. Μακρόν, στην πρώτη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στο Βερολίνο για το 2021.

Ο Εμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του σημείωσε ότι συμφωνεί με τη Μέρκελ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία και πρόσθεσε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί σε σχέση με τους όρους που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Μάρτιο.

«Το θέμα είναι κυρίως τα συμφέροντα των κρατών – μελών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος και η στρατηγική μας θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Λιβύη ή στον Καύκασο», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την Ρωσία, η καγκελάριος επισήμανε ότι αποτέλεσε σημαντικό θέμα και της πρόσφατης Συνόδου της G7. «Η Ρωσία αποτελεί μεγάλη πρόκληση για εμάς.

»Η Ρωσία είναι όμως και ένας μεγάλος ηπειρωτικός γείτονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συνέχισε η Μέρκελ, για να τονίσει ότι πρέπει να διαπιστώσουμε ότι είμαστε όλοι εκτεθειμένοι σε υβριδικές επιθέσεις.

«Από την άλλη πλευρά όμως, έχουμε μεγάλο συμφέρον, αν επιθυμούμε την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ΕΕ, να παραμείνουμε σε συνομιλίες με την Ρωσία, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό», πρόσθεσε η ίδια.

Ευχαρίστησε μάλιστα τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την επανέναρξη του διαλόγου με την ρωσική κυβέρνηση.

Ανάλογη θέση διατύπωσε και ο κ. Μακρόν και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει ενιαία στάση έναντι της Ρωσίας.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν ακόμη την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον δείχνει και πάλι ότι επιθυμεί την συνεργασία με την Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά ιδίως το ζήτημα της πολιτικής άμυνας της ΕΕ, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πάντως ότι αυτή η στάση των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να σημάνει και το τέλος της αντίληψης ότι η τύχη της Ευρώπης εξαρτάται και από τις ευρωπαϊκές χώρες.

«Κατορθώσαμε να ενσταλάξουμε την άποψη ότι η ευρωπαϊκή άμυνα και η στρατηγική αυτονομία δεν αποτελούν εναλλακτική προς την διατλαντική συμμαχία, αλλά κομμάτι της», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τον σεβασμό του προς την ΕΕ σε πολιτικό επίπεδο και την βούλησή του να συνεργαστεί μαζί της.

Η Μέρκελ καλωσόρισε με τη σειρά της το «πνεύμα συνεργασίας» που επανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος στις διεθνείς σχέσεις.

«Μπορούμε να είμαστε όλοι ευτυχείς για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δημιούργησε και πάλι κλίμα συνεργασίας, στο οποίο όλοι ασφαλώς πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους», δήλωσε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Ο Πούτιν «σκέφτεται» τη δημιουργία μιας μεγάλης «ουδέτερης ζώνης» μέσα στην Ουκρανία

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...