Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μήνυμα Δένδια σε Λουκάσένκο για την κατάσταση στη Λευκορωσία

Μήνυμα Δένδια σε Λουκάσένκο για την κατάσταση στη Λευκορωσία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την ανάγκη απάντησης στην εργαλειοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών με ολοκληρωμένο και συλλογικό τρόπο, προέταξε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε παρέμβασή του, μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος, στην άτυπη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση στη Λευκορωσία, που διοργανώνει η Εσθονία.

Στην αρχή του μηνύματός του, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας μας σε κάθε πρωτοβουλία, με σκοπό να αναδειχθεί η ανάγκη επαγρύπνησης απέναντι στις εξελίξεις στη Λευκορωσία και υπογράμμισε πως χρειάζεται ευρεία συζήτηση για τον βέλτιστο χειρισμό του κρίσιμου αυτού ζητήματος.

Περαιτέρω, επεσήμανε ότι από την έναρξη της κρίσης στη Λευκορωσία, η Ελλάδα διατηρεί μια σαφή και συνεπή θέση, μία θέση που βασίζεται σε αξίες και αρχές και τόνισε πως υποστηρίζει, μαζί με τους εταίρους της, το αυτονόητο δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας σε ένα δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης.

Παράλληλα, καταδίκασε έντονα τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συνεχή έλλειψη σεβασμού του κράτους δικαίου από το καθεστώς Λουκασένκο και προσέθεσε:

«Επιπλέον, μετά την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ στις 23 Μαΐου, δηλώσαμε με σαφήνεια ότι επρόκειτο για μια πράξη που δεν αρμόζει σε κανένα πολιτισμένο κράτος, μια πράξη κρατικής πειρατείας.

»Η Ελλάδα εξετάζει περαιτέρω το ζήτημα αυτό, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας επιπλέον αντίδρασης επ’ αυτού».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως η Ελλάδα υποστήριξε ενεργά όλες τις αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ για την ενίσχυση της πίεσης προς το καθεστώς και την αύξηση της υποστήριξης προς τον λαό της Λευκορωσίας.

Σημείωσε πως είχε την ευκαιρία να συναντηθεί αρκετές φορές με την αρχηγό της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβιατλάνα Τιχανόφσκαγια, και στην Αθήνα.

«Στις συζητήσεις μας, επανέλαβα την αμέριστη υποστήριξη της χώρας μας για μια δημοκρατική Λευκορωσία.

»Ωστόσο, παρά τις κοινές μας προσπάθειες, το καθεστώς Λουκασένκο δεν επέδειξε καμία πρόθεση να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Αντιθέτως, έχει υιοθετήσει πρακτικές άσκησης πίεσης σε ορισμένα κράτη-μέλη, αλλά και την ΕΕ στο σύνολό της, πρακτικές όπως η εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών, προκειμένου να μας αναγκάσουν να αλλάξουμε την πολιτική μας», ανέφερε.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε πως δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς και ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε μια πολιτική που βασίζεται σε αξίες και αρχές.

Ο κ. Δένδιας τόνισε πως είναι εξίσου σημαντικό «να ενισχύσουμε την πίεση στο Λουκασένκο – μεταξύ άλλων, μέσω περαιτέρω ενεργειών», προσθέτοντας πως ταυτόχρονα δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η εργαλειοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών εφαρμόζεται ευρέως και από άλλα κράτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, καθίσταται εμφανής η ανάγκη να απαντήσουμε σε αυτά με ολοκληρωμένο και συλλογικό τρόπο, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Το βίντεο με τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νίκος Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

Χανιά: Στη φυλακή 40χρονος από τη Βουλγαρία που παρενόχλησε νεαρή σε πάρκο

Νίκος Δένδιας: «Τιμάμε τις εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας που έπεσαν μέσα σ’ αυτά τα 203 χρόνια για να είναι η πατρίδα μας ελεύθερη»

Νίκος Δένδιας: Πρέπει να ομογενοποιήσουμε τους τύπους των πολεμικών αεροσκαφών μας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...