Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Θερμό» επεισόδιο Δένδια με τον Τούρκο πρεσβευτή στη Νορβηγία (βίντεο)

«Θερμό» επεισόδιο Δένδια με τον Τούρκο πρεσβευτή στη Νορβηγία (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Τούρκου πρέσβη στο Όσλο σημειώθηκε στην νορβηγική πρωτεύουσα όπου και βρίσκεται ο Έλληνας υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τις απαιτήσεις της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, όλα έγιναν στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων όπου γινόταν ανοικτή συζήτηση με τίτλο:

«Η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε πως «η Τουρκία με συγκεκριμένες παραβατικές ενέργειες που είχαν ως αποκορύφωμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο συμφωνία, επιλέγει να αγνοεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και απειλεί τη χώρα μας από το 1995 με casus belli».

Ο Νίκος Δένδιας έδειξε μάλιστα στους παρευρισκόμενους το σημείο του χάρτη, όπου πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού παρενόχλησαν το ιταλικών συμφερόντων πλοίο Nautical Geo, το οποίο πραγματοποιούσε σεισμικές έρευνες για λογαριασμό της ΕΕ, με βάση το σχέδιο του East Med.

Το γεγονός αυτό είναι αχαρακτήριστο τόνισε ο Έλληνας υπουργός.

Η Τουρκία αποκαλεί την κατάσταση αυτή «νομιμότητα» είπε ο Νίκος Δένδιας.

Η πρόκληση του Τούρκου πρέσβη

Την ώρα εκείνη ζήτησε τον λόγο ο Τούρκος πρέσβης στη Νορβηγία, ο οποίος ξεκίνησε την προκλητική τοποθέτησή του λέγοντας ότι όλα όσα άκουσε δεν ήταν καθόλου ευχάριστα.

Χάνετε το κρίσιμο σημείο είπε ο πρέσβης απευθυνόμενος στον Έλληνα Υπουργό, ότι όλα όσα κάνει η Τουρκία τα κάνει σε απάντηση των ελληνικών κινήσεων, αναφέροντας για παράδειγμα ότι το casus belli εκδόθηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση όταν η Ελλάδα είπε ότι θα επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά ύδατά της στα 12 νμ, παραχαράσσοντας τόσο τα πραγματικά γεγονότα, όσο και τις προεκτάσεις τους.

Η Τουρκία δεν προσχώρησε στη Σύμβαση διότι ακριβώς υπήρχαν διαφορές στο Αιγαίο, είπε ο πρέσβης, ενώ στο σημείο εκείνο ξεπερνώντας κάθε όριο είπε απευθυνόμενος στον Νίκο Δένδια ότι το Αιγαίο έχει δυο πλευρές.

Η μία είναι αυτή της Μικράς Ασίας θα πρέπει μάλλον να τη θυμάστε από την Ιστορία, υπονοώντας προφανώς τα γεγονότα του 1922.

Η Άγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει διάλογο μόνο επί του Δικαίου της Θάλασσας είπε ο πρέσβης, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δεν έχει διάθεση για πραγματικό διάλογο, θέτοντας τέλος και στο τραπέζι το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, επικαλούμενος τη Συνθήκη της Λωζάνης, αγνοώντας όμως προφανέστατα την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τη διατήρηση της στρατιάς του Αιγαίου στα παράλια της Μικράς Ασίας, με την παρουσία μάλιστα ισχυρών αποβατικών δυνάμεων, και τη μόνιμη απειλή πολέμου κατά της χώρας μας.

Η αποστομωτική απάντηση Δένδια

Ο Νίκος Δένδιας σήκωσε το γάντι αποδομώντας τα τουρκικά επιχειρήματα. Ξεκινώντας μάλιστα την τοποθέτησή του κι όταν ο Τούρκος πρέσβης τον διέκοψε, ο Έλληνας υπουργός τον επανέφερε στην τάξη λέγοντας του ότι καθ’ ότι διπλωμάτης, δεν νοείται να διακόπτει το συνομιλητή του.

Στο σημείο αυτό ανέβηκε η ένταση, με τον Έλληνα υπουργό πάντως να επανέρχεται στη συζήτηση και απευθυνόμενος στον Τούρκο πρέσβη του είπε ότι η Άγκυρα αγνοεί πριν και πρώτα απ’ όλα τον καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, σε άρθρο του οποίου αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται όχι μόνο η χρήση, αλλά και η απειλή χρήσης βίας.

Τι είναι λοιπόν το casus belli αναρωτήθηκε ο Νίκος Δένδιας, ξεκαθαρίζοντας ότι αν η Τουρκία θέλει να μείνει στην εποχή του 19ου αιώνων, των κανονιοφόρων και των ξεπερασμένων αυτοκρατορικών θεωρήσεων, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει καμία πρόοδος.

Κι αυτό παρότι ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι αν η Άγκυρα αλλάξει στάση, δεχθεί τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας ως εργαλείο επίλυσης της μοναδικής διαφοράς, δηλαδή της διευθέτησης των θαλασσίων ζωνών, τότε θα προωθηθεί όχι μόνο η ειρήνη, η ευημερία και η ανάπτυξη για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και ειδικότερα για την τουρκική κοινωνία.

Δείτε το βίντεο με το θερμό επεισόδιο Νίκου Δένδια με τον Τούρκο πρέσβη

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νίκος Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

Νίκος Δένδιας: «Τιμάμε τις εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας που έπεσαν μέσα σ’ αυτά τα 203 χρόνια για να είναι η πατρίδα μας ελεύθερη»

Νίκος Δένδιας: Πρέπει να ομογενοποιήσουμε τους τύπους των πολεμικών αεροσκαφών μας

Νίκος Δένδιας: Τιμάμε την μνήμη χιλιάδων Ελλήνων και Φιλελλήνων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...