Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παναγιωτόπουλος: Έτοιμα να σταλούν στην Ουκρανία τεθωρακισμένα από την Ελλάδα

Παναγιωτόπουλος: Έτοιμα να σταλούν στην Ουκρανία τεθωρακισμένα από την Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επιβεβαίωσε στη Βουλή ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να στείλει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία, ενώ σε «αντάλλαγμα» άρχισε να παραλαμβάνει τεθωρακισμένα από τη Γερμανία, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Τσίπρα, που έκανε λόγο για έλλειμμα ενημέρωσης σχετικά με την συμφωνία ενίσχυσης της Ουκρανίας με αμυντικό υλικό και για κίνδυνο υπονόμευσης της αμυντικής ισχύος της Ελλάδας.

Ο υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε ότι «με κανέναν τρόπο δεν θα αποδυναμωθεί η αμυντική διάταξη της χώρας, ούτε στα νησιά ούτε σε καμία σπιθαμή του εδάφους της» και συνέχισε:

«Η συμφωνία είναι: παραχώρηση από εμάς στους Ουκρανούς των 40 τεθωρακισμένων, γιατί είναι εξοικειωμένοι με αυτά τα οχήματα και επομένως θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν άμεσα, παρότι είναι παλιό και προβληματικό υλικό και είναι δύσκολη η συντήρηση τους και η υποστήριξη τους με ανταλλακτικά και η αντικατάσταση αυτών που θα παραχωρούσαμε εμείς στην Ουκρανία με τα γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης που ναι μεν δεν είναι η τελευταία λέξης της τεχνολογίας αλλά είναι πολύ καλύτερα και πιο σύγχρονα από αυτά που παραχωρούσαμε.

»Η συμφωνία ήταν 40 για 40.

»Άρα όσων αφορά τις συνολικές δυνατότητες κρίνουμε ότι ήταν μια επωφελής για τη χώρα μας συμφωνία, αφού στην ουσία έδινε συγκεκριμένου τύπου εξοπλισμό και τον αντικαθιστούσε με καλύτερου τύπου εξοπλισμό.

»Στις 16 Σεπτεμβρίου του 2022 υπογράψαμε με το αντίστοιχο Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, ένα σχετικό μνημόνιο κατανόησης δια του οποίου επικυρώθηκε η δωρεά από τους Γερμανούς σε εμάς των 40 τεθωρακισμένων.

»Ομοίως υπογράψαμε πριν δύο εβδομάδες, αντίστοιχο μνημόνιο κατανόησης με τους Ουκρανούς που επικυρώνει τη πρόθεση μας να τους δωρίσουμε τα 40 τεθωρακισμένα.

»Σε ό,τι αφορά το μνημόνιο με τους Γερμανούς, εκτός από τη δωρεά τους σε εμάς των 40 τεθωρακισμένων, περιλαμβάνονται σε αυτό και δωρεά πυρομαχικών 20 χιλιοστών και των ανταλλακτικών που τους αναλογεί, καθώς και το ζήτημα της δωρεάν μεταφοράς τους στη χώρα μας.

»Άρα δεν επιβαρυνόμαστε σε τίποτα ως προς το κόστος ενώ προβλέπεται δωρεάν παροχή εκπαίδευσης στο ελληνικό προσωπικό και σταδιακή παραλαβή τους σε λειτουργικά επιχειρησιακή κατάσταση».

Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «τα 10 πρώτα τεθωρακισμένα είναι καθοδόν, ξεκίνησαν να μεταφέρονται και θα αφιχθούν στη χώρα μας γύρω στις 21 Οκτωβρίου, θα είναι σε κατάσταση άρτια αφού έχουν ελεγχθεί από ομάδα επιθεώρησης του Στρατού Ξηράς και αμέσως θα αρχίσει το στάδιο εκπαίδευσης πληρωμάτων από Γερμανούς εκπαιδευτές και θα χρειαστεί περίπου ένα μήνα ενώ τα επόμενα 10 αναμένονται να αφιχθούν περί τα τέλη Νοεμβρίου».

«Η ανάπτυξη τους σε Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να καταστούν επιχειρησιακά και ενεργά έχει σχεδιαστεί από το ΓΕΕΘΑ και τα αρμόδια στρατιωτικά επιτελεία έτσι ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό κενό», σημείωσε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «έγινε τυπικά η παραλαβή των πρώτων 20 τεθωρακισμένων που θα πάνε στην Ουκρανία, πλην όμως η μεταφορά τους είναι ζήτημα ημερών να διευθετηθεί και είναι ευθύνη της ουκρανικής πλευράς τόσο η μεταφορά όσο και το κόστος».

Τέλος μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, Χουλουσί Ακάρ, για επανεκκίνηση της συζήτησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, ξεκαθάρισε ότι «Όσο υπάρχει απειλή εδαφικής κυριαρχίας είναι ατελέσφορη κάθε προσπάθεια επικοινωνίας».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη

Μητσοτάκης: «Τρέμει» την προκαταρκτική και λέει όχι – Δικαιολογίες για τα Τέμπη

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

Ρωσία: «Ουκρανοί εθνικιστές» οι δράστες του μακελειού με τους 140 νεκρούς στη Μόσχα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...