Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επιμελητήρια: Προς τρίτη συνεχόμενη αναβολή οι εκλογές – Όλο το παρασκήνιο

Επιμελητήρια: Προς τρίτη συνεχόμενη αναβολή οι εκλογές – Όλο το παρασκήνιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Προς νέα αναβολή οδεύουν οι εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στα 59 Επιμελητήρια της χώρας, εξέλιξη που κρύβει πίσω της μεγάλο παρασκήνιο.

Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2023, αλλά με κυβερνητική απόφαση μάλλον θα παραταθούν για ένα χρόνο.

Σημειώνεται ότι κανονικά οι εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στα Επιμελητήρια θα έπρεπε να έχουν διεξαχθεί τον Δεκέμβριο του 2021.

Τότε, όμως, δόθηκε η πρώτη παράταση, με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού, ώστε να γίνουν το Δεκέμβριο του 2022.

Στη συνέχεια δόθηκε και δεύτερη παράταση με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση για να διεξαχθούν το χειμώνα του 2023 και τώρα όλα δείχνουν ότι θα δοθεί και τρίτη παράταση για το Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2024!

Το ενδεχόμενο τρίτης κατά σειρά αναβολής των εκλογών, που φέρεται να έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, πάντως, δεν το βλέπουν με καλό μάτι στην πλειοψηφία τους οι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις-μέλη των Επιμελητηρίων όλης της χώρας, αλλά και πολλές διοικήσεις Επιμελητηρίων.

Θεωρούν ότι είναι απόδειξη κυβερνητικής παρέμβασης η οποία όμως απαξιώνει τον επιμελητηριακό θεσμό και δημιουργεί και δημοκρατικό έλλειμα, καθώς για να αναβληθούν εκλογές και μάλιστα τρεις συνεχόμενες χρονιές πρέπει να υφίστανται σοβαρότατοι λόγοι που στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία εκλείπουν.

Η φημολογία περί τρίτης αναβολής ήδη συζητείται στους επιμελητηριακούς κύκλους και μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι προκάλεσε αντιδράσεις και στην διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας που αποτελεί επί της ουσίας το τριτόβαθμιο όργανο των Επιμελητηρίων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ Γιάννης Μασούτης αντιδρά ψιθυρίζοντας και διαρρέει σε μέλη της διοίκησης ότι δεν επιθυμεί νέα αναβολή, αλλά οι συνομιλητές του «μειδιούν» γνωρίζοντας ότι από την ημέρα που ανέλαβε πρόεδρος ουδέποτε διοίκησε αυτοβούλως, αλλά πάντα κομματικά καθοδηγούμενος.

Άλλωστε ο κ. Μασούτης δεν έχει εκλεγεί με την προβλεπόμενη εκλογική διαδικασία Πρόεδρος της ΚΕΕΕ και επί της ουσίας «τοποθετήθηκε» μετά τον αδόκητο χαμό του προηγούμενου εκλεγμένου Προέδρου Κωνσταντίνου Μίχαλου και αφού προηγουμένως είχε θητεύσει ως πρόεδρος ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδωσίου ο οποίος «φαγώθηκε» προς χάριν του Γιάννη Μασούτη.

Οι κακές γλώσσες μιλούν για μια ακόμη προσπάθεια διατήρησης του «ελέγχου» των επιμελητηρίων από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία πάντως ούτως ή άλλως ελέγχει σχεδόν το σύνολο των διοικήσεων ανά τη χώρα.

Η προσπάθεια στρέφεται κυρίως στην διατήρηση του «στάτους» στο μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας, το ΕΒΕΑ, όπου «τοποθετημένη» πρόεδρος είναι η κ. Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, που διαδέχτηκε τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο που είχε αναλάβει πρόεδρος του ΕΒΕΑ μετά τον αδόκητο χαμό του Κωνσταντίνου Μίχαλου και στη συνέχεια αποχώρησε για να αναλάβει κυβερνητικά αξιώματα.

Στο ΕΒΕΑ έχουν ήδη αρχίζει να εμφανίζονται και μάλιστα δυναμικά διεκδικητές της Προεδρίας, πράγμα που προφανώς δεν εξυπηρετεί κάποιους κυβερνητικούς παράγοντες, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Προεδρία της ΚΕΕΕ.

Με την τρίτη συνεχόμενη αναβολή των επιμελητηριακών εκλογών το ενδεχόμενο εκλογικού «ατυχήματος» και αλλαγής ηγεσιών σε ΕΒΕΑ και ΚΕΕΕ απομακρύνεται για ένα ακόμη χρόνο, στη διάρκεια του οποίου θα γίνουν διπλές εκλογικές αναμετρήσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή.

Ως αιτιολογία για τη νέα αναβολή των επιμελητηριακών εκλογών, όπως αναφέρουν επιμελητηριακοί κύκλοι, αναμένεται να προβληθούν αυτές ακριβώς οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου και οι ευρωεκλογές την άνοιξη του 2024, με την δικαιολογία ότι ενδέχεται σ’ αυτές να συμμετάσχουν κάποιοι εκλεγμένοι επιμελητριακοί σύμβουλοι!

Το μόνο βέβαιο είναι ότι με τον τρόπο αυτό απαξιώνεται πλήρως ο εκατονατετής και πλέον επιμελητηριακός θεσμός και γίνεται «όχημα»για την προώθηση κομματικών αλλά και προσωπικών φιλοδοξιών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης: Αυτά είναι τα ψεύδη της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπλήξει στις εκλογές

Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις

Κασσελάκης: Για τους λόγους αυτούς ζητάω πρόωρες εκλογές

Τραμπ: Μάζεψε 50 εκατ. δολάρια για την προεκλογική εκστρατεία του, σε μια δεξίωση

Κασσελάκης: «Πήχης μου η απόλυτη ανατροπή» – «Εκλογές για να φύγει το άλλοθι του 41%»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...