Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση 35 ελικοπτέρων Black Hawk στην Ελλάδα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση 35 ελικοπτέρων Black Hawk στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μια πιθανή πώληση 35 ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk και σχετικού εξοπλισμού στην Ελλάδα ενέκρινε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το κόστος εκτιμάται στα 1,95 δισεκ. δολάρια.

Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια παρέδωσε την Παρασκευή 15/12 την απαιτούμενη πιστοποίηση, ειδοποιώντας επίσημα το Κογκρέσο για αυτήν την πιθανή πώληση.

Σύμφωνα με την επιστολή LOA, η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε να αγοράσει τριάντα πέντε ελικόπτερα UH-60M Black Hawk.

Μεταξύ του σχετικού εξοπλισμού περιλαμβάνονται κινητήρες, συστήματα προειδοποίησης πυραύλων, συστήματα ασύρματης επικοινωνίας, καθώς και εξοπλισμός εκπαίδευσης αλλά και η εκπαίδευση του προσωπικού.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η κατασκευάστρια εταιρία θα παρέχουν μηχανική, τεχνική και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, βοηθώντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός νατοϊκού συμμάχου που είναι σημαντικός εταίρος για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη».

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι «η προτεινόμενη πώληση θα αντικαταστήσει τον τρέχοντα στόλο ελικοπτέρων πολλαπλών ρόλων της Ελλάδας με ένα πιο αξιόπιστο και αποδεδειγμένο σύστημα που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διατηρήσει το κατάλληλο επίπεδο ετοιμότητας για τη διεξαγωγή συνδυασμένων επιχειρήσεων.

»Το ελικόπτερο UH-60M Black Hawk θα βελτιώσει την ικανότητα του Ελληνικού Στρατού να αναπτύσσει μαχητική ισχύ για την ασφάλεια των συνόρων της Ελλάδας, να αποτρέπει ενέργειες κατά των συμφερόντων της και, όταν απαιτείται, να ανταποκρίνεται με αξιόπιστη δύναμη.

»Η Ελλάδα δεν θα δυσκολευτεί να ενσωματώσει αυτόν τον εξοπλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις της».

Τέλος, αναφέρεται ότι η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή.

Ο κύριος ανάδοχος της σύμβασης θα είναι η «Sikorsky», μια εταιρία που ανήκει στην «Lockheed Martin» και έχει την έδρα της στην πόλη Στράτφορντ στην πολιτεία του Κονέκτικατ.

Πόσο δυνατά είναι τα ελικόπτερα που θα αγοράσουμε από τις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει ζητήσει να αγοράσει 35 ελικόπτερα UH-60M Black Hawk και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άναψε την Παρασκευή 15/12 το πράσινο φως, ειδοποιώντας μάλιστα επίσημα το Κογκρέσο για την πιθανή αυτή πώληση.

Το κόστος τους εκτιμάται στα 1,95 δισ. δολάρια. Τι γνωρίζουμε λοιπόν για τα ελικόπτερα αυτά, που κατασκευάζει η Lockheed Martin;

Το Black Hawk (Μαύρο Γεράκι) είναι ένα ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων, που εξυπηρετεί τον στρατό των ΗΠΑ και τις ένοπλες δυνάμεις ακόμη 34 χωρών παγκοσμίως.

Η αποστολή του

Τα τελευταία 40 χρόνια έχει δώσει το «παρών» σε αμέτρητες ζώνες μάχης για να παραδώσει και να παραλάβει στρατεύματα, να σώσει ζωές ως MEDEVAC ή πλατφόρμα εκκένωσης θυμάτων, να παρέχει κρίσιμες προμήθειες πυρομαχικών, αλλά και προμήθειες έκτακτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα και άλλο εξοπλισμό), κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών.

Όπως διαβάζουμε στην επίσημη σελίδα της Lockheed Martin λειτουργεί ως «εναέριος πυροσβέστης και συνοριοφύλακας».

Η σύγχρονη παραλλαγή αυτού του βοηθητικού αεροσκάφους αναλαμβάνει ένα νέο σύνολο αποστολών.

Με ψηφιακά αερο- ηλεκτρονικά, ισχυρούς κινητήρες GE, δομές σκελετού αεροσκάφους υψηλής αντοχής και σύνθετα πτερύγια ρότορα με φαρδιά χορδή, έχει καλύτερη ικανότητα επιβίωσης και μπορεί να πετάξει ψηλότερα και να μεταφέρει περισσότερα από ό,τι οι προκάτοχοί της.

Περισσότερα από 4.000 αεροσκάφη Black Hawk όλων των τύπων βρίσκονται σε υπηρεσία παγκοσμίως σήμερα.

Ο στρατός των ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος χειριστής με 2.135 αεροσκάφη H-60.

Τα χαρακτηριστικά του

Το Black Hawk έχει δύο καθίσματα πιλότων που προστατεύονται με βαριά θωράκιση και μια θωρακισμένη άτρακτο ικανή να αντέχει χτυπήματα από όπλα με οβίδες έως και 23 mm.

Μπορεί επίσης να λειτουργεί με ασφάλεια στις περισσότερες δυσμενείς καιρικές συνθήκες, χάρη στην ευρεία γκάμα προηγμένων αεροηλεκτρονικών συστημάτων.

Για άμυνα, είναι εξοπλισμένο με ένα AN/APR-39, το οποίο είναι ένα ελαφρύ ραντάρ που ανιχνεύει απειλές.

Επιπλέον, το UH-60 έχει έναν πρωτεύοντα ρότορα τεσσάρων πτερυγίων και έναν ουραίο ρότορα με τέσσερις λεπίδες, κατασκευασμένους με πυρήνες τιτανίου. Χάρη στο τιτάνιο, οι ρότορες είναι ανθεκτικοί σε πυρκαγιά ΑΑΑ έως και 23 mm.

5 ξεχωριστά στοιχεία

Το Rotair Aerospace παρουσιάζει 5 δεδομένα για το Black Hawk, που το κάνουν να ξεχωρίζει.

Ταχύτητα: Με δύο ισχυρούς κινητήρες General Electric το Black Hawk διαθέτει εκπληκτική ταχύτητα πλεύσης 174 μιλίων την ώρα. Έχει επίσης ρυθμό αναρρίχησης 1.315 πόδια ανά λεπτό και ανώτατο όριο εξυπηρέτησης 19.000 πόδια.

Εμβέλεια: Το Black Hawk έχει αυτονομία έως και 1.381 μίλια, με ακτίνα μάχης έως και 368 μίλια.

Ανυψωτική ικανότητα: Με το εξωτερικό άγκιστρο φορτίου, το Black Hawk μπορεί να σηκώσει ένα αντικείμενο βάρους έως και 8.000 λίβρες.

Οπλισμός: Το Black Hawk διαθέτει ειδική πλατφόρμα εκτόξευσης ικανή να μεταφέρει 16 πυραύλους Hellfire, καθώς και πυραύλους αέρος-αέρος AIM-92 Stinger. Εάν συμπεριλαμβάνονται βάσεις για πίντα, ορισμένες εκδόσεις του ελικοπτέρου μπορούν να φέρουν πολυβόλα διαμετρήματος 0,50 ή 7,62 mm στα παράθυρα.

Γίνεται «compact» για να μεταφερθεί: Παρά την εντυπωσιακή ισχύ και λειτουργικότητά του, το Black Hawk μπορεί να αποσυναρμολογηθεί για να χωρέσει μέσα σε ένα C-130 Hercules για μεταφορά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Δένδιας ήταν σαφής: Δεν θα δοθούν S-300 στην Ουκρανία

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Νέα κρίση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις; – Ο Ερντογάν ανέβαλε τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν

Μεγάλη ανατροπή: Εφετείο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του Γουάινστιν

Ο Πιστόριους λέει ότι η Ρωσία γεμίζει τις αποθήκες της με όπλα – Μπορεί να ετοιμάζει κάτι μεγαλύτερο;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...