ΙράνΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΙσλαμικό ΚράτοςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ελλάδα εξετάζει την αγορά περισσότερων F-35

Η Ελλάδα εξετάζει την αγορά περισσότερων F-35
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε μια σημαντική στροφή στην αμυντική της στρατηγική, η Αθήνα φαίνεται να επανεξετάζει τα σχέδιά της για την ανανέωση του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας, με έμφαση στην απόκτηση πρόσθετων μαχητικών F-35.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Καθημερινής», η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε παραγγελία 8 έως 12 νέων αεροσκαφών αυτής της προηγμένης τεχνολογίας, αντί να επιμείνει στην αναβάθμιση των υφιστάμενων 38 F-16 Block 50, η οποία εκτιμάται ότι θα κοστίσει περί τα 900 εκατομμύρια δολάρια.

Η συζήτηση για αυτή την προοπτική εντάσσεται σε ευρύτερο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν πλέον εστιάσει στην προμήθεια F-35 μετά το 2030.

Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της «Καθημερινής», οι ελληνοαμερικανικές επαφές προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, ενώ παράλληλα καθυστερούν δραματικά οι διαπραγματεύσεις για την εκσυγχρονισμό των F-16 Block 50.

Αυτή η καθυστέρηση φαίνεται να λειτουργεί ως καταλύτης για την επανεξέταση των επιλογών, με την Αθήνα να κοιτάζει πλέον προς τα εμπρός, βλέποντας στα F-35 όχι μόνο άμεση ενίσχυση, αλλά και μακροπρόθεσμη λύση.

Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη παραγγελία αφορά 8-12 επιπλέον F-35, πέρα από τα 20 που έχουν ήδη τεθεί σε παραγωγή στις ΗΠΑ ειδικά για τις ανάγκες της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Το συνολικό κόστος αυτής της επέκτασης υπολογίζεται στα ίδια επίπεδα, περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το πρώτο από αυτά τα νέα αεροσκάφη αναμένεται να είναι έτοιμο για παράδοση το 2028.

Τα F-35, ως μαχητικά πέμπτης γενιάς, υποσχένονται να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή για τις επόμενες πέντε δεκαετίες, προσφέροντας υπεροχή σε stealth ικανότητες, αισθητήρες και δικτυοκεντρικές λειτουργίες.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη καμπή για την ελληνική αεροπορία, καθώς προς το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας ο στόλος θα εμπλουτιστεί περαιτέρω με 83 F-16 Viper –από τα οποία έχουν ήδη παραδοθεί 40, τα οποία θα είναι πλήρως συμβατά και διαλειτουργικά.

Όχι μόνο με τα F-35, αλλά και με τα υπάρχοντα Rafale, δημιουργώντας έτσι ένα ολοκληρωμένο και ευέλικτο σύστημα αεροπορικής ισχύος.

Αυτή η συνολική αρχιτεκτονική ενισχύει την αμυντική ετοιμότητα της χώρας, ιδιαίτερα σε ένα γεωπολιτικά φορτισμένο περιβάλλον, όπου η τεχνολογική υπεροχή μεταφράζεται σε στρατηγικό πλεονέκτημα.

Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να απασχολήσουν εντατικά τις επόμενες εβδομάδες τις ελληνικές και αμερικανικές Αρχές, με την Αθήνα να επιδιώκει μια ισορροπημένη προσέγγιση που συνδυάζει άμεσες ανάγκες και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Εξαρτήματα F-35 κατασχέθηκαν από την Κίνα στο Χονγκ Κονγκ

Δένδιας από Βρυξέλλες: Η Τουρκία αποτελεί απειλή για την Ελλάδα – Ανεπαρκής η ευρωπαϊκή άμυνα

Λόγω έλλειψης στρατιωτών, η Ουκρανία χτίζει έναν «Στρατό Ρομπότ»

Νίκος Δένδιας: «Είναι η στιγμή η ΕΕ να αντιληφθεί πλήρως ότι οι προκλήσεις δεν προέρχονται μόνο από τον Βορρά, αλλά επίσης και από τον Νότο»

Ο Λαβρόφ είπε ότι ίσως η Ρωσία εγκρίνει τη μεταφορά των τουρκικών S-400 σε άλλη χώρα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Υδρίτες Μεθανίου: Στην ελληνική ΑΟΖ τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη
​Οι υδρίτες μεθανίου, γνωστοί και ως μεθανυδρίτες ή κλειθρίτες, είναι στερεές κρυσταλλικές δομές που σχηματίζονται...