Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τυνήσιοι ακτιβιστές διεκδικούν το δικαίωμα να μην τηρούν δημόσια τη νηστεία του Ραμαζανιού

Τυνήσιοι ακτιβιστές διεκδικούν το δικαίωμα να μην τηρούν δημόσια τη νηστεία του Ραμαζανιού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλάμ, Μουσουλμάνοι, Ραμαζάνι, Τυνησία,

Κοσμικοί Τυνήσιοι ακτιβιστές διεκδικούν το δικαίωμα τις ημέρες του Ραμαζανιού να μπορούν να τρώνε, να πίνουν και να καπνίζουν δημόσια, δίχως να κινδυνεύουν να συλληφθούν.

Το Ραμαζάνι είναι θρησκευτική -μουσουλμανική- εορτή νηστείας. Αποτελεί ονομασία του ένατου μήνα του μουσουλμανικού έτους όπου σύμφωνα με τη παράδοση δόθηκε το Κοράνι στους ανθρώπους προκειμένου ν’ αποτελέσουν οι κανόνες του, οδηγό της ζωής τους.

Έτσι το Ραμαζάνι χαρακτηρίζεται ως ένας από τους «πέντε στύλους» του Ισλάμ με χαρακτήρα υπακοής, εξιλασμού και προσευχής προς το Θεό.

Σε όλο το χρονικό διάστημα αυτό, διάρκειας ενός μηνός, οι μουσουλμάνοι απέχουν υποχρεωτικά, από ανατολής μέχρι δύσεως του Ηλίου, από κάθε είδους τροφή ακόμη και νερό, πολύ δε περισσότερο από κάπνισμα, ποτό, αρώματα και σεξουαλικές επαφές, όχι όμως στο υπόλοιπο διάστημα μέχρι την ανατολή του Ηλίου.

Το Ραμαζάνι τελειώνει με τριήμερη γιορτή που αραβικά ονομάζεται κχιντ-αλ-φιτρ (εορτή τέλους νηστείας) ή κχιντ-αλ-σαρκχίρ (μικρή εορτή).

Στις περισσότερες μουσουλμανικές χώρες η παραβίαση των κανόνων του Ραμαζανιού επιφέρει ποινή φυλάκισης.

Ωστόσο, αυτό δεν βρίσκει σύμφωνους τους κοσμικούς μουσουλμάνους που αντιπαρατίθενται με τους θρησκευόμενους.

Στην αρχή του Ραμαζανιού του 2017 μια ομάδα Τυνήσιων ακτιβιστών, της Ένωσης Ελεύθερης Σκέψης (Association des Libres Penseurs), ξεκίνησαν μια εκστρατεία υπέρ της ελευθερίας να τρώνε και να πίνουν σε δημόσιους χώρους τις ημέρες της νηστείας.

Η Τυνησία είναι μια μουσουλμανική χώρα με κοσμικό προσανατολισμό, για αυτό και είναι πολλοί οι Τυνήσιοι που διεκδικούν θρησκευτική ελευθερία, η οποία να σημειωθεί ότι κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα της χώρας, ωστόσο, οι ποινές για την παραβίαση του Ραμαζανιού ισχύουν.

Οι ακτιβιστές τώρα καλούν όσους συμφωνούν μαζί τους να συμμετάσχουν σε διαμαρτυρία που είναι προγραμματισμένη για τις 27 Μαΐου υπέρ της ελευθερίας μη τήρησης δημόσια της νηστείας.

Η Τυνησία είναι μια χώρα που παραδοσιακά θεωρείται «προέκταση» της Ευρώπης.

Οι Τυνήσιοι είναι από την αρχαιότητα μια μίξη ευρωπαϊκών εθνών με τους ντόπιους Βερβέρους και αργότερα με τους Άραβες κατακτητές.

Η πρωτεύουσά της Τύνιδα είναι χτισμένη σε μικρή απόσταση από την αρχαία Καρχηδόνα, μια φοινικική αποικία και αργότερα σπουδαία ρωμαϊκή πόλη.

Η Τυνησία αν και παρείχε χιλιάδες τζιχαντιστές στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, η πλειονότητα του πληθυσμού της παραμένει βαθιά επηρεασμένη από την ευρωπαϊκή κουλτούρα, της οποίας η Τυνησία ήταν αναπόσπαστο μέρος μέχρι που κατακτήθηκε από τους Άραβες τον 7ο αιώνα.

Οι ντόπιοι Βερβέροι επαναστάτησαν πολλές φορές ενάντια τόσο στους Άραβες όσο και στους Οθωμανούς που τους διαδέχτηκαν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας στην Αίγυπτο

Η Αλγερία εγκαινίασε το μεγαλύτερο τζαμί στην Αφρική – Κόστισε 900 εκατ. δολάρια

Γερμανός πρώην Αρχηγός Πληροφοριών: Το Ισλάμ θα καταλάβει πλήρως την Ευρώπη

Γερμανία: Μουσουλμάνοι μαθητές ήθελαν να επιβάλουν τη Σαρία στο σχολείο τους με… λιθοβολισμό για τους παραβάτες

Από Δευτέρα 15/1 ισχύει ξανά εισιτήριο στην Αγία Σοφία για τους ξένους τουρίστες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr