Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλβανοί και Βούλγαροι θέλουν να μοιραστούν τα Σκόπια, λέει ο Λαβρόφ

Αλβανοί και Βούλγαροι θέλουν να μοιραστούν τα Σκόπια, λέει ο Λαβρόφ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

O Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Ντανιέλ Μίτοφ χαρακτήρισε άκρως ανεύθυνους τους ισχυρισμούς του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ ενώπιον του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Άνω Βουλής του Ρωσικού Κοινοβουλίου, που αφορούσαν ενδεχόμενο μοίρασμα των Σκοπίων μεταξύ της Αλβανίας και της Βουλγαρίας.

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, οι λεγόμενοι “σλαβομακεδόνες” ή σκέτο “μακεδόνες” δεν είναι κάποια άγνωστη σλαβική φυλή που δεν έχει εθνική ταυτότητα. Είναι Βούλγαροι και τα λεγόμενα “μακεδονικά” που μιλάνε είναι Βουλγάρικα. Οι ίδιοι το ξέρουν και για αυτό τουλάχιστον 90.000 Σκοπιανοί έχουν φροντίσει και έχουν αποκτήσει βουλγαρικά διαβατήρια.

Οι Αλβανοί αποτελούν το 30% του πληθυσμού των Σκοπίων, στα οποία υπάρχουν και μικρότεροι πληθυσμοί Σέρβων, Τσιγγάνων και ελάχιστοι που δηλώνουν Τούρκοι, ενώ κανείς δεν μιλάει και για την ελληνική μειονότητα στα Σκόπια που υπολογίζεται μεταξύ 100.000 και 200.000 ανθρώπων.

Ο Λαβρόφ, λοιπόν, βγήκε και είπε ότι ενδεχομένως Αλβανία και Βουλγαρία “μοιράσουν” το κρατίδιο, πάρει η κάθε χώρα τα εδάφη που κατοικούν πληθυσμοί της και… τελειώσει η ιστορία. (Πάλι μας έβγαλαν εμάς έξω από τη μοιρασιά, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).

Ο Ντανιέλ Μίτοφ, ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας, σε ανακοίνωση του με την οποία επιχειρεί να διαψεύσει τους Ρώσους αναφέρει ότι είναι πολύ γνωστές όλες οι προκλήσεις, με τις οποίες ήταν αντιμέτωπη η ΠΓΔΜ στην πορεία εδραίωσης και ενίσχυσης κρατικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας και προσθέτει ότι όλο αυτό τον καιρό, η Βουλγαρία ήταν η χώρα που παρείχε τη μεγαλύτερη στήριξη στην ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ και έγινε εγγυητής της εδαφικής της ακεραιότητας. Και αυτό -εξηγούμε- γιατί το “μακεδονικό πρόβλημα” μας το δημιούργησαν οι Βούλγαροι τέλη 19ου αρχές 20ου αιώνα και φυσικά οι Βούλγαροι έχουν κάθε λόγο να προστατεύουν το “συγγενικό” τους αλαζονικό κρατίδιο.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στις 20 Μαΐου στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, αναφερόμενος στα γεγονότα στα Σκόπια, εξέφρασε την άποψη, ότι είναι ενορχηστρωμένα από το εξωτερικό και ότι συνδέονται με την άρνηση του πρωθυπουργού της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Επισημαίνοντας την ανάγκη εξάλειψης της υποστήριξης πραξικοπημάτων, όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας και της Υεμένης, ο κ. Λαβρόφ τόνισε, ότι “κάτι παρόμοιο προσπαθούν να οργανώσουν και στη Μακεδονία, όπου μη εποικοδομητικά προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον αλβανικό παράγοντα”.

Ο κ. Λαβρόφ υποστήριξε ότι τα γεγονότα υποκινούνται από το εξωτερικό και πως προσπαθούν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση του Γκρουέφσκι, ότι δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της προς το λαό, αλλά πίσω από αυτό υπάρχει η επιθυμία επιρροής του, λόγω της άρνησης συμμετοχής στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και λόγω της υποστήριξης στον αγωγό “South Stream” και την προθυμία του να συνεργαστεί για την προώθηση άλλων επιλογών προμήθειας ενεργειακών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου “Τurkish Stream”.

Ο κ. Λαβρόφ χαρακτήρισε επίσης “πολύ λυπηρό και επικίνδυνο” το γεγονός ότι “σε αυτή την προσπάθεια χρησιμοποιούν τον αλβανικό παράγοντα”.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ακόμη ότι γίνεται τώρα λόγος για ανάγκη βαθύτερης ομοσπονδοποίησης της ΠΓΔΜ, ώστε να γίνει πιο ευέλικτη ομοσπονδία ή ίσως συνομοσπονδία και πρόσθεσε ότι “εκφράζονται ακόμη και ιδέες για τη διάσπασή της, με το ένα μέρος να πηγαίνει στην Αλβανία και το άλλο στη Βουλγαρία”.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, ο Βούλγαρος ομόλογός του αναφέρει ότι οι προσπάθειες αμφισβήτησης της ευρωπαϊκής τάξης στην περιοχή και της εδαφικής ακεραιότητας της ΠΓΔΜ είναι απαράδεκτες.

“Η σταθερότητα όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχει πρωταρχική σημασία για μας και οι προσπάθειες χωρών εκτός της περιοχής να την υπονομεύσουν με παρόμοιες προτάσεις πρέπει να σταματήσουν. Η Βουλγαρία θα συνεχίσει να είναι εγγυητής της ανεξαρτησίας της Μακεδονίας και της εδαφικής ακεραιότητας και αυτό δεν θα πρέπει να αμφισβητείται” σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Σχόλια για το θέμα συνεχίστηκαν και χθες στη Βουλγαρία, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων “Focus”.

O στρατιωτικός ιστορικός και καθηγητής στη Στρατιωτική Ακαδημία της Βουλγαρίας, Στάντσο Στάντσεφ σημείωσε ότι στη Βουλγαρία, σε επίσημο επίπεδο, ποτέ δεν είχε διατυπωθεί σχέδιο για τη διχοτόμηση της ΠΓΔΜ μεταξύ Βουλγαρίας και Αλβανίας.

“Δεν πρόκειται για βουλγαρική ιδέα, αλλά ιδέα του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι (πρώην πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ) σύμφωνα με τον οποίο με στόχο να σωθεί τουλάχιστον ένα τμήμα της χώρας, έπρεπε να διαιρεθεί σε αμφισβητούμενη και μη αμφισβητούμενη ζώνη” ανέφερε ο κ. Στάντσεφ.

Την άποψή ότι, αν η Βουλγαρία περιορίσει τις σχέσεις με την ΠΓΔΜ στο ελάχιστο, όχι μόνο δεν θα χάσει τίποτα, αλλά και θα απομακρύνει έναν ενοχλητικό παράγοντα, διατύπωσε ο πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Βουλγαρίας Τσαβντάρ Τσερβένκοφ, σύμφωνα με το “Focus”.

Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι είναι καλύτερα, η Βουλγαρία να κοιτάζει και να σχολιάζει όσο το δυνατόν λιγότερο το τι συμβαίνει στη γειτονική χώρα.

Το ασυνήθιστα μεγάλο ενδιαφέρον της Ρωσίας για τα γεγονότα στην ΠΓΔΜ “έρχεται να δείξει ότι το ‘χαρτί’ των Βαλκανίων δεν έχει ακόμη παιχτεί στο παρασκήνιο της διένεξης στην Ουκρανία” ανέφερε ο πρόεδρος του βουλγαρικού πρακτορείου ειδήσεων και ραδιοφωνικού σταθμού “Focus” Κράσιμιρ Ουζούνοφ, σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών.

Μέχρι τώρα, τα επιχειρήματα της προστασίας του φιλορωσικού πληθυσμού της Κριμαίας και της Ανατολικής Ουκρανίας συνήθως υποστηρίχθηκαν μόνο με επιχειρήματα και φωτογραφίες ερειπωμένων και κατεστραμμένων εκκλησιών του Κοσόβου και του εκδιωχθέντος σερβικού πληθυσμού από αυτήν την ιστορική περιοχή, τώρα η εθνοτική διαίρεση και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην ΠΓΔΜ, άρχισαν να εισέρχονται στη ρωσική πολιτική, πάρα πολύ. Αυτό σημαίνει, ότι δύσκολα θα υπάρξει μια πιο κατάλληλη αφορμή για την ενεργοποίηση της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, υποστήριξε ο κ. Ουζούνοφ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Λογαριασμοί ρεύματος: Φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Ζαχάροβα σε Μητσοτάκη: «Αξιολύπητο στην εθνική εορτή να υπενθυμίζουμε στην Αθήνα στοιχειώδη μαθήματα ιστορίας»

Επίθεση στη Μόσχα: Δύο 15χρονοι τιμήθηκαν από το σχολείο τους για τον ηρωισμό τους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr