Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το… ιππικό με “παπάκια” των Ταλιμπάν επιτίθεται (φωτο)

Το… ιππικό με “παπάκια” των Ταλιμπάν επιτίθεται (φωτο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αγριεύει ο ιερός πόλεμος (τζιχάντ) στο Αφγανιστάν, με την παγκόσμια ειδησεογραφία να μεταδίδει την “επιστροφή των Ταλιμπάν”.

Οι Ταλιμπάν σαφώς και δεν έφυγαν ποτέ. Ούτε το Αφγαντιστάν “καθάρισε” από τους τζιχαντιστές.

Ο πόλεμος στη χώρα μαίνεται ασταμάτητος, ίσως από πάντα.

Από τον 14ο αιώνα αρχίζει να οργανώνεται το Αφγανιστάν ως κράτος. Οι Αφγανοί κατάφεραν, ύστερα από πολλούς πολέμους, να επιβληθούν στις άλλες εθνότητες.

Τον 19ο αιώνα άρχισε ο πρώτος πόλεμος των Αφγανών με τους Βρετανούς. Αφού κατέλαβαν και το Πακιστάν, οι Βρετανοί άρχισαν να προχωρούν βορειότερα.

Το 1842 οι Αφγανοί κατάφεραν να εκδιώξουν τους Βρετανούς από τη χώρα τους, για να ακολουθήσει δεύτερος πόλεμος, το 1878-1880, κατά τον οποίο οι Βρετανοί πέτυχαν να θέσουν το Αφγανιστάν κάτω από τον έλεγχο του Άγγλου αντιβασιλέα των Ινδιών.

Στον τρίτο αγγλο-αφγανικό πόλεμο του 1919 οι Αφγανοί κατάφεραν τελικά να νικήσουν τους Άγγλους και να τους υποχρεώσουν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία τους.

Στην περίοδο του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου το Αφγανιστάν τήρησε απόλυτη ουδετερότητα απέναντι και στα δύο στρατόπεδα.

Το 1973 ανατράπηκε η μοναρχία και τη διακυβέρνηση ανάλαβε το καθεστώς Νταούντ, που ανατράπηκε, μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα, το 1978.

Την εξουσία ανάλαβε το καθεστώς Ταράκι, το οποίο τήρησε φιλοσοβιετική στάση.

Το 1980 ανατράπηκε και αυτό. Ακολούθησε η εγκατάσταση νέου φιλοσοβιετικού καθεστώτος και η κατάληψη της χώρας από στρατεύματα της ΕΣΣΔ.

Οι σοβιετικοί αποχωρούν το 1989 και ακολουθεί μια ακόμα περίοδος αστάθειας κατά την οποία αναδεικνύεται το ισλαμικό φονταμενταλιστικό κίνημα των Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν την Καμπούλ το 1996 και επιβάλουν ένα αυστηρό ισλαμικό καθεστώς.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 οι ΗΠΑ, η Βρετανία και συμμαχικές δυνάμεις αναλαμβάνουν στρατιωτική δράση και ανατρέπουν το καθεστώς των Ταλιμπάν.

taliban_papakia2 “Έφιπποι” σε “παπάκια” οι Ταλιμπάν έχουν ξεκινήσει επιθέσεις στις κυβερνητικές δυνάμεις. Παράλληλα σκοτώνουν και τους τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος. Πολλοί φοβούνται ότι οι Ταλιμπάν επιστρέφουν για να πάρουν πάλι το Αφγανιστάν στα χέρια τους.

Σήμερα το Αφγανιστάν έχει αφεθεί να κυβερνηθεί μόνο του. Όμως οι Ταλιμπάν έχουν πάλι ισχυροποιηθεί. Συνολικά υπολογίζονται σε 50.000 οι μαχητές Ταλιμπάν, ενώ έχουν εμφανιστεί και 3.000 περίπου που μάχονται για το Ισλαμικό Κράτος.

Τις τελευταίες ώρες οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι επιτέθηκαν σε 6 φυλάκια του στρατού στην περιοχή της Λάσκαρ Γκαχ (Lashkar Gah), σκότωσαν 32 κυβερνητικούς στρατιώτες και πήραν στα χέρια τους πολλά όπλα, πυρομαχικά και πολεμοφόδια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν: Η Χαμάς εξετάζει μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Αγωνία για τους σχεδόν 100 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους που κρατάνε τα τζιχάντια της Χαμάς

Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr