Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανατροπή στην Πορτογαλία: Έρχεται αριστερή κυβέρνηση!

Ανατροπή στην Πορτογαλία: Έρχεται αριστερή κυβέρνηση!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία οδηγεί τη χώρα στα πρόθυρα ανοιχτής πολιτικής κρίσης.

Τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης προτίθενται να ρίξουν την κυβέρνηση και να αναλάβουν την εξουσία, σύμφωμα με το DPA.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής το Σοσιαλιστικό Κόμμα αποφάσισε να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού Πάσους Κοέλιου στη Βουλή με την πρώτη ευκαιρία, όταν δηλαδή ξεκινήσει η νέα κοινοβουλευτική περίοδος.

Μόλις χθες ο πρόεδρος της χώρας Καβάκο Σίλβα ανέθεσε τελικώς στον Πάσους Κοέλιου την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μολονότι ο κυβερνητικός του συνασπισμός απώλεσε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Οι δε συνομιλίες μεταξύ του Portugal à Frente (Πορτογαλία Μπροστά) του Κοέλιου και του αντιπολιτευόμενου Partido Socialista (Σοσιαλιστικό Κόμμα) του Αντόνιο Κόστα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, δεν κατάφεραν να καρποφορήσουν.

Σε περίπτωση που το κυβερνητικό πρόγραμμα του πρωθυπουργού δεν εγκριθεί από την πλειοψηφία των βουλευτών, ο Κοέλιου θα πρέπει, βάσει συντάγματος, να παραιτηθεί.

Αυτό θεωρείται προς στιγμήν και το πιθανότερο σενάριο, δεδομένου ότι τα αριστερά κοινοβουλευτικά κόμματα -Σοσιαλιστές, Ενωτική Δημοκρατική Συμμαχία και Αριστερό Μπλοκ- διαθέτουν μαζί την πλειοψηφία των εδρών.

Και τα τρία κόμματα απορρίπτουν την σκληρή πολιτική των περικοπών, ωστόσο το PS εμφανίζεται αρκετά πιο μετριοπαθές σε σύγκριση με τα υπόλοιπα δυο κόμματα.

Παράλληλα και σε συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, την Παρασκευή το πρωί, ο επικεφαλής του PS Αντόνιο Κόστα έλαβε την εντολή να συνεχίσει τις συνομιλίες για το σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης. Θα ήταν η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Πορτογαλία μετά τη λεγόμενη «Επανάσταση των Γαρυφάλλων» το 1974.

Ο Κόστα κατηγόρησε τον πρόεδρο της χώρας ότι με την απόφασή του να αναθέσει στον Κοέλιου την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης προκάλεσε μια «ανώφελη πολιτική κρίση».

Η επιλογή ενός πρωθυπουργού που δεν διαθέτει πλειοψηφία στη Βουλή είναι μια «ακατανόητη» και «κακή» απόφαση, όπως είπε. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, καθυστερεί απλώς η ανάληψη της εξουσίας από μια κυβέρνηση που θα μπορούσε να επιφέρει τη σταθερότητα.

Σε Ομιλία του προς το Έθνος το βράδυ της Πέμπτης, ο Καβάκο Σίλβα, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους προτίμησε τελικώς τον «νικητή των εκλογών», καταδικάζοντας παράλληλα σε αυστηρό τόνο την αποτυχία των συνομιλιών για το σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού.

Ο πρόεδρος έκρινε πως η πρόταση για αριστερή λύση δεν ήταν βιώσιμη λόγω των μεγάλων διαφορών των τριών κομμάτων, αλλά και επειδή θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση η «ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπαλωμένος: Το ΝΑΤΟ πρέπει να επικεντρώνεται και στη νότια πτέρυγα της Συμμαχίας

Πορτογαλία: Διαδηλώσεις για τα ακριβά ενοίκια – Τι μέτρα αποφάσισε η κυβέρνηση

Η Ουκρανία θα πάρει λιγότερα Leopard 2 από τις δυτικές χώρες – Η Πολωνία στέλνει 30, πολλά σαράβαλα

Νέα «βόμβα» στο Παγκόσμιο Κύπελλο: Στα ημιτελικά το Μαρόκο – Απέκλεισε την Πορτογαλία

Παγκόσμιο Κύπελλο: «Πολυβόλο» η Πορτογαλία 6-1 την Ελβετία και χωρίς Ρονάλντο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr