Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γκαλεότι: Οι Τούρκοι κατέρριψαν το SU-24 για να προστατέψουν τους τζιχαντιστές

Γκαλεότι: Οι Τούρκοι κατέρριψαν το SU-24 για να προστατέψουν τους τζιχαντιστές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού SU-24 ήταν σχεδιασμένη επίθεση και παγίδα που στήθηκε από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, υποστηρίζει ο Μαρκ Γκαλεότι (Mark Galeotti), καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Sputnik.

“Αυτό που στην πραγματικότητα μοιάζει να είναι, όπως ισχυρίζονται πολλοί, είναι μια παγίδα και τίποτα άλλο”, δήλωσε ο Γκαλεότι.

“Καταρρίπτοντας το ρωσικό αεροπλάνο η Τουρκία είχε δύο πράγματα κατά νου. Πρώτον, η Άγκυρα θέλει να διεκδικήσει για τον εαυτό της ένα ρόλο ισχυρού περιφερειακού παίκτη, ειδικότερα εάν αναλογιστούμε την ενεργή συμμετοχή της Ρωσίας στη Συρία. Η τουρκική κυβέρνηση θεώρησε ότι καταρρίπτοντας το ρωσικό αεροπλάνο θα έκανε τη Ρωσία να την πάρει σοβαρά στο μέλλον”.

“Δεύτερον, η τουρκική κυβέρνηση ήθελε να προστατέψει τους συμμάχους της, τους οποίους η Ρωσία βομβαρδίζει στη Συρία”, είπε ο Γκαλεότι που είναι ειδικός σε θέματα ρωσοτουρκικών σχέσεων.

“Η Τουρκία σκοπεύει να προστατέψει το Ισλαμικό Κράτος, καθώς έχει απευθείας οικονομικά συμφέροντα που σχετίζονται με το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Διάφορες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα έσοδα από το λαθρεμπόριο πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος ανέρχονται σε 40 με 50 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα. Μια ημέρα πριν την κατάρριψη του ρωσικού SU-24, οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές είχαν καταστρέψει 1.000 περίπου βυτιοφόρα που μετέφεραν πετρέλαιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος”.

“Ενδιαφέρον έχει, εάν πάμε πίσω στο 2012, όταν η συριακή Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε ένα τουρκικό μαχητικό επειδή παραβίαζε συνεχώς τον συριακό εναέριο χώρο, ο Ερντογάν τότε ήταν έξαλλος, ισχυριζόμενος ότι η παραβίαση του εναέριου χώρου δεν συνιστά αιτία κατάρριψης αεροσκάφους”.

“Και τώρα βλέπουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά, σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Ακόμα κι εάν δεχθούμε ότι το ρωσικό αεροπλάνο παραβίασε για μερικά δευτερόλεπτα τον ρωσικό εναέριο χώρο, δεν ήταν λόγος για να το καταρρίψουν. Σίγουρα υπήρχαν και άλλες εναλλακτικές για να λυθεί το ζήτημα”.

Το ρωσικό βομβαρδιστικό SU-24 καταρρίφθηκε από δύο τουρκικά F-16 το πρωί της Τρίτης ενώ επιχειρούσε πάνω από τη Συρία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Γερμανία αντιτίθεται στη δήμευση περιουσιακών στοιχείων του Κρεμλίνου λόγω των φόβων για αγωγές

Οι Ρώσοι συνέλαβαν δύο ξένους ανταποκριτές για συνεργασία με την ομάδα του Ναβάλνι

Politico: Επτά μήνες μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν οι χιλιάδες μισθοφόροι της Wagner λογοδοτούν στο Κρεμλίνο

Η Λετονία φοβάται ρωσική επίθεση – Καλεί τους πολίτες να μετατρέψουν τα υπόγειά τους σε αντιαεροπορικά καταφύγια

Οι Ρώσοι βγάζουν στο σφυρί σπίτια Ουκρανών προσφύγων στα κατεχόμενα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr