Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρωθυπουργός Ιράκ: Tο πετρέλαιο των τζιχαντιστών διακινείται λαθραία μέσω Τουρκίας

Πρωθυπουργός Ιράκ: Tο πετρέλαιο των τζιχαντιστών διακινείται λαθραία μέσω Τουρκίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Λαθραία, μέσω της Τουρκίας, διακινείται το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου που εξορύσσει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στα εδάφη που ελέγχει στην ιρακινή και τη συριακή επικράτεια, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι.

Γιατί μπορεί η Άγκυρα να έχει διαψεύσει επανειλημμένα οποιαδήποτε εμπλοκή του τουρκικού κράτους στο λαθρεμπόριο καυσίμων από τα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, τονίζοντας πως έχει σημειώσει πρόοδο στην καταπολέμηση των δικτύων λαθρεμπόρων που δρουν στο τουρκικό έδαφος επί δεκαετίες, ωστόσο κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ο Αμπάντι «τόνισε τη σημασία που έχει να σταματήσει το λαθρεμπόριο πετρελαίου από τις τρομοκρατικές συμμορίες του Ντάες (σ.σ. αραβικό ακρώνυμο του ΙΚ), που γίνεται κατά το μεγαλύτερο μέρος μέσω Τουρκίας», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Ιρακινού σιίτη πρωθυπουργού.

Σημειώνεται ότι η κατηγορία από μέρους της Βαγδάτης καταγράφεται εν μέσω της αυξανόμενης έντασης ανάμεσα στην ιρακινή κυβέρνηση και την τουρκική, η οποία ανέπτυξε ένα βαριά οπλισμένο απόσπασμα των ενόπλων δυνάμεών της σε ένα στρατόπεδο στο βόρειο Ιράκ την περασμένη εβδομάδα.

Το Ιράκ θεωρεί την ανάπτυξη αυτής της δύναμης παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του κι απειλεί να παραπέμψει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εάν η Άγκυρα δεν αποσύρει το απόσπασμα των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας πλην των εκπαιδευτών.

Η δήλωση του Αμπάντι αντηχεί τις κατηγορίες που έγιναν πρόσφατα από τη Ρωσία, κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μέλη της οικογένειάς του έχουν ίδιον όφελος από το λαθρεμπόριο πετρελαίου που διαπράττεται από τα εδάφη των τζιχαντιστών μέσω της τουρκικής επικράτειας. Ο Ερντογάν διέψευσε πάντως κατηγορηματικά αυτές τις καταγγελίες, υποστηρίζοντας ότι εάν αποδειχθεί πως αληθεύουν θα παραιτηθεί.

Οι κατηγορίες της Μόσχας περί τουρκικού ρόλου στο λαθρεμπόριο καυσίμων των τζιχαντιστών ήλθαν στο προσκήνιο μετά την κατάρριψη ρωσικού βομβαρδιστικού από καταδιωκτικό της τουρκικής ΠΑ στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, το πιο σοβαρό επεισόδιο ανάμεσα στη Ρωσία και ένα κράτος-μέλος του NATO εδώ και μισό αιώνα.

Ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποβάθμισε τις ρωσικές κατηγορίες κι επισήμανε ότι η ποσότητα του πετρελαίου που εξορύσσει το Ισλαμικό Κράτος και διακινείται λαθραία στην Τουρκία δεν επαρκεί ώστε οποιοσδήποτε να έχει ιδιαίτερα κέρδη.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ λένε ότι τα αεροπορικά πλήγματα του συνασπισμού υπό αμερικανική ηγεσία έχουν καταστρέψει εκατοντάδες βυτιοφόρα φορτηγά που χρησιμοποιούσε το Ισλαμικό Κράτος για τη μεταφορά καυσίμων στερώντας από τους τζιχαντιστές μια πηγή εσόδων-κλειδί γι’ αυτούς.

Αεροσκάφη της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ στοχοθέτησαν επίσης το τελευταίο διάστημα πετρελαιοπηγές υπό τον έλεγχο από το Ισλαμικό Κράτος στην ανατολική Συρία, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας με στόχο να στραγγαλιστεί οικονομικά η οργάνωση των τζιχαντιστών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr