Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Reuters: Τύμπανα παγκοσμίου πολέμου ακούστηκαν από την Κίνα…

Reuters: Τύμπανα παγκοσμίου πολέμου ακούστηκαν από την Κίνα…
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η πρώτη προσγείωση κινεζικού αεροπλάνου σε τεχνητό νησί στην διαφιλονικούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, φέρνει τη απόλυτη σύγκρουση σε πλανητικό γεωπολιτικό επίπεδο, καθώς πρόκειται για περιοχή την οποία διεκδικούν επί ίσοις όροις, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ.

Η αυξημένη στρατιωτική παρουσία της Κίνας στην περιοχή θα οξύνει την αντιπαράθεση με τις δύο χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν την Νότια Θάλασσα για στρατιωτικές ασκήσεις.

Η Νότια Θάλασσα έχει κηρυχτεί ως ουδέτερη εδώ και δεκαετίες, παρόλα αυτά η Κίνα την διεκδικεί, με τους αναλυτές να φοβούνται πως αν λάβει τον έλεγχο της, δεν θα επιτρέψει την ελεύθερη πρόσβαση και διακίνηση που ισχύει αυτήν την στιγμή.

«Το πρωί της 10ης Δεκεμβρίου, δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 εισήλθαν χωρίς άδεια στον εναέριο χώρο των κινεζικών νήσων Νάνσα και των παρακείμενων χωρικών υδάτων», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Κίνας προ μηνός σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του, χρησιμοποιώντας το μανδαρίνικο όνομα των νησιών Σπάρτλι.

Η σημερινή εξέλιξη είναι το δεύτερο σοβαρότατο επεισόδιο μεταξύ των υπερδυνάμεων…

Το Πεκίνο διεκδικεί δικαιώματα κυριαρχίας σχεδόν στο σύνολο της Νότιας Σινικής Θάλασσας και διεξάγει μεγάλες επιχειρήσεις επιχωμάτωσης των νησιών, μετατρέποντας τους κοραλλιογενείς υφάλους σε λιμάνια, διαδρόμους προσγείωσης και διάφορες υποδομές.

Το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και η Ταϊβάν έχουν διεκδικήσεις σε ένα μέρος της περιοχής, στο επίκεντρο έντονων εδαφικών διενέξεων με την Κίνα.

Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον θεωρεί τις κινεζικές κατασκευές και αξιώσεις ως απειλή στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας, σε μία από τις πιο στρατηγικές θαλάσσιες διαδρομές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μουντιάλ 2026: Αυτοί είναι οι 12 όμιλοι που προέκυψαν από την κλήρωση

H FIFA απένειμε βραβείο Ειρήνης στον Ντόναλντ Τραμπ

Πρ. Παυλόπουλος: «Η Τουρκία θέλει να καταπιεί την Κύπρο» – Βλέψεις σε Αιγαίο και Θράκη

Οι Συμφωνίες του Αβραάμ στο νέο τοπίο: Πώς αλλάζει η Μέση Ανατολή μετά τη Γάζα

Ανατ. Μεσόγειος: Η αμερικανική μετατόπιση, η αδυναμία της ΕΕ και η άνοδος των περιφερειακών ανταγωνισμών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr