Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο υπ. Άμυνας του Ισραήλ τα “χώνει” στην Τουρκία για το Ισλαμικό Κράτος

Ο υπ. Άμυνας του Ισραήλ τα “χώνει” στην Τουρκία για το Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν ρίχνει κεραυνούς στην Τουρκία, λέγοντας ότι η Άγκυρα έχει να δώσει πολλές απαντήσεις για τη σχέση της με το Ισλαμικό Κράτος.

«Η Τουρκία έπαιξε στη Συρία, σε πολλές περιπτώσεις, πολύ αρνητικό ρόλο», λέει ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ και συνεχίζει:

“Αγόραζε πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος – ουσιαστικά χρηματοδοτώντας το. Επέτρεπε την είσοδο τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ από την Ευρώπη, την Αυστραλία, τον Καναδά που μετά επέστρεφαν. Οι προσφυγικές ροές θα μπορούσαν να σταματήσουν, ξέρετε. Αρκεί να κλείσουν τα τουρκοσυριακά σύνορα ή να μην επιτρέπεται σε άτομα από τη Βόρεια Αφρική να φθάνουν εύκολα στην Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη. Αυτό θα έπρεπε να απασχολήσει το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τις ΗΠΑ.

»Αν η Ευρώπη πλημμυρίσει με ακραίους ισλαμιστές, θα έχουμε πρόβλημα. Η Τουρκία έχει να δώσει πολλές απαντήσεις».

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ επιβεβαιώνει και την πάγια θέση του TRIBUNE, για υποστήριξη του κουρδικού αγώνα. Μιλώντας στο ΒΗΜΑ απάντησε σχετικά:

«Η προσπάθεια επανένωσης της Συρίας δεν θα έχει αποτέλεσμα. Ας αναζητήσουμε άλλες ιδέες. Ένα κρατίδιο για τους Αλεβίτες στα παράλια. Ένα αυτόνομο κουρδικό κρατίδιο στον Βορρά, καθώς η ανεξαρτησία είναι δύσκολη εξαιτίας των τουρκικών ανησυχιών. Θα μπορούσε να υπάρξει ένας θύλακας για τους Δρούζους.

»Το πρόβλημα όμως είναι οι σουνίτες. Καθώς η Δύση αποφάσισε να μην τους στηρίξει, το κενό καλύπτεται από το Ισλαμικό Κράτος. Και φανταστείτε ότι οι Σύροι δεν είναι εξτρεμιστές. Οι σουνίτες θα έπρεπε να στηριχθούν με χρήματα, όπλα και ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές.

»Δείτε τι συνέβη με τους Κούρδους. Όταν στηρίχθηκαν από τη Δύση, νίκησαν το Ισλαμικό Κράτος. Δεν χρειάζεται να στείλει η Δύση στρατεύματα. Υπάρχουν τοπικά στρατεύματα!».

Αναφερόμενος στη συμμαχία Ελλάδας – Ισραήλ, ο Μοσέ Γιαλόν είπε:

«Μοιραζόμαστε κοινά συμφέροντα και κοινές αξίες. Είμαστε δύο δημοκρατικά κράτη. Αυτό δεν είναι κάτι συνηθισμένο στη Μέση Ανατολή. Αν έρθουμε σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, εμείς, δηλαδή η Δύση, αντιμετωπίζουμε την τελευταία πενταετία έναν “γεωπολιτικό σεισμό” στην περιοχή. Η ανθρωπιστική κρίση και τα κύματα προσφύγων προς την Ευρώπη είναι κομμάτι αυτού. Οι εξελίξεις αυτές καθοδηγούν τη συνεργασία μας. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοούμε από κοινού τι συμβαίνει. Χωρίς κατάλληλη διάγνωση, δεν υπάρχει σωστή πρόγνωση».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ισραήλ: Έπληξε 40 στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο με αεροσκάφη και πυροβολικό

Οι Κούρδοι επισκευάζουν τα μεσαιωνικά τείχη της Ράκα στη Συρία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr