Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λουκέτο στη φυλακή του Γκουαντάναμο βάζει ο Ομπάμα

Λουκέτο στη φυλακή του Γκουαντάναμο  βάζει ο Ομπάμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μία από τις βασικότερες υποσχέσεις του προέδρου Ομπάμα από όταν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, ήταν το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο που έγινε σύμβολο της αμερικανικής καταστολής, μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Το σχέδιο του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο, το οποίο θα παρουσιαστεί από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, κατονομάζει 13 φυλακές εντός του αμερικανικού εδάφους οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία των κρατουμένων που θα μεταφερθούν από την Κούβα, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Το κόστος του κλεισίματος της φυλακής στην αμερικανική βάση της Κούβας και της μεταγωγής των κρατουμένων εκτιμάται ότι μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 290-475 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, το ετήσιο κόστος για τη φιλοξενία των κρατουμένων σε αμερικανικές φυλακές ενδέχεται να είναι μικρότερο κατά 65-85 εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το κόστος της παραμονής τους στο Γκουαντάναμο, κάτι που σημαίνει ότι το αμερικανικό δημόσιο μπορεί να κάνει απόσβεση μέσα σε 3-5 χρόνια.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν ότι η Ουάσινγκτον αναμένει ότι εντός των επόμενων μηνών θα μεταφερθούν από το Γκουαντάναμο σε άλλες χώρες περίπου 35 κρατούμενοι, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι το τέλους του έτους θα παραμένουν λιγότεροι από 60 άνθρωποι στη φυλακή αυτή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος Ομπάμα πιστεύει ότι μπορούν να κρατηθούν με ασφάλεια στο αμερικανικό έδαφος οι υπόλοιποι 30-60 κρατούμενοι.

Η κυβέρνηση ελπίζει να συνεργαστεί με το Κογκρέσο ώστε να τροποποιηθεί η νομοθεσία για να επιτραπεί η μεταγωγή των κρατουμένων στις ΗΠΑ, όμως ο χρόνος είναι καθοριστικής σημασίας, πρόσθεσαν οι πηγές αυτές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Άντονι Μπλίνκεν για 25η Μαρτίου: «Ως γενέτειρα της δημοκρατίας, η Ελλάδα λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για τις αρχές που αγαπάμε»

Κάμαλα Χάρις: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από το μακελειό στη Μόσχα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr