Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εκπρόσωπος YPG: “Τούρκοι και ISIS θέλουν την Τελ Αμπιάντ για το λαθρεμπόριο πετρελαίου”

Εκπρόσωπος YPG: “Τούρκοι και ISIS θέλουν την Τελ Αμπιάντ για το λαθρεμπόριο πετρελαίου”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Περισσότεροι από 290 τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σκοτώθηκαν στην επίθεση που εξαπέλυσαν μέσα από το έδαφος της Τουρκίας το περασμένο Σάββατο στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους Τελ Αμπιάντ, πάνω στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας.

Ο εκπρόσωπος του κουρδικού σοσιαλιστικού στρατού YPG, Ρεντούρ Χαλίλ, σε δηλώσεις του την Πέμπτη ανέφερε ότι η εν λόγω επίθεση ήταν η πιο σκληρή και θανατηφόρα που εξαπέλυσε τον τελευταίο καιρό το Ισλαμικό Κράτος ενάντια στους Κούρδους.

Το YPG έχασε 43 αντάρτες στη μάχη. Επίσης, 23 άμαχοι εκτελέστηκαν από τους τζιχαντιστές στο περιθώριο της 16ωρης μάχης, όταν εισήλθαν στα προάστια της πόλης επιτιθέμενοι μέσα από την Τουρκία.

“Η τρομοκρατική οργάνωση προσπάθησε να πάρει την Τελ Αμπιάντ εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης στα τουρκικά σύνορα”, είπε ο Χαλίλ μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος Κούρδος αξιωματούχος επανέλαβε ότι η επίθεση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος είχε την υποστήριξη της Τουρκίας.

“Η Τουρκία επιτρέπει στους τρομοκράτες από το Ισλαμικό Κράτος να κινούνται ελεύθερα κατά μήκος των συνόρων ώστε να επιτίθενται στις κουρδικές θέσεις”, είπε ο εκπρόσωπος του YPG.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος να καταλάβει το συνοριακό πέρασμα της Τελ Αμπιάντ ώστε να ανοίξει ξανά η “πύλη” του λαθρεμπορίου πετρελαίου που κάνουν οι τρομοκράτες με τους Τούρκους.

“Πριν οι κουρδικές δυνάμεις του YPG απελευθερώσουν την Τελ Αμπιάντ από το Ισλαμικό Κράτος, η τρομοκρατική οργάνωση εξήγαγε μέσω της πόλης πετρέλαιο με βυτιοφόρα που πέρναγαν από τη Συρία στην Τουρκία. Τώρα το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να καταλάβει ξανά το συνοριακό πέρασμα σε συνεργασία με την Τουρκία”, είπε ο Χαλίλ.

“Δεν θα επιτρέψουμε στο Ισλαμικό Κράτος να καταλάβει ξανά αυτή την πόλη και μας είναι αδιάφορο πόση υποστήριξη λαμβάνει από την σύμμαχό του Τουρκία”, κατέληξε ο ίδιος.

Η Τελ Αμπιάντ είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας.

Η μισή πόλη ανήκει στη Συρία και η άλλη μισή στην Τουρκία. Η πόλη από την πλευρά της Τουρκίας ονομάζεται Ακτσάκαλε. Το κουρδικό όνομα της πόλης είναι Τζίρε Σίπι.

Η Τελ Αμπιάντ καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος στις 30 Ιουνίου του 2014 και για όσο καιρό ήταν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών λειτούργησε ως συνοριακή «πύλη» μεταξύ Ισλαμικού Κράτους και Τουρκίας για το λαθρεμπόριο των τζιχαντιστών αλλά και για την είσοδο ξένων εθελοντών στο Ισλαμικό Κράτος μέσω Τουρκίας.

Η πόλη απελευθερώθηκε από το Ισλαμικό Κράτος στα μέσα Ιουνίου του 2015 και πέρασε στον έλεγχο των Κούρδων του YPG/YPJ.

Δείτε τις δηλώσεις του εκπροσώπου του YPG με αγγλικούς υπότιτλους:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αλλάζει ο αρμόδιος υφυπουργός του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά – Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι;

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr