Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τράμπ: Όσοι ασπάζονται το Ισλάμ μισούν τους Αμερικάνους

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής από τους συνυποψηφίους του βρέθηκε για ακόμη μια φορά, ο Ντόναλντ Τραμπ υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, μετά τις δηλώσεις του για το μίσος των μουσουλμάνων κατά των ΗΠΑ. Ωστόσο, η χθεσινή τηλεμαχία πραγματοποιήθηκε χωρίς τις προσωπικές επιθέσεις, που χαρακτήρισαν τις προηγούμενες τηλεοπτικές αναμετρήσεις.

Ο 69χρόνος Τραμπ προηγείται σταθερά σε αριθμό εκλεκτόρων και θα εδραιώσει ακόμη περισσότερο τη διαφορά του, στην περίπτωση που κερδίσει τους προκριματικούς κύκλους που θα διεξαχθούν στη Φλόριντα και στο Οχάιο, την Τρίτη, ενώ υπεραμύνθηκε των θέσεών του σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις, αναφορικά με την άποψη του ότι όσοι ακολουθούν το Ισλάμ “μισούν τους Αμερικανούς. Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα μίσους. Υπάρχει απύθμενο μίσος,” τόνισε ο Τραμπ.

Ωστόσο, οι συνυποψήφιοί του, ο Γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο από τη Φλόριντα, Γερουσιαστής Τεντ Κρουζ από το Τέξας, αλλά και ο κυβερνήτης του Οχάιο, Τζον Κέισικ τόνισαν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διατηρήσουν καλές σχέσεις με τις μουσουλμανικές χώρες στη Μέση Ανατολή, προκειμένου αυτές να βοηθήσουν στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. “Πρέπει να συνεργαστούμε με τους μουσουλμάνους, παρά το γεγονός ότι το Ισλαμ αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση στο εσωτερικό του,” τόνισε ο Ρούμπιο. Ο Κέισικ, που ενδιαφέρεται άμεσα να κερδίσει στην πολιτεία του Οχάιο, την Τρίτη, προκειμένου να διατηρήσει ενεργή την υποψηφιότητά του για το προεδρικό χρίσμα, δήλωσε ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο, είναι σημαντικοί. “Είναι γεγονός ότι για να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος, πρέπει να είμαστε σύμμαχοι με αυτές τις χώρες,” τόνισε ο Κέισικ αναφερόμενος στη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ δήλωσε ότι σκέφτεται την ανάπτυξη χερσαίας στρατιωτικής δύναμης 40.000 αντρών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, προκειμένου να νικήσει το Ισλαμικό Κράτος, τονίζοντας ότι η αποστολή αυτή, θα τελειώσει σε σύντομο χρόνο, προκειμένου οι στρατιώτες να επιστρέψουν πίσω και να επικεντρωθούν στην ανασυγκρότηση των ΗΠΑ.
Η χθεσινή τηλεμαχία που οργανώθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο για την πορεία της προεκλογικής εξαιτίας των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, λίγες ημέρες πριν τις αναμετρήσεις στη Φλόριντα και το Οχάιο. Το ενδεχόμενο προεκλογικής επικράτησης του Τραμπ στις δύο αυτές πολιτείες εκτιμάται ότι θα εκτοξεύσει την πολιτική δυναμική του, κερδίζοντας μαζικά εκλέκτορες, παρά την εντατικοποίηση της κριτικής που δέχεται από τη βάση εξουσίας του κόμματος, που αρνείται να αποδεχτεί την ιδέα της τελικής επικράτησής του, για το προεδρικό χρίσμα. Η ηγεσία του Ρεπομπλικανικού Κόμματος, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με το γεγονός ότι ο νικητής του προκριματικού κύκλου στη Φλόριντα ή στο Οχάιο κερδίζει μαζικά όλους τους εκλέκτορες της πολιτείας.

Μέχρι στιγμής, προκριματικοί εκλογικοί κύκλοι έχουν πραγματοποιηθεί σε 25 πολιτείες και το Πουέρτο Ρίκο, με τον Τραμπ να συγκεντρώνει την ουσιαστική πλειοψηφία των εκλεκτόρων, εξασφαλίζοντας 458 εκλέκτορες, ενώ ακολουθεί ο Κρουζ με 359, ο Ρούμπιο με 151 και ο Κέισικ με 54 εκλέκτορες, σύμφωνα με στοιχεία του Associated Press. Η τελική εκλογή για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων απαιτεί 1.237 εκλέκτορες.

Ο Τραμπ προσπάθησε χθες να εμφανιστεί περισσότερο “προεδρικός” αλλάζοντας τον τόνο της φωνής του, αλλά και το νόημα των παρεμβάσεών του, καθώς στις προηγούμενες τηλεμαχίες είχε δεχτεί κριτική για τις χυδαίες εκφράσεις του. “ Θα πω μόνο ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια. Θα βρούμε λύσεις και απαντήσεις σε προβλήματα, ενώ μέχρι στιγμής, δε μπορώ να πιστέψω πόσο πολιτισμένοι είμαστε σήμερα εδώ,” τόνισε ο Τραμπ περιγράφοντας τον τόνο της χθεσινής συζήτησης. Η χθεσινή δίωρη τηλεμαχία κάλυψε μια σειρά σοβαρών προκλήσεων, από την παράνομη μετανάστευση, την αναδιαμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, μέχρι τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά το επίπεδο της συζήτησης σε σύγκριση με τις προηγούμενες τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις.

Για το ζήτημα των εισαγωγών προς την αγορά των ΗΠΑ, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα επιβάλει ειδικούς δασμούς 45% στις εισαγωγές ορισμένων χωρών, όπως η Κίνα, τονίζοντας ότι ο στόχος μιας τέτοιας κίνησης είναι η ενθάρρυνση της παραγωγής προϊόντων σε αμερικανικό έδαφος. “Οι άνθρωποι θ’ αγοράζουν δικά μας προϊόντα. Θα χτίζουμε τα εργοστάσια μας εδώ και θα παράγουμε τα δικά μας προϊόντα,” τόνισε.

Ωστόσο, ο Κρουζ που θεωρείται ο βασικός εσωκομματικός αντίπαλος του Τραμπ που προσπαθεί να συγκεντρώσει γύρω του, τους ψηφοφόρους που τον αντιπαθούν, εξήγησε ότι το σχέδιο επιβολής δασμών του Νεοϋορκέζου δισεκατομμυριούχου θα επιφέρει αύξηση των τιμών για τους Αμερικανούς καταναλωτές, καθώς η χώρα εξαγωγής του προϊόντος στο οποίο επιβάλλονται υψηλοί δασμοί θ’ αυξήσει την τιμή του. “Ο δασμός είναι ένας νέος φόρος για τον αμερικανικό λαό,” τόνισε ο Κρουζ.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα “παγώσει” για ένα ή δύο χρόνια το πρόγραμμα χορήγησης της ομοσπονδιακής βίζας (H1B) προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των ξένων εργατών που εισέρχονται στις ΗΠΑ, ενώ παραδέχεται ότι εκμεταλλεύεται το πρόγραμμα αυτό “εισάγοντας” ξένους εργαζόμενους που δουλεύουν στα θέρετρα αναψυχής που διαχειρίζεται ο ίδιος. Παράλληλα δήλωσε ότι θα παγώσει και τη χορήγηση της “πράσινης κάρτας” που δίνει δικαίωμα μόνιμης διαμονής σε αυτούς τους εργαζόμενους.

Ο Κέισικ από την πλευρά του, έδωσε έμφαση στην ανάγκη ελέγχου της νότιας συνοριακής γραμμής με το Μεξικό, προκειμένου να περιοριστεί η παράνομη μετανάστευση. Υποσχέθηκε ότι θα προσφέρει μία δυνατότητα νομικής διευθέτησης της παραμονής των 11 εκατ μεταναστών που ζουν παράνομα στις ΗΠΑ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει χορήγηση υπηκοότητας. “Δε μπορούμε να έχουμε ανθρώπους που απλά μπαίνουν στη χώρα,” τόνισε ο Κέισικ.

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, ενίσχυσε την πολιτική δυναμική της χθες, μετά την εξαγγελία του συνυποψηφίου του στα πρώτα στάδια του προεκλογικού αγώνα Μπεν Καρσον ότι τελικά θα τον στηρίξει. Ο Κάρσον έχει επιρροή στους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Ο Τραμπ δήλωσε ότι ο Κάρσον, ένας συνταξιούχος νευροχειρουργός, αποχώρησε από την προεκλογική εκστρατεία των Ρεπουμπλικάνων στις 4 Μαρτίου, μετά την αποτυχία ν’ αποκτήσει την κατάλληλη πολιτική δυναμική, ώστε να συνεχίσει. Η ανακοίνωση της υποστήριξης του Κάρσον έγινε στη διάρκεια εκδήλωσης στη Φλόριντα. Η υποστήριξη του Κάρσον εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τον Τραμπ να κερδίσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων που αμφιβάλλουν για την αλήθεια των προθέσεων και των εξαγγελιών του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Θεοκράτες «κότες» του Ιράν: Ο υπ. Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Μέση Ανατολή: Η Κίνα στο πλευρό του Ιράν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr