Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έρευνα σοκ: “Φωλιά” τζιχαντιστών οι ευρωπαϊκές φυλακές

Έρευνα σοκ: “Φωλιά” τζιχαντιστών οι ευρωπαϊκές φυλακές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Έρευνα του Διεθνούς Κέντρου για τη μελέτη ριζοσπαστικοποίησης, θεμάτων τρομοκρατίας και εξτρεμισμού (ονομάζεται ICSR και πρόκειται για παγκόσμιο δίκτυο που συγκεντρώνει διαφορετικές απόψεις και εμπειρίες) ρίχνει φως στη λειτουργία ενός κλάδου που έχει αναπτυχθεί από τον Isis, επιφορτισμένο με την πρόσληψη μαχητών-τρομοκρατών στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι Ευρωπαϊκές φυλακές έχουν γίνει ένα γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη των δικτύων του τζιχάντ και το «μυστικοπαθές» ευρωπαϊκό παρακλάδι του Χαλιφάτου περιγράφεται πια, ως κρίσιμο γρανάζι του παγκόσμιου δικτύου τρομοκρατίας του Isis.

Ο Ιsis προορίζει για τζιχαντιστές, άτομα που προέρχονται κυρίως από τις ευρωπαϊκές φυλακές, σύμφωνα με τη βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 11 Οκτωβρίου. Η τρομοκρατική οργάνωση δείχνει μάλιστα προτίμηση, σε εγκληματίες που γνωρίζουν από όπλα και διατηρούν δεσμούς με κυκλώματα του υποκόσμου.

Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο για τη Μελέτη της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού (ICSR), η εμφάνιση της ομάδος Ισλαμικό Χαλιφάτο (ΕΙ) παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα τάση ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας.

Εξτρεμιστές-δολοφόνους που προέρχονται παράλληλα από μεγάλα «γκέτο» της Ευρώπης

Ο τρομοκρατικός όμιλος του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου, δημιουργεί εξτρεμιστές-δολοφόνους που προέρχονται παράλληλα από μεγάλα «γκέτο» της Ευρώπης, όπου μπορούν να βρουν έμπειρους υποψηφίους που έχουν ήδη πλούσιο ποινικό παρελθόν.

Ερευνητές της έκθεσης ασφάλειας στο King College του Λονδίνου, εξηγούν ότι ιδίως οι φυλακές προσφέρουν μια δεξαμενή «απογοητευμένων και οργισμένων νέων ανδρών» που είναι «έτοιμοι προς χρήση» λόγω απελπισίας.

Οι υπεύθυνοι της συγκεκριμένης υπηρεσίας του Isis, για την πρόσληψη, την κατάρτιση και την ανάπτυξη μαχητών στο εξωτερικό «επιλέγονται από την εθνικότητα και ομαδοποιούνται ανά γλώσσα σε μικρές, διακριτές μονάδες».

«Βλέπουμε τη ριζοσπαστικοποίηση να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς στις φυλακές. Αφού κάποιος φυλακίστηκε για βίαια εγκλήματα γίνεται άλλωστε πιο εύκολη η μετάβαση του στον βίαιο εξτρεμισμό» δήλωσε ο Peter Neumann, διευθυντής της ερευνητικής μονάδος.

Ο Isis διατηρεί άλλωστε, πολλούς από τους πράκτορες του σε «υπόγεια» οργανωτικά σχήματα στην Ευρώπη, που ενεργούν ως κόμβοι και μπορούν εξ αποστάσεως να ενεργοποιήσουν τρομοκράτες με δεσμούς σε ριζοσπαστικές ομάδες και πρώην μέλη συμμοριών.

Για τη μελέτη αυτή, η έκθεση εξέτασε τα προφίλ 79 τζιχαντιστών που ταξίδεψαν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν ή έχουν εμπλακεί σε τρομοκρατικές ενέργειες στην Ευρώπη και κατάγονται από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία.

Ανάμεσα σε αυτούς που μελετήθηκαν το 57% δαπάνησε χρόνο στη φυλακή πριν από την ριζοσπαστικοποίηση τους και τουλάχιστον 27% εξ αυτών που συνελήφθησαν, είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί στη διάρκεια του χρόνου τους πίσω από τα κάγκελα.

Οι περισσότεροι από αυτούς έβλεπαν το τζιχάντ ως λύτρωση περιγράφει η μελέτη και προστίθεται πως 5000 Δυτικοευρωπαίοι έχουν ενταχθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, στις οργανώσεις του τζιχάντ όπως η Αλ-Nosra Front ή ο Isis.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Χανίγιε: Η Χαμάς εξετάζει την πρόταση εκεχειρίας με «θετικό πνεύμα»

200 οικογένειες μελών του Ισλαμικού Κράτους επέστρεψαν από τη Συρία στο Ιράκ

Μπλίνκεν σε Χαμάς: «Όχι άλλες δικαιολογίες» – Αποδεχθείτε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Μπλίνκεν: Η Χαμάς εξετάζει μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr