Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μακρόν: Ο Τραμπ θα διατηρήσει στενούς δεσμούς με την Ε.Ε.

Μακρόν: Ο Τραμπ θα διατηρήσει στενούς δεσμούς με την Ε.Ε.
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο υποψήφιος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι ΗΠΑ με πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ θα διατηρήσουν στενούς δεσμούς με την ΕΕ, τόνισε όμως ότι η Ευρώπη θα αντιδράσει αν ο εκλεγμένος πρόεδρος αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ.

Ο Τραμπ έχει ζητήσει τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την αμερικανική προεδρία προκάλεσε ανησυχία στους συμμάχους των Αμερικανών και ειδικά στην ανατολική Ευρώπη λέγοντας ότι θα εξέταζε τη συνεισφορά μίας χώρας μέλους στη Συμμαχία προτού εγκρίνει την αμερικανική βοήθεια.

“Θέλω τουλάχιστον να δώσω στον νέο πρόεδρο μία ευκαιρία”

“Θέλω τουλάχιστον να δώσω στον νέο πρόεδρο μία ευκαιρία, αλλά οι ενδείξεις από τον Τραμπ μέχρι σήμερα παραπέμπουν σε άλλη κατεύθυνση. Δεν αποκλείει την αποξήλωση του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Μακρόν στον γερμανικό όμιλο εφημερίδων Funke Mediengruppe.

“Είμαι πεπεισμένος ότι είναι προς το συμφέρον της Αμερικής να συνεργαστεί με την ΕΕ.΄Εχουμε κοινές αξίες και παρεμφερώς δομημένες οικονομίες. Αμφιβάλλω ότι ο Τραμπ θα υπερασπιστεί τα αμερικανικά συμφέροντα χωρίς να συνεργαστεί με την ΕΕ ή να διαπραγματευτεί για την κλιματική αλλαγή”, είπε ο Μακρόν.

Ερωτηθείς για τα σχόλια του Τραμπ σχετικά με το ΝΑΤΟ, ο γάλλος πολιτικός απάντησε: “Θα αντιδρούσαμε αν έφθανε εκεί (στην αποδυνάμωση της Συμμαχίας). Αλλά προειδοποιώ κατά της κατασκευής πρόωρων σεναρίων”, απάντησε χωρίς να επεκταθεί.

Ο προταθείς από τον Τραμπ για το υπουργείο Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, χαρακτήρισε χθες Τετάρτη κατά την ακρόαση της Γερουσίας για την έγκριση της υποψηφιότητάς του “απαραβίαστο” το Άρθρο 5 της Καταστατικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ (σ.τ.σ: όπου ρητά αναφέρεται η δέσμευση των κρατών μελών της Συμμαχίας να θεωρήσουν οποιαδήποτε «ένοπλη επίθεση» προς σύμμαχο κράτος επίθεση εναντίον όλων των μελών του και να δράσουν αναλόγως).

Ο ίδιος είπε επίσης ότι τίθεται υπέρ της επέκτασης των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, αν δεν υπάρξει πρόοδος στην εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία, όπου οι δυνάμεις του Κιέβου μάχονται εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών. Οι συμφωνίες αυτές έχουν μείνει στα χαρτιά.

“Είμαι υπέρ της επίλυσης της ουκρανικής σύγκρουσης μέσω των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ. Αν δεν υπάρξει πρόοδος, θα είχε νόημα να επεκτείνουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ταυτόχρονα έχουμε ανάγκη να συνεχίσουμε και να απαιτήσουμε συνομιλίες με τη Μόσχα”.

Οι δημοσκοπήσεις στη Γαλλία δείχνουν ότι ο Μακρόν, ο οποίος κατεβαίνει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου-Μαϊου, πλησιάζει τους δύο υποψήφιους που προηγούνται, τον υποψήφιο της δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν και την υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Αμφότεροι οι Φιγιόν και Λεπέν τάσσονται υπερ της ενίσχυσης των δεσμών Γαλλίας-Ρωσίας και έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ασκήσουν πιέσεις για την άρση των κυρώσεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Θεοκράτες «κότες» του Ιράν: Ο υπ. Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr