Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας το διάταγμα που αθωώνει τους διεφθαρμένους πολιτικούς

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας το διάταγμα που αθωώνει τους διεφθαρμένους πολιτικούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διαφθορά, Ρουμανία,

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας θα ανακοινώσει στις 7 Φεβρουαρίου πότε θα αρχίσει η εξέταση των προσφυγών κατά αμφιλεγόμενου κυβερνητικού διατάγματος για υποθέσεις διαφθοράς, δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Βαλέρ Ντορμεάνου.

«Μόλις πάρουμε όλες τις γνώμες, όλα τα επιχειρήματα, στις 7 Φεβρουαρίου θα αποφασίσουμε πότε θα αρχίσουν οι συζητήσεις», είπε ο κ. Ντορμεάνου στους δημοσιογράφους.

«Εμείς (οι εννέα δικαστές του δικαστηρίου) θα σεβαστούμε το Σύνταγμα, τους νόμους, τους εσωτερικούς κανόνες μας και τη συνείδησή μας», είπε.

Νωρίτερα ο Ρουμάνος συνήγορος του πολίτη Βίκτορ Τσιορμπέα ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον του αμφιλεγόμενου κυβερνητικού διατάγματος έπειτα από σχετικό αίτημα του γενικού εισαγγελέα της Ρουμανίας.

Η κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών – Φιλελεύθερων ενέκρινε το βράδυ της Τρίτης έκτακτο διάταγμα το οποίο αποποινικοποιεί ορισμένα εγκλήματα διαφθοράς, προκαλώντας την οργή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι κατέβηκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα, καθώς και επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αποφάσισα να προσφύγω στο Συνταγματικό Δικαστήριο για διαδικαστικούς λόγους και επίσης λόγω ανακριβειών» στις προτεινόμενες τροπολογίες, δήλωσε ο κ. Τσιορμπέα.

Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση και μη κυβερνητικές οργανώσεις είχαν καλέσει τις τελευταίες ημέρες τον συνήγορο του πολίτη να ασκήσει το δικαίωμά του να προσφύγει στο δικαστήριο πριν από τις 10 Φεβρουαρίου, οπότε αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το διάταγμα.

Διορισμένος στη θέση αυτή το 2014 από τους Σοσιαλδημοκράτες, ο κ. Τσιορμπέα είχε δηλώσει αρχικά ότι δεν διαθέτει τα νομικά εργαλεία για να το κάνει, αλλά στη συνέχεια άλλαξε γνώμη.

Ο προερχόμενος από την Κεντροδεξιά πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις και το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο έχουν καταθέσει επίσης προσφυγές κατά του διατάγματος στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τους επικριτές του, το διάταγμα αυτό θα επέτρεπε στους πολιτικούς να αποφύγουν ποινικές διώξεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ισπανία: Τα αμαρτωλά «Καθαρά Χέρια» που κατηγορούν τη σύζυγο του Σάντσεθ

Ισπανία: Ο Σάντσεθ σκέφτεται να παραιτηθεί – Ποιος είναι ο λόγος

Ρωσία: Συνελήφθη ο υφυπουργός Άμυνας Τιμούρ Ιβανόφ για διαφθορά

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Το βράδυ της 10/2 οι Ρώσοι βομβάρδισαν την Οδησσό, η Ρουμανία τέθηκε σε συναγερμό και ΤΟΥΡΚΙΚΑ F-16 σηκώθηκαν να φυλάξουν τους Ρουμάνους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr