Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

DW: Μετ΄ εμποδίων η σύνοδος των G7 στην Ταορμίνα

DW: Μετ΄ εμποδίων η σύνοδος των G7 στην Ταορμίνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Προσφυγικό, διεθνές εμπόριο και κλίμα είναι μερικά μόνο ζητήματα που είναι ικανά να «τορπιλίσουν» τη σύνοδο των G7 στην Ταορμίνα. Ακόμα και ένας συμβιβασμός θα αποτελούσε επιτυχία, μεταδίδει η DW από την Ταορμίνα.

«Είναι η δυσκολότερη σύνοδος των G7 εδώ και χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ στην Ταορμίνα της Σικελίας όπου σήμερα και αύριο συναντώνται οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου.

Ο πολωνός πολιτικός δεν αισιοδοξεί για την έκβαση της συνόδου, η οποία διεξάγεται εν μέσω διεθνών κρίσεων, όπως ο πόλεμος στη Συρία, οι συνεχιζόμενες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας και η αβέβαιη κατάσταση στην Ουκρανία: Αν οι G7 δεν καταφέρουν να συντονιστούν τότε ενδέχεται η κατάσταση διεθνώς να βρεθεί εκτός ελέγχου, δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η απαισιοδοξία του Ντ. Τουσκ, αλλά και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ οφείλεται εν πολλοίς στην χθεσινή πρώτη επαφή που είχαν με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλτ Τραμπ στις Βρυξέλλες.

Ο Ντ. Τουσκ παραδέχεται ότι ΗΠΑ και ΕΕ έχουν διαφορετικές θέσεις σε ζητήματα όπως το διεθνές εμπόριο και η προστασία του κλίματος.

Μόνο στο ζήτημα της Ρωσίας αναμένεται σύμπνοια στους G7, σύμφωνα με τον Ντ. Τουσκ. Θεωρεί ότι οι επτά ηγέτες θα συμφωνήσουν να παραμείνουν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

Στο προσφυγικό ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι θα προκύψουν διαφωνίες. Κατά την εκτίμηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το ζήτημα πρέπει να παραμείνει στην ατζέντα της ομάδας των επτά ως παγκόσμιο πρόβλημα και να μην χαρακτηριστεί ως υπόθεση λίγων μόνο χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

Από την πλευρά του πάντως ο Ντ. Τραμπ επέκρινε χθες την συνεχιζόμενη μετανάστευση προς την Ευρώπη, γεγονός που δείχνει ότι ο ίδιος αντιμετωπίζει την προσφυγική κρίση ως ευρωπαϊκό πρόβλημα που δεν αφορά τις ΗΠΑ.

Οι «κακοί» Γερμανοί

Τέσσερεις νέοι πρωθυπουργοί κρατών συναντώνται για πρώτη φορά στο πλαίσιο των G7, δηλώνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εννοώντας τον γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερίζα Μέι, τον ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι και τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλτ Τραμπ.

Έμμεσα πάντως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαιώνει την δήλωση Ντ. Τραμπ για το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, ότι δηλαδή, οι γερμανοί είναι «κακοί». Εξηγεί ωστόσο ότι, προφανώς, ο Ντ. Τραμπ βλέπει την Γερμανία ως εμπορικό ανταγωνιστή των ΗΠΑ.

Όλα αυτά βέβαια καθιστούν δύσκολη την αποστολή της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία αναζητεί στην Ταορμίνα τον κοινό παρανομαστή των συμμετεχόντων. Και για αυτό θα απαιτηθεί όλη η εμπειρία της. Μην ξεχνάμε ότι αυτή η σύνοδος των G7 είναι για την Α. Μέρκελ η δωδέκατη!.

Με στόχο έναν συμβιβασμό

Στα παρασκήνια οι συνεργάτες των επτά ηγετών αγωνίζονται να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα έχει έκταση μόλις 6 σελίδων σε αντίθεση με τις 32 που είχε μετά την προηγούμενη σύνοδος των G7. Θα αποτελούσε πάντως επιτυχία αν η σύνοδος στην Ταορμίνα ολοκληρώνονταν χωρίς διαφωνίες.

Στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος της διήμερης συνόδου θα βρίσκεται ένας συμβιβασμός. Άγνωστη παραμένει ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα η μορφή που ενδέχεται να λάβει ο συμβιβασμός αυτός.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: «Ουκρανοί εθνικιστές» οι δράστες του μακελειού με τους 140 νεκρούς στη Μόσχα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr