Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κυπριακό: Τεταμένο κλίμα στο Κραν Μοντάνα εξαιτίας της νευρικότητας Τσαβούσογλου

Κυπριακό: Τεταμένο κλίμα στο Κραν Μοντάνα εξαιτίας της νευρικότητας Τσαβούσογλου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

“Μεγάλη” και εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται η Παρασκευή, τρίτη ημέρα της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

Στις 9.30 το πρωί ώρα Ελλάδας/Κύπρου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Ακολούθως ο Έιντε θα έχει συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις θα συνεχίσει με τη συμμετοχή όλων των πλευρών στις 11.30 ώρα Κύπρου, παρουσία του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Το μεσημέρι ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί, θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

Την ίδια ώρα γεύμα θα έχουν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στις 16.00 ο κ. Γκουτέρες θα προβεί σε επίσημη δήλωση.

Στις 19.00-19.30 θα γίνει εκτός απροόπτου, συνάντηση με Γκουτέρες-Αναστασιάδη-Ακιντζί για δικοινοτικά ζητήματα (Εδαφικό-Περιουσιακό-Διακυβέρνηση), έτσι ώστε να διαφανεί πώς συνεχίζει η διαδικασία.

Στο μεσοδιάστημα ο Γκουτέρες θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των υπολοίπων αντιπροσωπειών που βρίσκονται στο Κραν Μοντάνα και το βράδυ θα παραθέσει δείπνο.

Στο ελβετικό θέρετρο επικρατεί τεταμένο κλίμα που φρόντισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με δηλώσεις του να διαμορφώσει αλλά και λόγω της παρουσίας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Αναστασιάδης, στη διαδικασία της Διάσκεψης παρουσιάστηκε εμπλοκή αλλά όχι κρίση, υπονοώντας ότι η στάση της τουρκικής πλευράς και η επιμονή της σε αιτήματα που γνωρίζει ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, δυναμιτίζει το κλίμα και τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Αυτό θα επιχειρήσουν να λύσουν οι δυο πλευρές στην παρουσία του Αντόνιο Γκουτέρες με την ελπίδα να βρεθεί κοινό έδαφος.

Η Τουρκία αλλά και η τουρκοκυπριακή πλευρά θέτουν επίμονα το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών για Τούρκους υπηκόους, αίτημα το οποίο προσκρούει σε Κύπρο, Ελλάδα και ΕΕ που είναι αμετακίνητες σε θέσεις αρχών, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ταμασού Ησαΐας: «Το να εμμένεις, για να καλύψεις το αμάρτημά σου, γιατί τιτρώσκεται ο εγωισμός σου, δεν είναι λύση. Είναι συνταγή καταστροφής»

Αλλάζει ο αρμόδιος υφυπουργός του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά – Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι;

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr