Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή – Η Σ. Αραβία κατηγορεί το Κατάρ για “κήρυξη πολέμου”

Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή – Η Σ. Αραβία κατηγορεί το Κατάρ για “κήρυξη πολέμου”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ως «κήρυξη πολέμου» χαρακτήρισε η Σαουδική Αραβία τη φημολογούμενη απαίτηση του Κατάρ για τη διεθνοποίηση του μουσουλμανικού προσκυνήματος «Χατζ» στη Μέκκα.

«Οι απαιτήσεις του Κατάρ για τη διεθνοποίηση των ιερών προσκυνημάτων είναι επιθετικές και αποτελούν κήρυξη πολέμου κατά του βασιλείου» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Αντέλ Αλ Τζουμπέιρ.

«Διατηρούμε το δικαίωμα να αντιδράσουμε κατά οποιουδήποτε εργάζεται για τη διεθνοποίηση των ιερών προσκυνημάτων» έσπευσε να προσθέσει, σε επιθετικό τόνο.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Ιουνίου, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το εμιράτο ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις τους.

Για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, τα τέσσερα αραβικά κράτη παρέδωσαν στην Ντόχα ένα τελεσίγραφο με 13 αιτήματα, το οποίο ωστόσο, απορρίφθηκε.

Μεταξύ άλλων, τα αραβικά κράτη αξίωναν από το Κατάρ να υποβαθμίσει τις σχέσεις του με το Ιράν, να κλείσει την τουρκική στρατιωτική βάση στο έδαφός του, να σταματήσει να στηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και να βάλει “λουκέτο” στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Τι είναι το “Χατζ”

Το “Χατζ” είναι το ετήσιο ισλαμικό προσκύνημα στη Μέκκα.

Θεωρείται το υποχρεωτικό θρησκευτικό καθήκον των Μουσουλμάνων, και πρέπει να εκτελεστεί τουλάχιστον μια φορά κατά την διάρκεια της ζωής τους, από όλους όσους είναι σωματικά και οικονομικά ικανοί να κάνουν το ταξίδι, και μπορούν να συντηρήσουν την οικογένεια τους κατά την απουσία τους.

Είναι ένας από τους πέντε στύλους του Ισλάμ. Η συγκέντρωση του πλήθους κατά την διάρκεια του Χατζ θεωρείται η μεγαλύτερη ετήσια συγκέντρωση ανθρώπων στον κόσμο.

Το προσκύνημα γίνεται στις 8 με 12 τον τελευταίο μήνα του ισλαμικού ημερολογίου.

Επειδή το ισλαμικό ημερολόγιο είναι σεληνιακό, και έντεκα ημέρες νωρίτερο από το Γρηγοριανό ημερολόγιο, η Γρηγοριανή ημερομηνία του Χατζ αλλάζει από έτος σε έτος.

Το Ιχράμ είναι η ονομασία που δίνεται στην ιδιαίτερη πνευματική κατάσταση στην οποία οι προσκυνητές φορούν τα λευκά υφάσματα και απέχουν από ορισμένες δραστηριότητες.

Το Χατζ είναι συνδεδεμένο με την ζωή του Μωάμεθ ο οποίος είναι ο προφήτης του Ισλάμ από τον 7ο αιώνα, αλλά το τελετουργικό του προσκυνήματος στη Μέκκα είναι πολύ παλαιότερο και θεωρείται από τους Μουσουλμάνους πως υπάρχει από την εποχή του βιβλικού Αβραάμ (γνωστού ως Ιμπραήμ).

Οι προσκυνητές μπορούν επίσης να προσκυνήσουν στην Μέκκα και σε άλλες χρονικές περιόδους. Αυτό αποκαλείται το “μικρό προσκύνημα” ή Ούμρα.

Ακόμα και αν επιλέξουν να εκτελέσουν το μικρό προσκύνημα όμως, παραμένει υποχρεωτικό να εκτελέσουν το “Χατζ” σε κάποιο άλλο χρονικό σημείο της ζωής τους.

Στα ελληνικά επώνυμα, συχνά παρατηρείται το πρόθεμα “Χατζη”, ή και επώνυμα όπως Χατζής, τα οποία έχουν την ρίζα τους από τη λέξη “Χατζ” και τους χριστιανούς που επισκέπτονταν τους Άγιους Τόπους για να προσκυνήσουν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr