Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί απειλούνται με σύλληψη 712 δήμαρχοι της Καταλονίας

Γιατί απειλούνται με σύλληψη 712 δήμαρχοι της Καταλονίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε κλήτευση περισσότερων από 700 δημάρχων περιοχών της Καταλονίας, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να επιτρέψουν τη χρήση δημόσιων χώρων για συγκεντρώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας, προχώρησε ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας.

Υπενθυμίζεται ότι η ισπανική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει ως παράνομο το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία.

Η κίνηση του εισαγγελέα κλιμακώνει ακόμη περισσότερο την κόντρα μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης.

Σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, ο εισαγγελέας κλήτευσε 712 δημάρχους, οι οποίοι εάν δεν εμφανιστούν οικειοθελώς, τότε οι αρμόδιες αστυνομικές Αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν στη σύλληψή τους.

Η κίνηση έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά τη συγκέντρωση περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων στη Βαρκελώνη για να υποστηρίξουν το εν λόγω δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, που προγραμματίζεται για την 1η Οκτωβρίου, και το οποίο κρίθηκε παράνομο από τη Μαδρίτη.

Το δημοψήφισμα καταγγέλθηκε επίσης από το ισπανικό δικαστικό σώμα, το οποίο έκρινε ότι αποτελεί παραβίαση του ισπανικού συντάγματος.

Τι δήλωσε ο βασιλιάς Φίλιππος

Ο βασιλιάς Φίλιππος ο 6ος εγγυήθηκε, ότι: «Το Σύνταγμα θα υπερισχύσει απέναντι σε οποιαδήποτε αποτυχία συνύπαρξης στη δημοκρατία και τα δικαιώματα που ανήκουν σε όλους τους Ισπανούς θα διατηρηθούν, εναντίον εκείνων που βρίσκονται εκτός της συνταγματικής νομιμότητας και του νόμου».

Αυτή είναι η πρώτη δημόσια παρέμβασή του από τότε που το Κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε τους νόμους που υποστηρίζουν το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που ανακοινώθηκε από την Generalitat για την 1η Οκτωβρίου.

Στη δήλωσή του επεσήμανε τα εξής: «Η δημοκρατική συνύπαρξη που επιτεύχθηκε στην Ισπανία μετά από πολλές θυσίες και εξαιτίας της γενναιοδωρίας όλων, είναι δυνατή μόνο εάν οι νόμοι που ρυθμίζουν και οργανώνουν το κράτος εκπληρώνονται από τους πολίτες και τους θεσμούς και εάν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών προστατεύονται και γίνονται σεβαστά από τις δημόσιες Αρχές».

Παρά τη συνεχιζόμενη πίεση από τη Μαδρίτη, ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλωνίας, Κάρλες Πουιτζεμόν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι:

«Δεν εσυνιστά επιλογή το να μην προχωρήσει το δημοψήφισμα. Μένουν 20 ημέρες και έχουμε ξεπεράσει πολλά εμπόδια».

Οι υποστηρικτές του δημοψηφίσματος υποστηρίζουν ότι η πλήρης αυτοκυριαρχία στην Καταλονία θα ωφελήσει την περιοχή, ειδικά στην αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού ανεργίας και την ελάφρυνση των μέτρων λιτότητας που ακολούθησαν την οικονομική κρίση της Ισπανίας, δήλωσε

Μεταξύ αυτών και ο Τζόναθαν Σάφι, πρόεδρος της Εκστρατείας Ανεξαρτησίας Ριζοσπαστικής (RIC), ο οποίος ανέφερε:

«Η βασική αιτία είναι η οικονομική κρίση του 2008. Είναι τα μέτρα λιτότητας που είδαμε να λαμβάνονται. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στη ζωή τους».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Όχι» κι από την Ισπανία στην πρόταση Μακρόν για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία

Ισπανία: Γραφείο τελετών πουλούσε πτώματα σε ιατρικές σχολές 1200 ευρώ το ένα

Στην Ισπανία κάνει ζέστη σαν να είναι καλοκαίρι – Έως και 30°C

Ισπανία: Απολύθηκε ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε ότι η βασίλισσα είχε ερωτική σχέση με τον πρώην κουνιάδο της

Ιερώνυμος: Για τον γάμο ομόφυλων «θα μπορούσε να γίνει και ένα δημοψήφισμα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr