Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΥΠΕΞ Ιράκ: Παράνομο το δημοψήφισμα στο Κουρδιστάν αλλά δεν θα κάνουμε πόλεμο

ΥΠΕΞ Ιράκ: Παράνομο το δημοψήφισμα στο Κουρδιστάν αλλά δεν θα κάνουμε πόλεμο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοψήφισμα, Ιράκ, Κουρδιστάν, Κούρδοι,

Με μια μακροσκελή του ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ θέλησε να κάνει γνωστές τις θέσεις της Βαγδάτης σχετικά με το δημοψήφισμα στο ιρακινό Κουρδιστάν που πραγματοποιήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου.

Η Βαγδάτη τονίζει εισαγωγικά στην ανακοίνωσή της, ότι η διεθνής κοινότητα (ο Αραβικός Σύνδεσμος, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι θέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και άλλων χωρών) χαρακτήρισαν το κουρδικό δημοψήφισμα ως παράνομο και απέρριψαν τα αποτελέσματά του, υποστηρίζοντας την ενότητα του Ιράκ.

Η Ιρακινή Κυβέρνηση, η οποία ήλπιζε έως και την τελευταία στιγμή ότι η Περιφερειακή Κουρδική Κυβέρνηση θα απέτρεπε αυτό το λάθος και μονομερές βήμα, κατέβαλε όλες τις δυνατές προσπάθειες ώστε να πείσει την Περιφερειακή Κυβέρνηση να ακυρώσει το δημοψήφισμα, δίχως όμως επιτυχία.

Τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Βόρειο Ιράκ και στην Κουρδική Περιφέρεια, υπογραμμίζει η Βαγδάτη, αποτελούν μέρος του ιρακινού πλούτου και το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσής τους υπάγεται στην Ιρακινή Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, όπως και η συμπερίληψη των εσόδων από τις εισαγωγές στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η επαρχία του Κιρκούκ, συνεχίζει η ανακοίνωση, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ιρακινού εδάφους και όχι μια αμφισβητούμενη περιοχή που θα μπορούσε να προσαρτηθεί δια της βίας, επιβάλλοντας ένα τετελεσμένο καθεστώς.

Είναι προφανές ότι, όπως και στο παρελθόν, με τις δηλώσεις που δημοσιεύονται στον διεθνή Τύπο από διάφορα πολιτικά και λαϊκά κινήματα, υπάρχει σαφής διχασμός μεταξύ των ιδίων των κουρδικών δυνάμεων ως προς τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αλλά και φόβοι για την εδραίωση μιας μόνο επικρατούσας δύναμης.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση του Ιράκ διατηρεί το πλήρες δικαίωμα ελέγχου όλων των αεροδρομίων της Περιφέρειας του Κουρδιστάν, καθώς επίσης δύναται να υποβάλλει όλες τις συνοριακές διαβάσεις στον έλεγχο των ομοσπονδιακών Αρχών και να παύσει τη λειτουργία όλων των ανεπίσημων εισόδων.

Οι εξαγωγές πετρελαίου, το εξωτερικό εμπόριο, οι επενδύσεις, το τραπεζικό σύστημα, οι τραπεζικές συναλλαγές, καθώς και η εκπροσώπηση των διπλωματικών και προξενικών αρχών υπόκεινται επίσης στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση του Ιράκ.

Οι Κούρδοι πολίτες αποτελούν μέρος του Ιρακινού λαού. Όλα τα μέτρα της Ιρακινής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης αποσκοπούν κυρίως στην αποτροπή της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν από το να επιφέρει πλήγμα στην ενότητα του Ιράκ και την εδαφική του ακεραιότητα.

Το δημοψήφισμα, ισχυρίζονται οι Ιρακινοί, υπονομεύει τις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ειδικότερα την καταπολέμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, συνιστώντας επομένως απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια.

Υπογραμμίζεται μάλιστα από την ιρακινή πλευρά ότι το δημοψήφισμα αποτελεί καταφανή παραβίαση του Ιρακινού Συντάγματος, το οποίο αντιπροσωπεύει το κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ όλων των συνιστωσών της χώρας και το οποίο ψηφίστηκε με ελεύθερη βούληση από τους Κούρδους πολίτες σε ποσοστό που υπερέβη αυτό όλων των Ιρακινών επαρχιών (Ερμπίλ 99,36 %, Ντοχούκ 99,13%, Σουλειμανία 98,96%).

Οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί περιθωριοποίησης του κουρδικού λαού συνίσταται άκυρος καθώς ένας μεγάλος, σε αναλογία με τον πληθυσμό τους, αριθμός Κούρδων πολιτών καταλαμβάνει υψηλές θέσεις εντός της Ιρακινής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της εξέχουσας θέσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και θέσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο με αξιώματα Υπουργών και Υφυπουργών.

Η Βαγδάτη προβάλλει την άποψη ότι ο σχηματισμός εθνικών κρατών βάσει έθνους είναι παρωχημένος (sic) και ασυμβίβαστος με τα σύγχρονα ιδεώδη του διεθνούς συστήματος.

Οι συνεχείς διπλωματικές προσπάθειες που ασκεί ο Α.Ε. Δρ. Ιμπραχίμ Αλ Τζάφαρι τα τελευταία τρία χρόνια από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών οδήγησαν στη δημιουργία σχέσεων με όλες τις πλευρές και στην κινητοποίηση υποστήριξης του Ιράκ μέσω της ήπιας αλλά και εντατικής διπλωματίας.

Ως αποτέλεσμα, η χώρα μπόρεσε να λάβει άμεση και θετική ανταπόκριση από τη διεθνή κοινότητα ενάντια στην τρομοκρατία και να διασφαλίσει την εκ των προτέρων απόρριψη του δημοψηφίσματος, που αποσκοπεί στη διάσπαση.

Ωστόσο, η ιρακινή Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση κάνει ξεκάθαρο ότι απορρίπτει την στρατιωτική επέμβαση στην πόλη Κιρκούκ και καλεί προς την κοινή διοίκηση όλων των περιφερειών υπό την ηγεσία της κεντρικής κυβέρνησης.

Ενώ οι προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης έχουν επικεντρωθεί στη διατήρηση της ενότητας και της ασφάλειας του Ιράκ, συνεχίζει η ανακοίνωση, οι ενέργειες της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτελέσουν απειλή για την εδαφική ακεραιότητα των γειτονικών χωρών, και οι οποίες με τη σειρά τους να απαντήσουν παρεμβαίνοντας στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ.

Ως εκ τούτου, η Ιρακινή Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δύναται να οδηγηθεί στη λήψη μέτρων για την προστασία της χώρας από οποιαδήποτε εξωτερική απειλή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο.

Ποτέ ως τώρα στην πολιτική ιστορία της χώρας και του σχηματισμού του σύγχρονου κράτους του Ιράκ, η χώρα δεν έχαιρε μιας τόσο μεγάλης διεθνούς υποστήριξης και συναίνεσης όσον αφορά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας για λογαριασμό ολόκληρου του κόσμου, καθώς και όσον αφορά στην απόρριψη του δημοψηφίσματος που έχει ως στόχο τη διάσπαση του Ιράκ, ενώ η χώρα εξακολουθεί να μάχεται σκληρά ενάντια στην πιο επικίνδυνη τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο, τη χρονική στιγμή που η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει το Ιράκ ως μια νικηφόρα χώρα.

Η Ιρακινή Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση εξασφάλισε την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και εσωτερικών αγαθών από και προς την Περιφέρεια του Κουρδιστάν σε όλες τις πόλεις του Ιράκ, τόσο δια ξηράς όσο και δια αέρος μέσω εσωτερικών πτήσεων.

Η Ιρακινή Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου, στο Διεθνή Αερολιμένα της Βαγδάτης, στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, εξασφαλίζοντας την μετακίνησή τους προς και από την Περιφέρεια του Κουρδιστάν, ενώ ελήφθησαν και όλα τα απαραίτητα μέτρα και για την διευκόλυνση όσων επιθυμούν να αναχωρήσουν από την Περιφέρεια του Κουρδιστάν μέσω της Ιρακινής πρωτεύουσας.

Ακόμα η Βαγδάτη επισημαίνει ότι έχουν ληφθεί συνταγματικές και νομικές διαδικασίες εναντίον ανώτερων αξιωματούχων που συμμετείχαν και υποκίνησαν το δημοψήφισμα, όπως και ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση επιδιώκει την ειρηνική επίλυση του θέματος και απορρίπτει τις ένοπλες συγκρούσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τουρκία: Ποινές «εξόντωσης» σε Ντεμιρτάς και Κούρδους πολιτικούς για την εξέγερση του 2014

Οι Τούρκοι βομβάρδισαν με χημικά όπλα τους Κούρδους αντάρτες

Ιρακινό Κουρδιστάν: Το Βατικανό επαίνεσε τον Μπαρζανί για τη θρησκευτική ελευθερία

Εφρίν/Αφρίν: Τούρκοι και τζιχαντιστές ύψωσαν μνημείο τουρκικής κατοχής εκεί όπου στεκόταν ο αδριάντας του Κάουα του Σιδερά

Κούρδος επιστήμονας λέει ότι το Κουρδιστάν ήταν το «λίκνο» της ανθρωπότητας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr